Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak na zdravé a bezpečné opalování? Mějte konečně jasno!

Jak na zdravé a bezpečné opalování? Mějte konečně jasno!

Jak na zdravé a bezpečné opalování? Mějte konečně jasno!

16. června 2022 od Anna Šťastná

16. června 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

Každý rok se rady, jak se zdravě opalovat, opakují, a přesto každý rok během léta potkáte nespočet doruda spálených žen i mužů, kteří jako by o důležitosti používání krémů s ochranným faktorem nikdy neslyšeli. Pojďme si tedy pro jistotu shrnout to nejdůležitější. Zde je náš manuál zdravého opalování!

1. Tip: Proč slunce může škodit

Rozhodně nejde jen o zmíněná rudá ramena. Zdá se sice, že takové spálení je záležitost na pár dní, kdy to trochu bolí, ale za chvíli se sloupete, a jako by se nic nestalo. Jenže kůže si to pamatuje, a čím častěji jí tohle provedete, tím rychleji vám to vrátí. Ať už pigmentovými skvrnami, rychleji vznikajícími vráskami nebo sluneční alergií. Anebo ještě hůř. Sluneční záření poškozuje kůži i hluboko uvnitř, což okem nějakou dobu nevidíte, ale po čase se to může projevit i zhoubným nádorem. Ten se nejčastěji projevuje flíčkem, který vypadá jako piha nebo mateřské znaménko. Proto je nutné vždy po skončení léta zajít k dermatologovi na kontrolu znamének.

2. Tip: Jak se vyznat v UV záření

Sluneční záření se skládá z infračervených paprsků – to jsou ty, které vás tak pěkně hřejí, a z ultrafialových paprsků. Ty se pak dále dělí na UVA, UVB a UVC záření. Toho posledního se nemusíte bát vůbec, protože jej automaticky pohlcuje zemská atmosféra. Hodnota ochranného faktoru na obalech opalovacích krémů často znamená jen ochranu před UVB zářením, které způsobuje spálení pokožky. Proto než si koupíte nějaký opalovací krém, ujistěte se, že chrání i před UVA zářením, které může za to závažnější poškození kůže, tedy za pigmentové skvrny, stárnutí pokožky, a přispívá ke vzniku rakoviny. Spolehnout se můžete například na Nivea Sun Sensitive Sprej na opalování OF 50+ (koupit v e-shopu), který chrání před oběma typy záření, a navíc ještě chrání i oceán – neobsahuje totiž agresivní filtry, které by ničily korály.

3. Tip: Největší mýty v opalování

Není pravda, že se s krémem na opalování neopálíte. Opálíte se úplně v pohodě i s padesátkou, jen o trochu pomaleji. Na druhou stranu takové opalování mnohem déle vydrží.

Druhým mýtem je, že slunce přes sklo neopaluje. Ve skutečnosti za sklem sice nezískáte bronz, nicméně slunce působí – proniká jím totiž UVA záření – to je to, které neztmavuje kůži, ale o to více ji poškozuje. Chraňte se proto i cestou autem, vlakem, ale i letadlem.

4. Tip: Jak často se mazat

Kromě toho, že se nemažeme vůbec, je další častou chybou, že se mažeme málo. Pokud se chystáte strávit celý den na pláži, určitě nestačí nakrémovat se jen ráno. Přípravek byste měli použít každé dvě hodiny, anebo po každém koupání. Častou chybou je také příliš nízký ochranný faktor – zvlášť na začátku sezony vám šestka, ale ani patnáctka nestačí. Začínejte na co nejvyšším, a až si kůže vytvoří bronzový základ, snižujte. Zkuste třeba Helios Herb Sprej na opalování Sensitive OF 50+ (koupit v e-shopu), který má příjemnou texturu a nedráždí ani citlivou kůži. Pod 20 byste ale nikdy jít neměli. Například Sahara Mléko na opalování ve spreji s kokosovým olejem OF 30 (koupit v e-shopu) je ale tak příjemné a zvláčňující, že vám jistě nebude vadit aplikovat ho po celou sezonu. Při nanášení pak často zapomínáme na místa, jako jsou nárty a zadní část nohou, horní část zad, oblast v těsné blízkosti bikin, zadní část paží, ale také vrchní část dlaní, uši anebo pokožka hlavy u lidí bez vlasů či s velmi krátkými nebo hodně řídkými vlasy.

5. Tip: Kolik krému je opravdu potřeba

Nikdy nepoužívejte krém z loňska – ochranné filtry už mohly ztratit svoji účinnost. Správně by vám ale ani žádný krém neměl zbýt – jedna ze základních pouček dermatologů zní, že jedna dovolená rovná se jedna lahvička krému. Abyste si udělali lepší představu o potřebném množství krému, rozdělte tělo na pomyslných jedenáct částí – obličej, dekolt, břicho, ramena, záda, obě ruce, stehna a lýtka. Na každou z nich je potřeba zhruba stejná dávka krému – až ho budete dávat do dlaně, vytvořte jím pruh od konce prostředníčku až k zápěstí. Používáte-li sprej, odpovídá to patnácti stříknutím na každou z částí těla.

6. Tip: Jak na opalování ve městě, na horách a u vody

Slunce u vody

Od hladiny se paprsky okamžitě odrazí a UV záření nachytáte víc než na lehátku uprostřed zahrady. Ramena promazávejte každé dvě hodiny voděodolným krémem se SPF 30+ – zkuste Astrid Sun Coconut Love neviditelný suchý sprej na opalování OF 30 (koupit v e-shopu), který má příjemné nemastné složení, a navíc ještě příjemně voní, nebo se SPF 50+ – třeba  Nivea Sun Protect & Moisture Hydratační sprej na opalování OF 50+ (koupit v e-shopu), který navíc pokožku hydratuje.  Vodáci by si při sjíždění řek měli navléknout tričko a hlavu si chránit proti přímému záření slunce kloboukem nebo šátkem. Na loďce nachytáte 6 % záření, což je ovšem méně než ve vodě, kterou projde až 40 % slunečního záření, a to do půl metru pod hladinou. I kapičky vody na vaší kůži, poté co vyjdete na břeh, na sebe přitahují paprsky. A může jimi být i pot. Raději se utřete nejdříve dosucha. Opatrní buďte i na plážích s pískem, který má také funkci zrcadla, od kterého se paprsky zpětně odrážejí.

Slunce v horách

Vysokohorská turistika nebo jízda na trekingovém kole po kopcích mohou způsobit větší trable, než když poleháváte v písku u moře. Slunce je zde zrádnější, protože jste k jeho paprskům nejblíž. Do hor se vydejte jen s tou nejvyšší ochranou slunečních filtrů. Před výletem si pořádně promažte odkryté části těla krémem s nejvyšším ochranným faktorem SPF 50+ – třeba  Helios Herb Gel-krém na opalování Sensitive OF 50+ (koupit v e-shopu). Do batůžku nebo do kapsy přibalte praktické malé balení s nevyšším ochranným faktorem – jako třeba  Astrid Sun Dětské mléko na opalování OF 50 (koupit v e-shopu)a průběžně promazávejte vystouplé části obličeje, jako jsou nos, rty, lícní kosti a uši. Jedná se o takzvané sluneční terasy, kam dopadají paprsky a nejčastěji se spálí. Často se zapomíná zátylek, zde je pokožka velmi citlivá

Slunce ve městě 

Ve městě vás proti spáleninám chrání budovy a někdy i smog. Pokud se nevypravíte na městskou pláž, kde byste měli dodržovat stejná pravidla sluneční ochrany jako třeba u rybníka, na cestu do práce vystačíte s krémem s ochranným faktorem 15 nebo 25. Nezapomeňte namazat krk a dekolt v letních šatech, aby zbytečně nezestárly vlivem záření. Téměř každý denní krém nebo BB krém – vyzkoušejte Dermacol BB Magic Beauty krém 8v1 (koupit v e-shopu) obsahuje dostatečnou ochranu filtrů do prostředí letního města. Pokud si chcete užívat procházky při plném slunci po památkách, posedět na náplavce řeky nebo poobědvat na zahrádkách, budete potřebovat ochranu vyšší – zvolte klidně i tu nejvyšší – SPF 30 nebo 50+, ať si kvůli spáleninám nepokazíte dovolenou. Zkuste Nivea Sun Pleťový krém na opalování proti vráskám Q10 OF 50 (koupit v e-shopu).

7. Tip: Jak opálení prodloužit

Když už si dáte tolik práce s tím, jak se opalovat zdravě, bylo by skvělé, kdyby hezký bronzový odstín na kůži vydržel co nejdéle. Myslete na to už teď, nikoli až na konci léta. Po každém opalování kůži ošetřete after sun přípravkem, například Astrid Sun Hydratačním mlékem po opalování (koupit v e-shopu). Pokud se stane, že to s opalováním přece jen trochu přeženete, mějte po ruce Panthenol Pěnu ve spreji 10% (koupit v e-shopu), která funguje jako první pomoc. Ideální je skladovat ji v lednici, aby příjemně chladila. A jednou týdně proveďte peeling. Nebojte se, že byste si jím opálení „sedřeli“, naopak se zbavíte odumřelých kožních buněk, takže bronzová kůže hezky vynikne, a navíc bude lépe přijímat účinné látky ze všech krémů a mlék.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít