Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Jak se zbavit lupů ve vlasech: Rady, které fungují

Jak se zbavit lupů ve vlasech: Rady, které fungují

Jak se zbavit lupů ve vlasech: Rady, které fungují

2. ledna 2024 od Dana Grófová

2. ledna 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Dana Grófová

Problém s lupy má mnoho lidí. Tyto nevzhledné bílé šupinky ve vlasech nás dokážou dostat do nepříjemných situací a pořádně nám srazit sebevědomí. Co na lupy ve vlasech, abyste se jich zbavili jednou provždy?

Co jsou lupy a jak vznikají?

Lupy jsou v podstatě šupinky odumřelé kůže na vlasové pokožce a jejich přítomnost může signalizovat problémy, jako je přesušená vlasová pokožka, používání nevhodné vlasové kosmetiky nebo nedostatek důležitých vitaminů a minerálů. Vznikají ale i normální obnovou kůže, kdy se jednoduše obnovuje vrchní vrstva pokožky, přičemž staré buňky odumírají. Běžně si lupů vůbec nevšimnete, protože se jich zbavíte během mytí vlasů.
 
Rozeznávají se dva druhy lupů: suché a mastné.
  • Suché lupy
    Suché lupy jsou drobnější a padají ve větším množství zejména na ramena. Poznáte je ale i podle toho, že pokožka hlavy je suchá, svědí, je podrážděná, dehydrovaná, ale jinak nejeví známky zánětu – není zarudlá. Suché lupy se objeví jako následek nějaké chyby v péči o vlasy. Často bývají lupy problémem v zimě a zjara, přičemžv létě dochází ke zlepšení stavu.
  • Mastné lupy
    Mastné lupy
     jsou výrazně větší a tmavší než ty suché, šupinky kůže tvoří větší vločky. Pokožka na hlavě je zarudlá, svědí a nutí ke škrábání, což problémy ještě zhoršuje. Mastné lupy se zánětlivými projevy na kůži jsou příznakem onemocnění, které se nazývá seboroická dermatitida, jejíž příčinou je přemnožení kvasinek rodu Malassezia, které přirozeně osidlují pokožku hlavy. Pokud vás tyto lupy trápí dlouhodobě a klasické šampony nezabírají, poraďte se s odborníkem, dermatologem nebo trichologem.

Co je příčinou lupů?

Hlavní příčinou lupů jsou kvasinky, které se na hlavě běžně vyskytují. Když se zvýší produkce kožního mazu, začnou se rychleji množit a dráždit vlasovou pokožku. To vede ke zrychlené obnově buněk kůže hlavy a k tvorbě lupů ve vlasech, již často provází i svědění hlavy. Na vznik lupů má ale vliv i nadměrné kartáčování vlasů, nedostatek vitaminů a minerálů, prudké změny teplot, stres, špatná vlasová péče, časté mytí vlasů či kožní onemocnění a další.
 
Tip redakce:
Pokud vás teď v zimě vedle lupů trápí i neposedné vlasy a svědivá pokožka hlavy, vyzkoušejte 
Syoss Anti-Dandruff šampon pro vlasy bez lupů (koupit v e-shopu).
 
Nepodceňujte lupy a svědění hlavy, zejména pokud je provází i zvýšené vypadávání vlasů. V takovém případě je na čase zajít za odborníkem.

Co na lupy, abyste se jich zbavili?

Jakmile zjistíte příčinu, máte velkou šanci, že se vám podaří se lupů zbavit. V případě těžších kožních onemocnění vše konzultujte s dermatologem, u lehčích, přechodných stavů si poradíte sami. Abyste se lupů zbavili, potřebujete obnovit pH vlasové pokožky a zabránit přemnožení mikroorganismů.
 

Jak na lupy?

1. Zvolte správnou kosmetiku

Spolehněte se na osvědčené produkty vlasové kosmetiky, jakými jsou speciální šampony proti lupům. Vybírejte ty, které obsahují pyrithion zinku nebo octopirox. To jsou látky, které zabraňují množení kvasinek a bakterií na kůži hlavy. Účinný je Cannaderm Capillus šampon seborea (koupit v e-shopu), jehož vysoce intenzivní receptura efektivně odstraňuje lupy už od prvního použití. Obecně se vyvarujte přípravků, které jsou parfémované a mohou vlasovou pokožku dráždit a stav zhoršovat.

Tvorbu lupů snižuje i pravidelné používání vlasové vody.

2. Myjte si vlasy správně

Další příčinou vzniku lupů může být špatné mytí vlasů a nedostatečné oplachování šamponu. Pokud šampon zůstává na vlasech a pokožce, může docházet k jejímu podráždění a následnému vzniku lupů. Máte-li akutně podrážděnou pokožku, vsaďte na DERMA XPRO by Head & Shoulders Zklidňovací šampon proti lupům pro suchou pokožku hlavy (koupit v e-shopu), který posiluje kožní bariéru pokožky hlavy a obsahuje aktivní aloe, vitamin E a výtažek z kaktusu.
 
Tip redakce:
Po nanesení šamponu jemně a pomalu masírujte pokožku celé hlavy, ne nehty, ale bříšky prstů tak, aby se šampon dostal ke kořínkům. Poté nezapomeňte důkladně opláchnout vlažnou vodou. Tento proces 2× zopakujte.

3. Vsaďte na domácí prostředky

Babské rady, jak se zbavit lupů, nedají dopustit například na kypřicí prášek, který vmasírujete do vlhkých vlasů a po chvilce působení opláchnete vodou. Podobně se používá také kuchyňská sůl. Dalším tipem je olivový olej – deset kapek vetřete k vlasovým kořínkům a necháte působit přes noc, ráno opláchnete.

Některé kadeřnice pak doporučují kokosový olej, který umí pokožku krásně promastit a má i dezinfekční účinky, nebo jablečný ocet na vyrovnání pH.

Na co si dát pozor?

Pokud se vám lupy dělají opakovaně, je důležité nejen používat vhodný šampon, ale i upravit životní styl. Ve vašem jídelníčku by měl být dostatek vitaminu B, zinek a selen, které napomáhají ke zdravé kondici pokožky. Prospět může také užívání doplňku stravy Maxi Vita Premium Zdravé vlasy, nehty a pokožka (koupit v e-shopu)Snažte se vyvarovat stresu, myslete na odpočinek a dostatek spánku. Samostatnou kapitolou je pak šetrná péče o vlasy. Při jejich mytí a sušení ručníkem pokožku dlouho nemasírujte, vlasy moc často nekartáčujte ani je nevysoušejte příliš horkým vzduchem.
 

●     Nepoužívejte příliš často suchý šampon

Věděli jste, že příliš časté používání suchého šamponu může způsobovat lupy? Pokud je suchý šampon vaším oblíbencem, dbejte na jeho střídmé používání – ideálně 1× za týden. Máte-li pokožku hlavy se sklonem k tvorbě lupů, neaplikujte ho častěji, zbytky suchého šamponu mohou ucpávat a dráždit mazové žlázky.
 

●     Nepoužívejte velké množství produktů

Trápí-li vás lupy, zamyslete se nad množstvím vlasových produktů, které používáte. A nezapomeňte se podívat na složení, vznik lupů totiž podporují silikony, sulfáty a parabeny. Zaměřte se hlavně na základní produkty, jako je šampon a kondicionér s obsahem léčivých látek.

Lupy nemusejí být jen ve vlasech

Lupy v obočí
Lupy v obočí mají často podobu bělavých, šedých nebo nažloutlých šupinek. Jejich příčinou bývá seboroická dermatitida nebo suchá pokožka. I v tomto případě pomůže běžný šampon proti lupům. Pokud dáváte přednost přírodní léčbě, sáhněte například po tea tree oleji nebo gelu z aloe vera.
 
Lupy ve vousech
Ano, i vousy mohou lupy pěkně potrápit. Za jejich vznikem stojí, stejně jako v případě lupů ve vlasech, suchá pokožka, špatné produkty péče o vousy či onemocnění. Odumřelé kožní buňky proto pravidelně odstraňujte pleťovým peelingem a každodenním pečlivým mytím obličeje.


Přečtěte si také:

Připravil/a pro vás Dana Grófová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít