Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Zázvor: Zázrak pro vaše vlasy

Zázvor: Zázrak pro vaše vlasy

Zázvor: Zázrak pro vaše vlasy

17. dubna 2018 od Karolína Hornová

17. dubna 2018 2 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Zázvor je jednou z neužívanějších rostlin východní medicíny. Působí jako stimulant, prokrvuje kožní buňky a podporuje jejich činnost. Navíc obsahuje látky, které zabraňují vypadávání vlasů a posilují jejich strukturu.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Jarní vypadávání vlasů, ozdravení oslabených vlasů po zimě a navrácení ztracené síly. Takové účinky slibuje mnoho produktů v barevných lahvičkách, ale stejně dobře pro ně můžete zajít i do přírody – nebo možná spíše do obchodu se zeleninou.


Zázrak východní medicíny i kosmetiky

Zázvor je kořen rostliny zingiber officinale. Jako léčivá bylina má své místo ve východní medicíně a především v ajurvédě, kde je považována za jednu z neúčinnějších složek, které nám příroda nabízí. Staré indické učení používá zázvor k léčbě zažívacích a srdečních potíží nebo při respiračních onemocněních. Sami na něj možná spoléháte při nachlazení.

Asi se shodneme na tom, že kvalitní zázvor má opravdu velkou sílu. Zázvor posiluje obranyschopnost buněk a má stimulační účinky – mimo jiné výrazně podporuje růst vlasů a posiluje jejich strukturu. Všimli si toho už starověcí lazebníci, kteří se starali o zdraví i krásu urozených dam, ale i novodobí výrobci kosmetiky.

zázvorový oplach

Účinky zázvoru na vlasy

Zázvor působí jako tzv. oběhový stimulant vlasových folikulů. V praxi to znamená, že gingerol, pálivá látka obsažená v zázvoru, po aplikaci prokrví pokožku hlavy. Funguje to podobně jako masáž hlavy nebo střídavé koupele horkou a studenou vodou. Další látky obsažené v zázvoru pak mají lepší možnost proniknout do hlubších vrstev pokožky, a vyživit tak vlasové váčky, potažmo celé vlasové vlákno.

Ač se to nezdá, zázvor je potravinou s vysokým obsahem mastných kyselin, které hloubkově vyživují kožní a vlasové buňky. Výsledkem působení zázvoru po pravidelné kúře jsou pevnější a zářivější vlasy, které se přestávají lámat. Zázvorová kúra ale především omezuje vypadávání vlasů, především to sezonní. Je tedy ideální na jaře a na podzim, kdy tímto problémem trpíme.


Zázvor v kosmetice

Není divu, že výtažky ze zázvoru najdeme ve vlasové kosmetice, především v té přírodní a s označením bio. Zázvor obsahuje antiseptické látky a používá se jako ingredience v šamponech proti lupům – některé formy lupů bývají způsobeny plísňovým onemocněním pokožky hlavy. Zamezuje také nadměrnému vylučování mazu z folikul a následnému maštění vlasů.

dokonalé vlasy

Udělejte si doma: Zázvorová kúra na vlasy

Zázvorový zábal si můžete snadno připravit doma. Postačí vám zhruba 2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru a čtvrt litru vroucí vody. Zázvor zalijte vodou a nechte 20 minut vyluhovat pod pokličkou. Výluh následně sceďte. Aplikujte na vlasy po umytí – nemusíte po celé délce, ale soustřeďte se na pokožku hlavy a dobře vmasírujte. Nechte působit 15 minut a opláchněte. (Pro intenzivnější působení můžete vlasy stočit, zasponkovat a obalit potravinovou fólií. Opakujte 2x týdně po dobu 2-3 měsíců.

Jemné pálení a mravenčení pokožky hlavy není na škodu – je známkou toho, že zábal účinkuje. Jen dejte pozor v případě, že máte pokožku velmi citlivou na pálivé látky nebo máte podezření na alergii na zázvor. V takovém případě raději napřed proveďte test tolerance odvaru na vnitřní straně předloktí.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít