Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zhubnout na kole? Pozor na tyto chyby!

Zhubnout na kole? Pozor na tyto chyby!

Zhubnout na kole? Pozor na tyto chyby!

5. dubna 2020 od Helena Pokorná Hladíková

5. dubna 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková

Vytáhli jste kolo ze sklepa a těšíte se, že díky cyklistice rychle a jednoduše zhubnete? Prima, ale než zuřivě šlápnete do pedálů, měli byste vědět, že tak jednoduché to s tím hubnutím zase není…
Cyklistika bezpochyby patří k nejoblíbenějším českým sportům a není divu, máme tu pro něj skvělé podmínky. Když je navíc hezké počasí, je to ideální kombinace udělat něco pro svou fyzičku a zároveň podniknout pěkný výlet. Jízda na kole je rovněž skvělá pro posilování dolních partií těla, tedy oblasti, se kterou je většina žen nespokojená. Další výhodou cyklistiky je rovněž to, že je vhodná i při menší nadváze a při potížích s klouby. Pokud však jde o hubnutí, je třeba k vyjížďkám na kole přistupovat trochu systematičtěji a s patřičnou dávkou vědomostí. Na co si tedy dát pozor?
fitness hodinky

Hlídejte si profil terénu a „tepovku“

Láká vás představa víkendové projížďky krásnou, rovinatou krajinou kolem nedalekého rybníka, po níž půjdou kila rychle dolů? V tomto případě asi budete zklamaní, protože tak jednoduše to bohužel nefunguje.

Abyste začali jízdou na kole skutečně hubnout:  
  • je potřeba vybrat správný terén (nejlépe mírně kopcovitý),
  • nastavit vhodnou intenzitu.
Pro představu: Pojedete-li rychlostí 10 km/h po rovince, je to v podstatě stejné, jako když půjdete svižnější chůzí o rychlosti asi 6 km/h taktéž po rovině. A o jízdě z kopce asi není třeba se zmiňovat vůbec…

Aerobní tempo i na kole

K tomu, abyste nastartovali hubnutí, se potřebujete dostat do tzv. aerobního režimu, to znamená pohybovat se dostatečně dlouho (min. 20 minut) v rozmezí 40–70 % vaší maximální tepové frekvence. S přesným výpočtem vám nejlépe poradí lékař nebo sportovní trenér, případně si k jejímu měření pořiďte fitness náramek či „chytré hodinky“. Ale zjednodušeně řečeno jde vlastně o takovou intenzitu pohybu, při níž se mírně zadýcháváte, ale stále jste schopni mluvit. Do tohoto aerobního režimu byste se měli dostat minimálně 3x týdně a zůstat v něm alespoň 90 minut (nebo najezdit 5-10 km denně), aby se s vaší hmotností začalo něco dít.
žena s kolem
Tip redakce:
Vyzkoušejte během příští projížďky HIIT neboli intervalový trénink, při němž se střídají vysoce intenzivní úseky s pomalejšími. Na jedné své trase si takové úseky vytyčte a zkuste je dodržovat alespoň 7x za sebou. Optimálně pomůže absorbovat pot a neutralizovat zápach například
Garnier Antiperspirant ve spreji Mineral Magnesium Ultra Dry.

Šlapat nestačí, přidejte posilování

Kromě nastavení správné intenzity jízdy na kole je třeba myslet i na kompenzaci tohoto pohybu. Ačkoli je cyklistika bezesporu zdraví prospěšná, přece jen se při ní tolik nenamáhají ruce či svalstvo přední části hrudníku, zejména ty břišní. Ideální je proto přidat k jízdě na kole ještě nějaký jiný druh sportu, třeba plavání, nebo prostě jen pravidelně (alespoň 2x týdně) posilovat horní polovinu těla.
posilování
A abyste podpořili účinek posilovacích cviků na růst svalů i celkové zpevnění pokožky, určitě není od věci pořídit si tu správnou kosmetiku. Vyzkoušejte Ameté Tělové mléko Firming Q10 (koupit v e-shopu) s obsahem koenzymu Q10 důležitého pro regeneraci a pružnost pokožky nebo NIVEA Zpevňující a remodelační tělový krém Q10 Plus (koupit v e-shopu) s koenzymem Q10 a sójovými výtažky podporujícími zpevnění pokožky. A protože zpevňující přípravky fungují nejlépe na rozehřáté pokožce, dopřejte si sprchu společně s Adidas Sprchovým gelem Adipower (koupit v e-shopu).
zdravé jídlo

Správný jídelníček je důležitý

Když lidé chtějí zhubnout, jako první se většinou snaží vyřadit ze svého jídelníčku veškeré cukry. Jenže pokud nechcete při jízdě na kole padat vyčerpáním a držet svoje tělo ve stavu hladovky (díky čemuž by si energii v podobě tukové vrstvy naopak ukládalo), musíte se správně najíst. Jak? Asi 1,5–2 hodiny před jízdou zkonzumovat ideálně komplexní sacharidy (např. ovesné vločky, celozrnné pečivo) a po návratu zase doplnit dostatek bílkovin s přiměřenou dávkou sacharidů (tedy maso s přílohou, jako je rýže, těstoviny nebo brambory). Pakliže to s hubnutím myslíte opravdu vážně, váš jídelníček se musí změnit k lepšímu a zdravějšímu, jinak vám ani stovky najetých kilometrů nebudou nic platné.
Tip redakce:
Než vyrazíte na cestu, dopřejte si svačinku třeba v podobě
Emco Mysli na Zdraví Ovesné sušenky oříškové (koupit v e-shopu) a jako první pomoc v případě nedostatku energie přibalte do cyklistického batůžku Pez Hroznový cukr s citronovou příchutí (koupit v e-shopu). A rozhodně nezapomeňte na dostatečnou zásobu vody!

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít