Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Sůl a mořská voda: Blahodárná kombinace pro vaši krásu

Sůl a mořská voda: Blahodárná kombinace pro vaši krásu

Sůl a mořská voda: Blahodárná kombinace pro vaši krásu

16. srpna 2017 od Eva Suchomelová

16. srpna 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Mořská sůl může mít velmi prospěšné účinky pro naši pleť - i proto tvoří základ mnoha kosmetických přípravků. Podívali jsme se spolu s odbornicí na její účinky a použití a poradíme vám, jak si takovou wellness solnou kúru připravit i doma!
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Mořská voda je slaná, to ví každý, kdo ji někdy ze zvědavosti nebo i proti své vůli při koupání v moři ochutnal. Oceán včetně všech jeho moří má na různých místech různou slanost neboli salinitu. Nejvyšší salinitu má Rudé moře (42 g/l), nejnižší Baltské moře – 4 g/l. Pro srovnání, slanost Mrtvého moře, které vlastně není mořem, ale jezerem, je 330 g/l. Ze všech těchto zdrojů můžeme čerpat sůl vhodnou i pro kosmetické účely.

Podle hesla všeho s mírou nám sůl rozhodně škodit nemůže, naopak můžeme ji využívat pro naše dobro a blaho.
  • V péči o pokožku celého těla má sůl vynikající účinky a dokáže pomoci i při různých kožních problémech (lupénka, akné, dermatitidy).
  • Také zvyšuje imunitu kůže, podporuje látkovou výměnu, zmírňuje svědění a působí protizánětlivě a detoxikačně.
„Sůl se objevuje v kosmetických produktech nebo je využívána například při koupelích, masážích a jiných wellness procedurách. Ačkoliv to není na první pohled zřejmé, sůl shromažďuje vodu v pokožce, a tudíž udržuje pokožku hydratovanou,“ vysvětluje kosmetička Martina Zatloukalová ze studia Bomton Jalta. „Je vhodné starat se o tělo, ať již s produkty obsahujícími sůl, či nikoliv, po celý rok. Každopádně sůl je v přiměřeném množství pokožce vždy prospěšná."


Není sůl jako sůl

Solí je víc druhů. Chlorid sodný je sůl (např. stolní, mořská, himalájská, vřídelní atd.), která se přirozeně vyskytuje v přírodě. Tvoří základ koupelových solí. Množství a druhy minerálů se liší podle původu soli.


Sůl kamenná

Nerost halit (lat. „slaný kámen“) se těží na místech, kde se kdysi v teplých oblastech vysrážel z mořské vody v zátokách, jež vyschly. Stejným způsobem dodnes vzniká sůl z mořské soli nebo v solných jezerech. Tato sůl obsahuje 98 % chloridu sodného, zbytek tvoří především jod a brom a maximálně 1 % látek proti vlhnutí.

Sůl a mořská voda: Blahodárná kombinace pro vaši krásu


Mořská sůl

Složení má totožné jako kamenná sůl. Může být pro kosmetické účely obohacena o mořské řasy nebo různé esenciální oleje z bylin (např. levandule, borovice, eukalypt a další). Na terapii mořskou solí výborně reagují lidé s ekzémem i psoriázou. Mezi minerály vynikají hořčík, draslík, jod, brom, vápník, ale i zinek a selen, které zlepšují zároveň kvalitu vlasů a nehtů. Kromě toho dodává pokožce přirozený lesk.

Sůl a mořská voda: Blahodárná kombinace pro vaši krásu


Sůl a solné bahno z Mrtvého moře

Voda v Mrtvém moři obsahuje10x více soli než mořská voda. Liší se i složení minerálů - chlorid hořečnatý (52 %), chlorid sodný (30 %), chlorid draselný a bromid hořečnatý, dále obsahuje jod, vápník a zinek. Sůl stimuluje metabolické funkce v buňkách a podporuje regeneraci buněk. Sůl vyživuje pleť, aktivuje oběhový systém, zmírňuje revmatické obtíže a metabolické poruchy. Bahnem z Mrtvého moře se potírala údajně už egyptská královna Kleopatra, která toužila po mladistvé pleti a pokožce.

Sůl a mořská voda: Blahodárná kombinace pro vaši krásu


Himalájská sůl

je typická růžovou barvou díky obsahu železa. Zlepšuje hydrataci pokožky, vyrovnává pH v celém těle, pročišťuje suchou i mastnou pokožku, regeneruje a osvěžuje. Obecně se uvádí, že obsahuje průměrně 3 % minerálů. Obsah železa je velmi malý, a organismu tedy neškodí.

Sůl a mořská voda: Blahodárná kombinace pro vaši krásu


Rochova sůl

Speciální směs koupelové soli, určená pro vanové koupele a koupele nohou, má především změkčovat vodu. Tvoří ji hlavně soda a alkalické uhličitany. Bývá obohacena i o další látky, například o antimikrobiální přísadu či jehličnaté silice pro uvolnění a osvěžení. „Rochova sůl se například používá při pedikúře k změkčení zrohovatělé kůže,“ přibližuje její použití i při salonních procedurách Martina Zatloukalová.

Sůl a mořská voda: Blahodárná kombinace pro vaši krásu


Vřídelní soli:

Pocházejí z vřídelních minerálních pramenů (u nás např. Karlovy Vary, Teplice). Třeba sůl z Vřídla v Karlových varech obsahuje vedle chloridu sodného i sírany, hydrogenuhličitany a chlorid draslíku, celkem asi 40 prvků. Díky tomu má protizánětlivé, čisticí, dezinfekční, osvěžující a uklidňující účinky na pokožku.

Sůl a mořská voda: Blahodárná kombinace pro vaši krásu


Jak správně používat koupelové soli

„Obecně koupele mají blahodárné účinky jak na tělo, tak na mysl,“ říká Martina Zatloukalová. Pro někoho mohou být solné koupele příjemnější než olejové bylinné koupele. Solné koupele si lze dělat v pohodlí domova. Pokud s koupelemi nemáte moc zkušeností, měly byste začít pozvolna.


Jak na správnou koupel:

  • Stačí pobýt v solné lázni 5-10 minut, maximální délka se doporučuje 20 minut.

  • Teplota by ideálně měla být 30 stupňů, čím vyšší teplota vody, tím větší účinek koupel má, ale příliš vysoká teplota může také znamenat větší zátěž pro organismus.

  • Preventivně se solná koupel doporučuje 1x týdně, v době vysoké zátěže pro imunitu lze zintenzivnit na 2x týdně. Kůže by se neměla během koupele ani po ní nijak namáhat drhnutím, kartáčováním ani dřením ručníkem. Stačí lehce osušit. Po koupeli by měl následovat klidový režim, ideálně odpočinek či spánek.


Najdete ji i v kuchyni

Můžete vyzkoušet různé druhy solí: kuchyňskou sůl, mořskou sůl, bylinnou sůl, ajurvédskou sůl. Smícháním soli a éterických olejů či rostlinných olejů si připravíte zajímavé domácí léčebné koupele, podle účinků zvolených esencí či bylin.

Příprava koupele z himalájské soli má trochu jiná pravidla. Vanu naplňte ze čtvrtiny horkou vodou, přidejte sůl, nechte rozpustit a poté dopusťte zbytek vody o teplotě nejvýše 37 °C. Na běžnou koupel potřebujete alespoň 1 kg soli. Nepoužívejte žádné další přípravky do koupele ani mýdla. Lázeň si dopřejte 30 minut. Celková koupel s himálajskou solí působí detoxikačně.

Vanové koupele se však nehodí pro každého. „Osoby s přecitlivělou pokožkou, alergiemi nebo s kožními problémy by se určitě měly poradit s lékařem, sůl se pro takové typy může stát agresivní,“ upozorňuje kosmetička. Pokud máte problémy s cévním a srdečním oběhem, poraďte se raději o solné koupeli s lékařem.


Sůl nejen do koupele

Pokud vám z nějakého důvodu nevyhovují vanové koupele, lze si dopřát alespoň solnou koupel nohou.
„Vhodný je i solný peeling, který si můžete udělat samy doma s jakýmkoliv typem soli, dojde tak k odstranění nejsvrchnější části pokožky,“ doporučuje Martina Zatloukalová. Obvykle se doporučuje smíchat 1 díl soli se dvěma díly oleje (olivový, kokosový), až vznikne hustá pasta. Tou masírujte postupně celé tělo a následně smyjte. Pokožka bude zjemnělá, vyživená a přitažlivá.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít