Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak shodit vánoční kila - rychle a bez bolesti

Jak shodit vánoční kila - rychle a bez bolesti

Jak shodit vánoční kila - rychle a bez bolesti

23. prosince 2022 od Eva Čopíková

23. prosince 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Čopíková

Na Vánoce si všichni chtějí dopřát a hned v Novém roce se vrhají na dietu. Ta jim ale většinou nevydrží ani do konce ledna. Jak tedy shodit vánoční kila pohodlně a bez námahy? Jde to a není to nic těžkého.
Prosinec je období, kdy všichni pečou cukroví, shánějí dárky, chodí na večírky a setkání s přáteli. Je to období sounáležitosti, ale také velké benevolentnosti. Zvláště co se zdravého životního stylu týče. Tam si dopřejete jeden punč na trzích a k tomu třeba umotané „trdlo“, tam ochutnáte při pečení cukroví několik rohlíčků a k tomu si třeba uděláte čaj s rumem, tam si dopřejete panáka vaječného likéru. Přijde Štědrý den a ten většinou bývá štědrý po všech stránkách, nejen co se dárků týká, ale také množství jídla a dobrot na stole. No a pak přicházejí ke slovu návštěvy a rodinné obědy a večeře a také třeba volno a prázdniny strávené na gauči u pohádek. A pár vánočních kilo na váze je rázem na světě.
Kolik je možné za Vánoce vlastně přibrat? „U lidí, kteří dodržují zdravý životní styl, je normální přibrat za vánoční svátky tak 0,5–2 kg. Ale ti, co se obloží jídlem na gauči a celé Vánoce se ani nehnou, mohou přibrat klidně 5 a více kilogramů,“ říká výživový specialista Petr Havlíček. Jak z toho tedy ven? Jak se zbavit tzv. „vánočních kil“ a neudřít se v posilovně a neumordovat se hlady? Někdo drží dietu už před Vánoci, aby si mohl o svátcích řádně dopřát. Tohle ale není ta cesta.

3 tipy, co dělat před Vánoci

1. Užívejte si, ale s rozumem

Pokud víte, že máte k přibírání sklony, pak na to myslete ještě před svátky. Nebudeme vám rozhodně doporučovat zmíněnou větu o tom, že byste tedy měli držet dietu a zhubnout ještě před Štědrým dnem, abyste si pak mohli dopřát. Zkrátka jen přemýšlejte, co jíte. Když budete péct cukroví, ochutnejte jeden polámaný nepovedený rohlíček, při setkání s přáteli si dejte klidně svařák nebo punč, ale vezměte si ho raději do kelímku a jděte prozkoumat vánoční atmosféru procházkou.

2. Zbytečně neodlehčujte

Štědrý den je jen jediný den v roce. A za ten se vám opravdu přibrat nepovede. Zvláště když se hodování týká především večera. Takže si klidně dejte klasický bramborový salát, kapra usmažte v trojobalu a dopřejte si klidně porci cukroví. Vždyť jde o tradici, na které není nic špatného.

Tip redakce:
Některé studie uvádějí, že když si během svátečních dnů dopřejete kyselé dobroty, nebudete mít tolik chuť na sladké.

3. Sváteční dobroty proložte pohybem

Že vám spousta vánočních dobrot zbude i po Štědrém dnu? Nevadí. Nikdo vás nebude nutit, abyste cukroví nebo řízky vyhazovali. Jen si k nim dopřejte něco lehčího. Ke smaženému řízku mohou být třeba brambory a zeleninový salát, k pár kouskům cukroví nějaké to ovoce v podobě jablíčka či mandarinek. Existují i potraviny, které zrychlují metabolismus. A hlavně, běžte na chvíli na čerstvý vzduch. Na procházku do města, jen tak se projít v parku nebo v lese. Lepší variantou jsou samozřejmě hory, kde se toho dá podnikat mnohem víc. Ale i ve městech jsou už na každém rohu kluziště, kde půjčují brusle, je čas zajít si třeba zaplavat. Nebo si třeba na koberci v obýváku zacvičit jógu.

3 tipy, co dělat po Vánocích

1. Nespěchejte

Prázdniny skončily, dobroty došly, a pokud máte na váze opravdu o nějaké to kilo víc, nespěchejte na sebe. I těm, kteří byli zvyklí cvičit a jíst zdravě, to bude minimálně dva tři týdny trvat, než budou na svojí váze. Jděte na to pomalu. Krůček po krůčku. „Rozumné je zavádět změny postupně, to znamená třeba 2 až 3 jídla za den nahradit zdravější alternativou (tzn. místo svačiny v práci v podobě dortíčku s kávou latté si dát třeba skyr, pomeranč a espresso),“ vysvětluje Lukáš Roubík, zakladatel Institutu moderní výživy.

2. Zapojte jakýkoliv pohyb

I 5 minut denně se počítá,“ říká osobní trenér Radek Laci. Je lepší hýbat se 5 minut denně než 1 hodinu za měsíc. Tělo si zkrátka na pohyb zvykne a ten se mu začne postupem času líbit. A tak se bude pohyb líbit i vám. Zkuste více chodit. Ano, chůze je ten nejjednodušší pohyb, který existuje. Jděte na vzdálenější WC v práci, vyjděte jakékoli schody, jež potkáte, jděte se projít po práci, zajděte si o polední pauze na oběd, abyste jen neseděli v kanceláři. To všechno se počítá.

3. Malá změna je lepší než žádná změna

V hubnutí a zdravém životním stylu je nejdůležitější udržitelnost.Žádná zázračná dieta neexistuje,“ říká Lukáš Roubík a dodává: „Nepřemýšlejte o hubnutí a zdravém životním stylu v extrémech (buď hladovění, nebo nezřízená fáze přejídání), ale vnímejte to jako postupné zavádění drobných a udržitelných změn. I 2 zdravější jídla za den, kus zeleniny ke každému jídlu je víc než 0 zdravých jídel za den.
Tipy z redakce:

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Čopíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít