Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak napumpovat imunitu před podzimní sezonou? Přírodně i klasicky!

Jak napumpovat imunitu před podzimní sezonou? Přírodně i klasicky!

Jak napumpovat imunitu před podzimní sezonou? Přírodně i klasicky!

5. září 2022 od Lenka Knápková

5. září 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Podzim s sebou přináší nejen očekávání krásného babího léta, ale také nedostatek slunečního svitu, teplotní výkyvy a stres z návratu do škol a zaměstnání. Období rýmiček je tady! Začněte svoji imunitu posilovat letos včas a předejděte tak prvním nachlazením a nepříjemným virózám. Než poběžíte do lékárny, zkuste naše tipy na posílení imunity!

1. Zvyšte příjem vitaminů

Jakmile se cítíte oslabeni nebo máte pocit, že na vás „něco leze“, je nutné okamžitě zvýšit příjem vitaminů. Klíčové vitaminy pro náš imunitní systém jsou vitaminy A, C, E a D. Dostatečný příjem těchto vitaminů zaručuje správné fungování imunitního systému a lepší obranu před viry a bakteriemi. Začněte už koncem léta.
Zkuste to komplexně pomocí doplňků stravy:
Vyzkoušejte třeba tablety rozpustné v ústech Maxi Vita Exclusive Posílení imunity Forte (koupit v e-shopu) obsahující přírodní extrakt z plodů rakytníku, který podporuje imunitní systém a přirozenou obranyschopnost organizmu.
Vhodná je také přírodní cesta pomocí stravy:
  • Vitamin C najdete v čerstvém ovoci a zelenině, zejména to je paprika, křen, rajčata, citrusy, jahody, brokolice, brambory či květák.
  • Vitamin A je obsažen v mrkvi, listové zelenině, červené řepě, vejcích, mléčných produktech či rybím tuku.
  • Vitamin E najdeme játrech, obilných klíčcích, ořeších, listové zelenině, luštěninách.
  • Vitamin D je obsažen v mořských rybách, rybím tuku, mléku a mléčných výrobcích.

2. Doplňte zinek

Kromě vitaminů hrají významnou roli v posílení imunity minerály. Velmi důležitý je zinek. Právě jeho nedostatek může vést k oslabené imunitě. Dostatek zinku výrazně snižuje vznik infekcí a podporuje imunitní systém u starších osob. Zvyšte konzumaci potravin bohatých na zinek, jako jsou dýňová semínka, kešu, ryby, ústřice nebo kapusta. Vhodné je doplňovat jej také ve formě tabletek  VIX Zinek (koupit v e-shopu) nebo  Cemio Vápník, Hořčík, Zinek (koupit v e-shopu), samotný příjem potravin s obsahem zinku nestačí.

3. Zaměřte se na zdravá střeva

Zdravá střeva jsou zcela zásadní pro naši imunitu. Ve skutečnosti je asi 70 % imunitního systému umístěno především v tlustém střevě, takže je potřeba se o svá střeva řádně starat. Doplňte tělu jak probiotika, tak i prebiotika.

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které udržují rovnováhu střevní mikroflóry a jsou přirozenou součástí trávicího a imunitního systému. Nedostatek probiotik se projevuje problémy s trávením.

Jak zvýšit jejich příjem?

Zaměřte se na příjem fermentovaných potravin, např. kysané zelí, kombucha, kefír nebo  kimchi.  Probiotika můžete tělu dodat i ve formě doplňků stravy, jako je Vitar Forte probiotika kapsle (koupit v e-shopu), které obsahují nejen 4 kmeny bakterií, ale také vlákninu a vitamin C.
Prebiotika jsou, dalo by se říci, potravou pro probiotika. Jsou nestravitelné a pomáhají s růstem přátelských bakterií.

Kde je najdete?

Prebiotika najdete v česneku, cibuli, pórku, chřestu, artyčoku, banánech, celozrnné pšenici a ovsu či mořských řasách. Pozor! Náhlé zařazení velkého množství prebiotik může mít krátkodobě nepříjemné následky, jako je průjem či nadýmání.

Co můžete udělat ještě:
Zvyšte také příjem vlákniny, ta dokáže vstřebat některé nežádoucí toxiny a chrání střevní sliznici a posléze i celý organismus.

4. Vyzkoušejte echinaceu

Echinacea neboli třapatka je nenápadná fialově kvetoucí bylinka, kterou najdete v mnoha zahrádkách. Echinacea přispívá ke správné funkci imunitního systému, k přirozené obranyschopnosti a také ke správné funkci horních cest dýchacích. Obsahuje celou řadu prospěšných látek a v lidovém léčitelství je velmi oblíbená. Ze sušené natě lze připravit třeba čaj. Extrakty z ní se také přidávají do doplňků stravy. Užívat ji můžete ve formě sirupu Maxi Vita Herbal Bylinný elixír posílení imunity echinacea plicník (koupit v e-shopu) v kombinaci s plicníkem nebo v kapslích Maxi Vita Herbal Hlíva ústřičná, rakytník a echinacea (koupit v e-shopu) v kombinaci s rakytníkem a hlívou.

5. Dejte si oblíbený zázvor

Zázvor je bohatým zdrojem vitaminů A, B, C a E a také antioxidantů. Má typickou nezaměnitelnou vůni a štiplavou chuť, obsahuje totiž látku gingerol, která zvyšuje odolnost buněk. Po staletí je zázvor používán jako všelék na různé neduhy, pomáhá v boji s nachlazením, snižuje horečku a je výborný při nevolnostech.  Už naše babičky doporučovaly užívat zázvor celý podzim a zimu jako prevenci před nachlazením. Pijte ho ve formě chutného čaje, který si připravíte jednoduše z čerstvého zázvoru. Zázvor nejprve oloupete, poté nastrouháte nebo nakrájíte na kostičky a zalijete horkou vodou. Necháte chvilku působit a pak přidáte šťávu z citronu a med. Čaj je velmi chutný a zejména v zimě vás příjemně prohřeje.
Tip redakce:
Vyzkoušejte zázvor také ve formě sirupu
Leros Sirup Zázvor (koupit v e-shopu), který si můžete přimíchat třeba do vody.

6. Vyzrajte na nemoci s rakytníkem

Obsahuje vysoký podíl vitaminu C – jediná oranžová bobulka obsahuje doporučenou denní dávku vitaminu C. Rakytník podporuje správné fungování imunitního systému, kromě vitaminu C obsahuje i vitamin A další důležité látky. Užívání rakytníku je vhodné při nejrůznějších virózách, podporuje totiž obranyschopnost a také správnou funkci cévního systému a zdraví pokožky. Užívejte ho ve formě sirupu Maxi Vita Herbal bylinný elixír rakytník + vitamin C (koupit v e-shopu) nebo čaje Bercoff čaj Zázvor Rakytník (koupit v e-shopu). Dětem budou chutnat želatinové pastilky na imunitu Rakytníček želatinky Originál (koupit v e-shopu), které mimo extraktu z rakytníku obsahují i 9 dalších vitaminů.

7. Otužujte se

Věděli jste, že i otužování je skvělý způsob, jak posílit svoji imunitu? Nemusíte se koupat v ledové řece, stačí každodenní sprchování studenou vodou, to totiž snižuje nemocnost až o třicet procent. Stačí devadesát sekund denně. Studená sprcha působí jako jedinečný stimulátor našeho imunitního systému. Začněte už zítra!

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít