Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Otužování: Jak s ním začít a na jaké chyby si dát pozor?

Otužování: Jak s ním začít a na jaké chyby si dát pozor?

Otužování: Jak s ním začít a na jaké chyby si dát pozor?

12. února 2024 od Anna Šťastná

12. února 2024 4 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

Otužování se v poslední době stalo fenoménem, u kterého si lidé užívají nejen zdravotních benefitů, ale také procesu posouvání svých hranic. Jestliže vás noření do ledové vody také láká, je načase zjistit, jak s otužováním začít a jaká jsou jeho rizika. Prozradíme vám také, jaké jsou výhody otužování.
Hydroterapie, tedy vodoléčba, při níž je zdravotních účinků dosahováno vystavováním těla vodě o různých teplotách, je známá po staletí. Koupele o kontrolované teplotě si dopřávali již starověcí Římané a vzpomenout musíme i slavné švýcarské léčebné lázně nebo naše Priessnitzovy lázně.

Vodoléčba vyšla z módy na začátku 20. století, kdy začaly být dostupné účinnější léky, ale nyní, o století později, opět nabývá na oblibě. Noření se do studené vody a především Wim Hofova metoda otužování nabyla na popularitě.

Účinky otužování

Otužování má na tělo a zdraví člověka, a to od jeho narození až do pokročilého věku, mnoho pozitivních vlivů. Dejte si ale pozor na chyby, kterých se při otužování můžete dopustit – ledová voda může tělu způsobit velký šok, proto je lepší otužování stupňovat. Při příliš dlouhém pobytu ve vodě zase hrozí podchlazení. Když se otužování provádí správně, tělo z něj benefituje.
  • Otužování vám zlepší imunitu. Ochlazování studenou vodou pomáhá tělu pohotově reagovat na výkyvy teplot okolního prostředí, a tím posiluje obranyschopnost organismu a jeho imunitní systém. Otužilí lidé jsou výrazně méně nemocní, a když už onemocní, průběh nemoci u nich bývá mírnější. Při nemoci a nachlazení se ale otužování nedoporučuje, tělo by na něj mohlo reagovat spíše negativně. Využívejte jej tedy jako prevenci.
  • Otužování také obecně zmírňuje bolest a pomáhá zejména s bolavými zády. Omezuje vznik zánětů a otoků.
  • Zlepšuje fyzickou výkonnost, po sportu regeneruje tělo a snižuje riziko zranění, podporuje regenerační procesy.
  • Působí také proti alergiím i vysokému tlaku.
  • Omezuje vznik plicních infekcí.
  • Rozšiřuje cévy a předchází jejich ucpávání.
  • Posiluje funkci antioxidantů a odolnost proti různým nepříznivým vlivům.
  • Pozitivní efekt má i na kůži – nejen že uzavírá póry a zabraňuje usazování nečistot v pleti, ale také zpevňuje pokožku. Proto je otužování skvělou zbraní proti celulitidě. V kombinaci s krémem Nivea Q10 Multi Power 5 v 1 Zpevňující gel na celulitidu (koupit v e-shopu) účinek ještě zesílíte.
  • Pomáhá při hubnutí – aktivuje zdravý tuk, který spaluje energii. Podobně funguje také LIFTEA Štíhlá linie Synefrin (koupit v e-shopu).
  • A protože se při tak odvážném výkonu logicky vyplavují endorfiny, má také za následek lepší náladu, ale i dlouhodobou duševní pohodu. Pomáhá k mentální odolnosti a schopnosti překonávat stresové situace.
  • Navrací energii a chuť zdolávat nové výzvy.

Benefity otužování dětí

Otužování sprchou je přínosné i pro děti, a to dokonce už od kojeneckého věku. Vždy je ale třeba postupovat pozvolna a opatrně. U velmi malých dětí začněte od nožiček a postupujte přes zadeček až po hrudník. K tomu můžete použít žínku. Každou část těla omývejte zvlášť po dobu jedné minuty. Sledujte reakci dítěte a případně pomalu snižujte teplotu vody. Pokud budete trénovat pravidelně asi dva měsíce, můžete od žínky přejít i k jemnému sprchování. Vždy když se dítěti něco nebude líbit, otužování přerušte a nechte jej na další den. Určitě nechcete dítěti tuto činnost znepříjemnit.

Otužování v těhotenství

Těhotným ženám je otužování doporučováno pouze v případě, že se otužovaly již před otěhotněním. Jestliže se ale žena dříve neotužovala, v těhotenství by s tím začínat raději neměla.
 

Senioři musejí vzít v potaz svůj zdravotní stav

Ani lidem staršího data narození není možnost otužování upřena. Vyhnout by se mu měli snad jen lidé se srdečním onemocněním, protože teplotní šok může být pro srdce nebezpečný. Komplikace by mohly nastat i u lidí, kteří mají problémy s ledvinami, cévami nebo krevním tlakem. Nejlépe to však posoudí váš lékař.

Jak s otužováním začít

1. krok
Při otužování rozhodně zbytečně nespěchejte. Pokud byste se bez jakékoli přípravy rovnou vrhli do studené řeky, riskujete minimálně nachlazení. Předtím než začnete s otužováním venku, zkuste do své ranní rutiny zařadit oplachování obličeje v umyvadle. Postupně si pouštějte studenou vodu na zátylek a až poté, co si na chlad zvyknete, můžete přemýšlet o dalším kroku.
2. krok
Dalším krokem je otužování ve sprše. Začněte od nohou a postupně pokračujte až k hlavě. Pár vteřin na sebe nechte téct vlažnou až studenou vodu a poté se vraťte k teplé vodě. Tento postup můžete opakovat několikrát. Vždy končete studenou vodou.
3. krok
Každý den 
vydržte pod studenou vodou o pár vteřin déle. Podle odborníků je otužování nejvhodnější ráno před jídlem v časovém rozsahu od 1 do 5 minut v závislosti na ročním období. Poté je nutné se hned osušit, promasírovat kůži a obléct se.
4. krok
Pokud se pár minut pod studenou sprchou cítíte příjemně, můžete začít i s otužováním venku. V přírodě si můžete v řece či přehradě zprvu namáčet jen nohy. Jakmile si zvyknete, ponořte celé tělo kromě hlavy. Z otužování v řece si můžete udělat hezký zimní rituál. Určitě ale vynechte vanu plnou studené vody. Vana je malá a nemůžete se v ní hýbat, a proto je k otužování zcela nevhodná.
5. krok
Během pobytu v chladné vodě je zásadní se soustředit na vědomé dýchání, tedy správně hluboký dech a jemný výdech. Rozproudit krev cvičením je vhodné nejen před vstupem do vody, ale i po něm. Před otužováním vsaďte na tzv. hyperventilaci, tedy zrychlené dýchání, ve vodě se dechem naopak uklidněte a praktikujte delší výdechy než nádechy. Po otužování v zimě dbejte na důkladné osušení ručníkem a teplé oblečení. Tělo pořádně zahřejte, a to především od nohou.

Co vše je považováno za otužování?

Otužování nemusí být nutně jen pobyt ve studené vodě či sprše. Mezi způsoby, jak se správně otužovat, patří takénávštěva polária nebo kryokomory, ale dokonce i pravidelné procházky v přírodě za každého počasí. Existuje totiž i otužování vzduchem, které je nejsnadnější, ale zároveň o něco méně účinné než otužování vodou.

Otužování vzduchem

Kdykoli vystavíte kůži teplotě nižší než 18 stupňů, začínáte se otužovat a aktivovat hnědou tukovou tkáň, která savcům pomáhá generovat teplo. Na začátku bude stačit, když budete spát při otevřeném okně. Později můžete začít s cvičením na čerstvém vzduchu, nebo alespoň při otevřeném okně. Doporučuje se jakýkoli pohyb, při němž vám bude před rozehřátím trochu zima. Může jít o běhání či chození naboso. Nemusíte se bot zbavovat definitivně, klidně se bez nich jen občas projděte po zahradě, a to i když napadne sníh. Také v tomto případě je ale důležité to hned zkraje nepřehnat. Stačí vydržet chvíli a zásadní je se při tom hýbat a chodit. Celkovou otužilost organismu naopak snižuje nadměrné oblékání či přetápění místností.

Jde otužováním zhubnout?

Možná jste na to už někde narazili. Začněte si dávat ledové sprchy nebo vany a zhubnete. Tělo v zimě potřebuje generovat více tepla, a tak logicky vydáte více energie, a tím pádem spálíte tuk. Zní to logicky. Jenže to není tak jednoduché.

Jak to funguje:
Množství vydané energie je ve skutečnosti relativně malé. Přesto má ledová voda na spalování tuků příznivý vliv. Velkou roli zde hraje metabolický proces, při němž je během otužování aktivován jedinečný druh tukové tkáně zvaný jako hnědý tuk. V chladném prostředí hnědý tuk vytváří tepelnou energii a sám ji musí odněkud získat. V lidském těle je přitom takový zdroj energie, který je připraven k okamžitému použití, na dosah – bílý tuk. Jinak řečeno, hnědý tuk je tuk spalující, takové vnitřní tepelné tělísko s vysokou spotřebou kalorií. Má to ovšem jeden háček. Proces spalování funguje, ale jen po dobu, kdy je tělo vystaveno chladu.
Tip redakce:
Až skončíte s procesem otužování, můžete se zahřát čajem 
Vix čaj heřmánkový (koupit v e-shopu). Nebo můžete tělo po otužování a sprše zpevnit pomocí Mixa Intenzivní zpevňující tělové mléko (koupit v e-shopu) nebo Nivea Q10 Plus Vitamin C Výživné zpevňující tělové mléko (koupit v e-shopu).
 

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít