Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vyvracíme opalovací omyly aneb Dávejte pozor i na pěšinku ve vlasech

Vyvracíme opalovací omyly aneb Dávejte pozor i na pěšinku ve vlasech

Vyvracíme opalovací omyly aneb Dávejte pozor i na pěšinku ve vlasech

16. července 2017 od

16. července 2017 0 minut čtení
Připravil/a ve spolupráci s expertem

Zapomínáte se v létě před pobytem na slunci namazat opalovacím krémem? Ale vaše kůže na žádný z vašich prohřešků nezapomíná. Stejně jako chyb je mezi lidmi rozšířeno i mnoho pověr a mýtů ohledně opalování. Zjistili jsme u odborníka, čeho byste se měly vyvarovat.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Na co se často zapomíná

I když nepatříte k nezodpovědným nebo lehkomyslným hazardérům se svým zdravím, přesto můžete při pravidelném mazání se ochrannými krémy některé partie opomenout. Vyplatí se si je připomenout.


Držte si klobouky!

Pokud máte hlavu vlasatou, asi vás nenapadne do kštice vtírat opalovací krém. Někdo řekne, že má hustý porost, kterým vlasovou pokožku dostatečně chrání. Ale stačí, abyste měly ve vlasech pěšinku, a již je proužek kůže nechráněně vystaven agresivním paprskům. „Pokud máte kvalitní, neděravý klobouk, tak to jako ochrana stačí. Nikoli však perforovaná baseballová čapka! Existují i certifikované ochranné klobouky,“ říká profesor Arenberger. „Dobrý klobouk ochrání i vykukující boltce uší, na které se také často zapomíná a kde je riziko melanomu značné.“ O ochraně uší před slunečním zářením jsme více psali zde.


Vyvracíme opalovací omyly aneb Dávejte pozor i na pěšinku ve vlasech


Kuřácký balkonek

Ne, nemáme na mysli architektonický prvek vašeho dovolenkového resortu. „Nazýváme tak dolní ret kuřáků, který vyčnívá nejvíc z celého obličeje, a je tak víc vystaven dopadu UV paprsků než ostatní partie obličeje. Jednak se na něm hromadí dehet, jednak si jej často kuřáci nedostatečně ošetřují speciálním balzámem na rty s UV filtrem,“ vysvětluje lékař. „I když jej používají, při každé cigaretě si ochrannou vrstvu setřou a málokdy ji pak obnoví.“ V místě kontaktu cigaret s dolním rtem tak nacházíme často kožní rakovinu.


Pár mýtů okolo ochrany před UV zářením

Mezi lidmi je rozšířeno mnoho mýtů a pochybností, názor střídá názor… Co na to říká odborník?


UV ochrana dospělých a dětí se liší

Někteří rodiče se obávají, že když dítě nepůjde na slunce nebo když ho budou mazat dětským opalovacím krémem s vysokým ochranným faktorem či sun-block efektem (pozn. red.: blokující účinky slunce), onemocní. Ale riziko se nesmí podceňovat. „Dětská kůže je výrazně citlivější než kůže dospělých, proto děti do 1 roku nevystavujeme slunci vůbec,“ zdůrazňuje profesor Arenberger. „Měli bychom je chránit ještě alespoň v předškolním věku – vznikají tehdy mateřská znaménka působením UV záření, která představují riziko melanomu, nehledě na to, že působí kosmeticky rušivě.“


Vyvracíme opalovací omyly aneb Dávejte pozor i na pěšinku ve vlasech

 

Ozonová díra je jen nad Austrálií

Snad všichni ví, že v ochranné ozonové vrstvě je díra, jejíž negativní dopady pociťují především v Austrálii. Někteří ví i to, že ozonová vrstva kolem Země se celkově zmenšuje. Ale dalším nezanedbatelným rizikem jsou výkyvy v tloušťce této vrstvy. „Je dobré sledovat stav ozonové vrstvy třeba na internetových stránkách solární a ozonové observatoře Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové, protože je tomu potřeba přizpůsobit výšku ochranného faktoru,“ doporučuje dermatolog.


Vyvracíme opalovací omyly aneb Dávejte pozor i na pěšinku ve vlasech

 

Ve městě to neopaluje

Další omyl se zakládá částečně na pravdě. Traduje se, že ve městě mezi domy slunce nepůsobí tak intenzivně jako u vody, nebo dokonce u moře. Tato domněnka vznikla v době, kdy bylo ovzduší velkých měst značně znečištěno. Prachové a smogové částečky odrážely UV záření, a paradoxně tak své obyvatele chránily před jeho působením. Dnes, kdy se kvalita ovzduší v aglomeracích výrazně zlepšila, to již neplatí a je třeba dodržovat stejná ochranná opatření jako mimo města. „Záleží především na intenzitě UV záření dané zeměpisnou šířkou – V Aténách ve městě je to stejné jako jinde v Řecku u moře,“ konstatuje lékař. „Když třeba přes poledne ve slunečný den pobíháte po městě (např. jdete na oběd), je dobré odhalené části těla opatřit fotoprotektivní ochranou.“
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás ve spolupráci s expertem

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít