Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Lupy a svědivá pokožka hlavy? Pomůže aloe, konopí i aspirin!

Lupy a svědivá pokožka hlavy? Pomůže aloe, konopí i aspirin!

Lupy a svědivá pokožka hlavy? Pomůže aloe, konopí i aspirin!

9. listopadu 2019 od Karolína Hornová

9. listopadu 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Lupy trápí až 50 % populace. Co je jejich příčinou a které ingredience proti lupům bojují? Pomůže šampon z drogerie i maska z nadrcených tabletek aspirinu, Tea Tree olej nebo jablečný ocet. Pojďte s námi najít nejlepší zbraň proti lupům.
Problém s lupy nebo alespoň sklony k nim má polovina lidí. Ne vždy musí jít o svědění a pálení pokožky hlavy, ale třeba „jen“ o nevzhledné šupinky olupující se kůže. Lupy nejsou jen problémem mastných vlasů, ale i lidí s citlivou nebo suchou pokožkou. Pokožka hlavy je totiž velmi podobná té, která je po celém těle – a pokud ji máte sušší nebo alergickou, může se problém projevit i na hlavě. Lupy bohužel nelze vyléčit, lze mít ale problém pod kontrolou tak, že nikdo nic nepozná.
problém s lupy

Příčiny vzniku lupů

  1. Kožní maz: Ten produkuje ve větší či menší míře pokožka hlavy každého (kromě malých dětí). Nadprodukce mazu ale ještě nemusí znamenat automaticky lupy, ale třeba jen mastnější vlasy. Pokožka hlavy vylučuje sébum, které ji chrání a hydratuje.
  2. Houba: Také ji má každý. Je to živý mikroorganismus, který žije v symbióze s pokožkou hlavy. Zní to možná zvláštně, ale je to vlastně „ušlechtilá bakterie“, která lidem neškodí. Tento mikroorganismus se živí vylučovaným sébem a vylučuje na pokožce vedlejší produkt této „konzumace“.
  3. Reakce pokožky: Výše zmíněné procesy se dějí na hlavě každého člověka. Pokožka ale může reagovat různě – buď jí vedlejší produkt života mikroorganismu nevadí, nebo ano. V druhém případě ho považuje za cizorodý a snaží se bránit – tedy olupovat, čímž vznikají lupy.

Jak fungují produkty proti lupům

Proč na pokožce zmíněný mikroorganismus žije, to přesně nevědí ani odborníci z řad lékařů. Problémem navíc není tento mikroorganismus, ale to, co si o něm „myslí“ naše pokožka. Ideálním (a patrně trvalým) řešením problému s lupy by bylo pokožku „přeprogramovat“. Ale to nejde. Řešením tak je eliminovat dva přirozené procesy – snížit tvorbu mazu (ovšem nikoli omezit tak, aby byla pokožka hlavy vysušená) a snížit populaci mikroorganismů na pokožce hlavy. Většina šamponů či masek proti lupům se tedy zaměřuje na likvidaci mikroorganismu – například antimykotickými a antibakteriálními složkami.
Tip redakce:
Dnes už šampony proti lupům počítají i s péčí o vlasy.  Celou řadu šamponů a také kondicionérů proti lupům tradičně nabízí značka Head & Shoulders. Vedle extra čisticích klasických verzí nabízejí třeba
Head & Shoulders Šampon proti lupům pro barvené vlasy Supreme Color Protect (koupit v e-shopu) nebo Head & Shoulders Hydratační šampon proti lupům Supreme Moisture (koupit v e-shopu) pro suché vlasy a suchou pokožku hlavy. Péči je pak ideální doplnit i kondicionérem proti lupům, například Head & Shoulders Balzám Proti Lupům Supreme Moisture (koupit v e-shopu).

Ingredience proti lupům

Proti lupům účinně bojují i přírodní přísady. Mnohé z nich najdete v produktech z drogerie, ale můžeme je využít i samostatně, třeba ve formě esenciálního oleje, který přidáte do svého oblíbeného šamponu či masky. Které jsou ty nejúčinnější?

Tea Tree – olej z australského čajovníku je antiseptický a antibakteriální, eliminuje populaci mikroorganismů na pokožce hlavy a zklidňuje i citlivou pokožku a pocit svědění.

Eukalyptus a máta – další antibakteriální a antiseptické složky, které zklidňují a pocitově ochlazují pokožku hlavy. Dobře funguje i domácí nálev z čerstvých listů máty, kterým vlasy po mytí opláchnete.
Aloe vera – skvěle funguje v případě, že spolu s lupy řešíte i problém suchých a vysušených vlasů. Vyzkoušet ji můžete ve formě masky, která vlasy nezatíží, ale doslova napumpuje vodou. Je to třeba Garnier Fructis Hydratační maska na vlasy Hydrating Aloe vera Hair Food, která navíc potěší i vegany a je z 98 % přírodního původu.

Konopí – je známo zklidňujícími účinky a potlačováním obranných a autoimunitních reakcí pokožky a účinně bojuje nejen proti lupům, ale i proti seboroické dermatitidě. Sílu konopí využívá třeba Cannaderm Capillus Šampon seborea s konopím (koupit v e-shopu).

Domácí recepty proti lupům


Jablečný ocet
Smíchejte ho 1:1 s vodou, naneste na vlasy (ideálně 8-10 hodin před mytím), důkladně vmasírujte do pokožky hlavy a nechte působit – přes noc nebo v průběhu dne. Po asi osmi hodinách si vlasy umyjte. Proceduru opakujte jednou za týden až 14 dní. Ocet působí jako fungicid, tedy eliminuje populaci mikroorganismů a plísní.

Aloe vera
Gel z rostliny (vymačkaný z listu nebo koupený) v množství dvou polévkových lžic použijte po mytí vlasů jako masku, kterou nanesete ke kořínkům vlasů. Nechte působit delší dobu, klidně 15 minut. Opláchněte vodou.
Jedlá soda
Smíchejte lžíci jedlé sody a několik kapek konopného oleje ve 2 dl vody. Směs aplikujte na vlasy po mytí a vetřete do pokožky hlavy. Opláchněte vodou. Jedlá soda působí jako fungicid, ale může vysušovat – tomu zabrání olejová složka. Recept se hodí spíše na mastnější vlasy. Místo jedlé sody lze použít 2-3 nadrcené tabletky aspirinu. Lék obsahuje velké množství kyseliny salicylové, která rovněž působí proti plísním a méně vysušuje vlasy.

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít