Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Jak na mastné vlasy: 6 chyb, které možná děláte taky

Jak na mastné vlasy: 6 chyb, které možná děláte taky

Jak na mastné vlasy: 6 chyb, které možná děláte taky

5. ledna 2024 od Dana Grófová

5. ledna 2024 4 minuty čtení
Připravil/a Dana Grófová

Mastné vlasy jsou asi nejčastějším problémem, na nějž si ženy v souvislosti s vlasy stěžují. Mohou mít spoustu příčin, od genetických dispozic po hormonální nerovnováhu. Jak o mastné vlasy pečovat, jaké používat přípravky a jak se jich třeba zbavit? A co dělat s mastnými vlasy druhý den po mytí?

Proč se vlasy mastí?

Mazové žlázky u kořínků vlasů přirozeně vylučují kožní maz, který je v normálním množství vlasům prospěšný, protože zabraňuje jejich nadměrnému vysušování a lámání. Problémy nastávají, když žlázky produkují příliš mnoho mazu. To může být způsobeno nejrůznějšími faktory.
 

Mastné vlasy – příčiny

Abyste dokázali určit, co vám na mastné vlasy zabere nejlépe, zjistěte nejdříve, co je jejich příčinou. Mastné vlasy představují nepříjemný estetický problém, za nímž mohou stát:
  • genetické dispozice,
  • kožní onemocnění,
  • hormonální nerovnováha,
  • nevhodná péče,
  • zlozvyky,
  • špatná životospráva.
 

Mastné vlasy v těhotenství

Vlivem zvýšeného množství estrogenu a progesteronu se vlasová pokožka těhotných žen mastí více. Po porodu se vlasy postupně vrátí do normálu, na druhou stranu ale mohou začít více padat. Dbejte na správnou výživu a péči o vlasy a pokožku hlavy.
 

Mastné vlasy hned po umytí?

Právě jste vyšli ze sprchy, ale cítíte, že jsou vlasy mastné ihned po umytí? Příčinou je pravděpodobně špatně vymytý produkt – vlasy znovu opláchněte čistou vlažnou vodou, dokud vlasy nepřestanou být na povrchu kluzké.
 

6 příčin, proč se vám mastí vlasy

1. Často si saháte do vlasů

Nadměrné maštění vlasů často způsobují vaše zlozvyky, jako je hraní si s vlasy, prohrabování ofiny a také neustálé stahování vlasů do culíku a jeho rozpouštění. Hýbete si totiž s mazovým váčkem, a tím nevědomky způsobujete nadměrné maštění vlasů. Zkuste se na tento zlozvyk zaměřit a do vlasů si sahejte opravdu jen minimálně. Uvidíte, že okamžitě pocítíte rozdíl.

2. Používáte špatnou vlasovou kosmetiku

Mastné vlasy máte také velmi často kvůli používání nevhodných produktů, které nejsou určené na mastné vlasy. Vybírejte proto pečlivě. Šampony na mastné vlasy mají speciální složení, jež nezatěžuje vlas, a díky tomu vydrží vlasy v kondici déle. Pokud dlouho používáte stejný šampon a najednou se vám začaly mastit vlasy, zvažte jeho výměnu. Šampon už totiž vlasům pravděpodobně přestal vyhovovat a vlasová pokožka se brání nadměrnou produkcí mazu.

2. Nesprávně si myjete vlasy

Způsob, jakým si vlasy myjete, může způsobovat problém s jejich nadměrnou mastnotou. Šampon jemnými a krouživými pohyby vmasírujte do pokožky hlavy. Nedrhněte ani netlačte. Poté přípravek z vlasů smyjte vlažnou vodou. Při sušení vlasů je ručníkem jen jemně vymačkejte a vysušte. Před fénováním nezapomínejte používat ochranný sprej proti vysokým teplotám. Do suchých nebo vlhkých vlasů můžete nakonec aplikovat třeba kopřivovou nebo březovou vodu, která zabrání dalšímu maštění.

4. Používáte zbytečně mnoho kondicionéru

Kondicionér uzavírá a uhlazuje vlasy a tím je chrání. Zároveň usnadňuje jejich rozčesávání. Jeho nadměrné dávkování však způsobuje maštění vlasů. Velké množství kondicionéru u hlavy navíc vlasy zatěžuje a ty tak ztrácejí objem. Nepoužívejte ho proto víc než šamponu a dbejte, abyste ho aplikovali hlavně do délek vlasů.

5. Používáte příliš stylingových přípravků

Zejména u mastících se vlasů platí, že méně je více. Příliš mnoho stylingových produktů vlasy zatěžuje, způsobuje jejich rychlejší maštění a také jejich zplihnutí. Vyzkoušejte například Taft lak na vlasy Power Invisible (koupit v e-shopu), který má odlehčené složení a přitom zajistí silnou fixaci účesu.
 

6. Nevhodně se češete

Možná vás to překvapí, ale i způsob, jakým se češete, nebo hřebeny a kartáče, které používáte, mohou mít na svědomí maštění vlasů. Zapomeňte na ostré kovové kartáče, které dráždí pokožku hlavy. Na nadměrně se mastící vlasy je ideální hřeben se zaoblenými zuby. Na dlouhé vlasy používejte hřeben s řídkými zuby a na krátké vlasy zase s těmi hustšími. Vlasy nečešte příliš často – maz z pokožky se tím totiž roznáší po celé délce vlasů, které pak působí mastnějším dojmem. Snažte se česat pouze délky a vyhnout se styku kartáče s pokožkou hlavy.
Tip redakce: 
Hřebeny a kartáče byste měli pravidelně čistit. I špinavý hřeben totiž může zapříčinit nadměrné maštění vlasů. A jak je nejjednodušeji zbavit nečistot? Ponořte je do horké octové vody.
 

Věděli jste, že…

… mastné vlasy mnohdy bývají následkem nekvalitní výživy? Upravte své stravovací návyky, přemýšlejte nad tím, co jíte, omezte rafinovaný cukr, nekuřte a nepijte alkohol.

Jezte především:
  • netučné maso (kuře, krůta, králík),
  • zdravé mlsání (ořechy, sušené ovoce),
  • tmavě zelenou zeleninu (brokolice, špenát, fazolky, papriky),
  • potraviny bohaté na hořčík (luštěniny, mák, šípek, klíčky) a zinek (mořské ryby, játra, žloutky).
 
Tip redakce: 
V boji s mastnými vlasy vám může pomoci také jablečný ocet nebo citron. Jablečný ocet je skvělým pomocníkem v boji s mastnými vlasy, protože obsahuje kyselinu octovou. Ta pomáhá vyrovnat pH vlasové pokožky a redukuje tvorbu mazu. Jablečný ocet navíc slouží i jako účinné vlasové tonikum zamezující svědění. Citron obsahuje mnoho vitaminů a minerálů, které vlasům prospívají. Kyselost pomáhá dostat pH vlasové pokožky na optimální hodnotu, čímž reguluje produkci mazu.

Rychlá pomoc pro mastné vlasy

Mastné vlasy vás mohou potrápit nejen v zimě, ale i v létě, kdy se pokožka hlavy potí a vlasy se tak mastí rychleji. Přemýšlíte, jak zamaskovat mastné vlasy? Vsaďte na suchý šampon. Přijde vhod ve chvílích, když nemáte čas na umytí vlasů. Zbaví vlasy mastnoty a zvětší jejich objem. Pozor ale na to, abyste ho nepoužívali příliš často, jinak může maštění vlasů naopak podporovat. Ideální je používat suchý šampon pouze jednou týdně. Zkuste třeba suchý šampon speciálně vyvinutý na mastné vlasy, který je osvěží a provoní.

Co pomáhá na mastné vlasy?

Účinnými látkami v boji s mastnými vlasy jsou mentol nebo tea tree olej. Zásadní je také používat produkty určené na mastné vlasy. Nebojte se kondicionéru ani masky na vlasy, při jejich použití ale vynechte pokožku hlavy a produkt naneste pouze do délek. Výborné jsou například produkty s jílem, který vlasy vyživí a zároveň je šetrně zbaví mastnoty a nečistot.
 
Klíčové je i pečlivé odstranění stylingových přípravků důkladným a správným mytím. A jak už je známo, ani stres a psychické napětí zdraví (nejen) vlasů neprospívají, proto se snažte se stresu vyhýbat. Nezapomínejte ani na pravidelný pitný režim. Poděkují vám za něj nejen vlasy, ale i pleť a pokožka.


Přečtěte si také:

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Dana Grófová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít