Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy 10 bylinek pro krásné vlasy

10 bylinek pro krásné vlasy

10 bylinek pro krásné vlasy

7. března 2018 od Eva Suchomelová

7. března 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Chcete po zimě dopřát svým vlasům skutečně přírodní péči? Zkuste to s osvědčenými recepty z bylinek. Mnoho jich už vyráží z květináčů za oknem, mnohé používáte v kuchyni. Zjistili jsme, jak s nimi můžete zlepšit vzhled svých vlasů.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Už babičky našich babiček využívaly jarní bylinky pro svěží půvab své pleti, vlasů či celého těla. My se tentokrát zaměříme na ty bylinky, které pomáhají zlepšit kvalitu a vizáž vlasů. Jistě většinu z nich znáte, jen jste možná netušily, že si z nich můžete připravit účinné vlasové přípravky. Recepty pocházejí od výtečné italské bylinkářky Pierrette Nardo.


1) Bazalka

Nejen na pizzu, ale také na zpevnění vlasů a proti jejich padání výborně poslouží bazalka, když si z ní připravíte vodu proti padání vlasů. Postupujte takto: 3 hrsti čerstvých listů bazalky vsypte do litru vroucí vody, znovu přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a odstavte z ohně. Nechte luhovat až do úplného vychladnutí. Přeceďte a z listů dobře vymačkejte všechnu tekutinu. Vždy po umytí šamponem nakonec spláchněte vlasy touto vodou.

bazalka

2) Řebříček

Známá léčivka dokáže pomoci i zesláblým, poškozeným vlasům. Stačí si z ní vyrobit posilující vodu na vlasy: 2 hrsti čerstvých listů žebříčku (nebo 1 hrst sušených) vsypte do litru vody, přiveďte k varu a 5 minut povařte. Pak přikryjte pokličkou, odstavte z ohně a nechte 15 minut luhovat. Přeceďte. Každý druhý den ráno naneste na vlasy ještě před učesáním a neoplachujte. V ledničce vám vydrží týden.
řebříček

3) Heřmánek

Máte-li od přírody světlejší vlasy, pak možná víte, že heřmánek je jednou z ingrediencí, kterými lze vlasy přirozeně zesvětlit bez chemie. Ale heřmánek toho umí mnohem víc! Poslouží přírodně světlým vlasům pro podporu blond odstínu, světle hnědým vlasům dodá lesk, ale navíc poslouží i proti padání vlasů. Vyzkoušejte tuto zesvětlující vodu proti padání vlasů: vsypte 1 misku pravého heřmánku do půl listru vroucí vody, na mírném ohni povařte 10 minut, pak přikryjte a nechte 20 minut luhovat. Odvar přeceďte a přelijte jím umyté vlasy, spláchněte je a vysušte. Pokud máte dlouhé vlasy, množství ingrediencí zdvojnásobte. Doporučuje se používat jako jarní podpůrná vlasová kúra 1x týdně, dokud nedosáhnete požadovaného efektu.

heřmánek

4) Pažitka

Nejen do polévky či na chléb s máslem, ale také pro ozdravění mastných vlasů se hodí stvoly čerstvě vyrostlé pažitky. Připravte si s ní ozdravující zábal na mastné vlasy: 1 velkou hrst (nebo 2 velké hrsti, máte-li dlouhé vlasy) pažitky nakrájejte najemno a vhoďte do vařící vody. Nechte luhovat až do úplného zchladnutí. Přeceďte přes plátno a dobře pažitku vymačkejte, abyste získali co nejvíc šťávy (ideálně půl sklenice). Tuto šťávu pak smíchejte se dvěma polévkovými lžícemi zeleného jílu a naneste na vlasovou pokožku. Nechte působit asi 30 minut, pak smyjte šamponem. Opakujte tak 2x týdně.

pažitka

5) Šalvěj

Bylinka, která se uplatňuje především v péči o zdraví při jarních nachlazeních, má stimulující účinky na růst vlasů. Připravte si z ní masážní elixír stimulující růst vlasů: 2 velké hrsti sušených šalvějových listů macerujte 10 dní v 1 dcl vodky nebo bílého rumu. Touto ozdravnou tekutinou pak pravidelně masírujte vlasovou pokožku.

šalvěj

6) Vavřín

Oblíbená kuchyňská ingredience, známá také pod názvem bobkový list, poslouží jako důležitá surovina pro posilující zábal na vlasy: nejprve si připravte kopřivový výluh – 1 malou hrst kopřiv vhoďte do 1,5 l vroucí vody, přikryjte pokličkou, stáhněte z ohně a nechte 30 minut luhovat. Potom rozdrťte najemno 2 velké hrsti sušených vavřínových listů. K drti přidejte 1 polévkovou lžíci medu, 1 polévkovou lžíci olivového oleje a trochu kopřivového výluhu, abyste získali hladkou, ale ne tekutou směs. Naneste ji na suché vlasy, zabalte do igelitové fólie a přes ni dejte ručník. Ponechte na hlavě působit aspoň hodinu, ideálně dvě hodiny, pak opláchněte. Následně umyjte vlasy šamponem tak, jak jste zvyklí. Na závěr vlasy spláchněte zbylým kopřivovým výluhem.
vavřín

7) Rozmarýn

Pokud řešíte, jak pečovat o mastné vlasy, může vám pomoci i tato typicky středomořská bylinka. Udělejte si vlasovou vodu proti nadměrnému maštění vlasů a proti lupům na hnědé nebo světle hnědé vlasy: hrst stonků rozmarýnu vsypte do litru studené vody a přiveďte k varu. Povařte 20 minut, nechte vychladnout a přeceďte. Touto vodou oplachujte vlasy po umytí. Odstraní lupy a přebytečný maz, lehce je ztmaví a rozzáří.

rozmarýn

8) Přeslička

Tato „živoucí fosilie“ má vysoký obsah křemíku (až 40 %), což pomáhá regenerovat vlasy, po zimě vysílené a narušené. Vyrobte si regenerační vodu na lámavé a unavené vlasy: velkou hrst sušených listů přesličky a velkou hrst sušených kopřiv namočte na 10 minut do studené vody. Pak přiveďte vodu k varu a bylinky povařte 20 minut. Nechte vychladnout a přeceďte. Tuto vodu používejte jako vlasovou kúru a přelévejte s ní vlasy po jejich umytí. Poté již vlasy neoplachujte. Uchovávejte v ledničce.

přeslička

9) Lichořeřišnice

Pokud si na jaře vysejete lichořeřišnici, získáte surovinu pro přípravu výborného stimulujícího vlasového tonika: 3 hrsti květů, listů a semen lichořeřišnice macerujte asi 14 dnů v půl litru pálenky. Přeceďte a každý den si tonikum vmasírujte do pokožky hlavy. Tonikum můžete během kúry uchovávat 4-5 dní v ledničce.

lichořeřišnice

10) Tymián

Jižní příbuzný naší mateřídoušky si již dávno našel místo v české kuchyni, ale dokáže pomoci i v kosmetické péči, zvlášť pokud vás trápí lupy. Udělejte si vlasovou vodu proti lupům na mastné vlasy: velkou hrst tymiánu a malou hrst rozmarýnu vhoďte do litru studené vody a přiveďte k varu. Pokličkou přikryjte, pak stáhněte z ohně a nechte luhovat 20 minut. Pak přeceďte a použijte po umytí vlasů k poslednímu oplachu. Odstraní lupy, zklidní vlasovou pokožku a normalizuje kožní maz. V ledničce ji můžete mít až 8 dní.

tymián


Pokud nemáte po ruce vlastní bylinky, pořiďte si vlasové přípravky s bylinkami podle našich tipů:

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít