Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nespalte si v létě uši

Nespalte si v létě uši

Nespalte si v létě uši

21. června 2017 od Martina Hühneová

21. června 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem MUDr. Petra Samková

Pokožka uší je náchylná ke spálení sluncem stejně jako kůže kdekoliv jinde na těle. O to víc, že tak nějak vyčnívají do okolí a pleť je zde velmi citlivá. Na to, jak je chránit před sluníčkem, jsme se zeptali primářky MUDr. Petry Samkové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Po zimní hibernaci je velmi lákavé vystavit se konečně zase slunci, jehož záření nabírá na intenzitě už od prvních teplých jarních dní a kulminuje v létě. Většina si již pravidla opalování vzala za svá a věnuje tělu potřebnou péči ve smyslu ochrany před spálením sluncem. „Často však zapomínáme na partie těla, jako jsou uši, kolena, zadní části rukou, a dokonce i rty,“ říká MUDr. Petra Samková, primářka Kliniky estetické medicíny Petra Clinic. I když podle ní je současným trendem neopalovat se a především nevystavovat se slunečnímu záření mezi 11.-16. hodinou, přece jen uši od kontaktu se sluníčkem často neuchráníte. Přesto byste si aktivity jako sekání trávy, venčení domácích mazlíčků a podobně měly naplánovat na jinou hodinu a nebezpečným paprskům se raději vyhnout. Případně výrazně omezit čas, který na slunci trávíte.

 

Dobrý opalovací krém je základ


Nejdůležitější je podle expertky prevence, a to ať jsme kdekoliv: ve městě, u moře či na horách. Spálená pokožka není nic příjemného a bolavé uši pak dokážou pěkně potrápit.  Doktorka Samková doporučuje zejména ošetřit celé boltce přípravky s vysokým faktorem SPF 50+, a to nejlépe několikrát denně. Při extrémní aktivitě, kdy se více potíte, byste měly sáhnout po voděodolných opalovacích krémech opět s vysokým SPF faktorem. Samotný výběr opalovacího krému je neméně důležitý. Slunce totiž produkuje dva typy ultrafialových (UV) paprsků: UVA a UVB. UVB paprsky mohou pokožku spálit. UVA paprsky nezpůsobují pouze předčasné stárnutí pokožky nebo tvorbu tmavých skvrn. Podle posledních dermatologických výzkumů mohou přispívat i ke spálení, a vést tak k onemocnění kůže rakovinou. Proto byste se měly zaměřit na opalovací krémy se širokým spektrem, které chrání proti oběma druhům paprsků. Dobrou volbou jsou organické krémy a oleje bez syntetických látek. Nepodceňujte množství, které nanášíte. V tomto případě více znamená lépe.

Nespalte si uši
 

Ochrana je nutnost

Uši ideálně ochráníme jakoukoliv pokrývkou hlavy. Účinný je klobouk se širší krempou, který zakryje celou hlavu, uši, ale také krk a poskytne stín i očím. Ostatně klobouky jsou sexy a dodají letnímu outfitu šmrnc. Také při sportu – běhání, plavání, surfování, tenisu, nebo pokud se vypravíme na túru – je dnes již nutností chránit si hlavu čepicí, která zakryje i uši. Vhodná je i čelenka ze savého materiálu.

Zajímavé chrániče uší vyvinul americký milovník outdooru, lovec a rybář Bill Gaston. Sám onemocněl rakovinou ušních boltců, které při svých aktivitách nechránil před sluncem. Po operaci navrhl a vyrábí ušní chrániče Ear Visors pro děti i dospělé, které se zcela jednoduše připevní na sluneční brýle.


První pomoc

Spálení sluncem je neinfekční zánět kůže. Je zarudlá, napjatá, citlivá a bolestivá. Mohou se na ní tvořit větší nebo menší puchýře. Ušní boltce proto stejně jako jiná postižená místa ocení studený zábal. Hojivé jsou termální vody ve spreji s obsahem selenu, ideálně z lednice. Také balzámy s aloe vera a prostředky, které jsou určeny ke zklidnění pleti po opalování. Uši můžete potřít i neředěným levandulovým olejem. Při těžkém spálení, kdy jsou uši oteklé a vytvářejí se na nich velké puchýře, raději vyhledejte lékařskou pomoc.

Pobyt na čerstvém vzduchu si v létě málokdo dokáže odepřít. Ochranu před sluncem však nepodceňujte, ať se vydáte kamkoliv. Sluneční paprsky totiž sílí s růstem nadmořské výšky. Také voda nebo písek zvyšují jejich intenzitu tím, že je odrážejí. UV záření dokonce pronikne i sklem. Pokud za jasného počasí cestujete autem nebo sedíte v kanceláři u okna, nezapomeňte na ošetření pleti krémem s SPF faktorem. Nenechte se zmást, je-li obloha zatažená. Většina škodlivých paprsků proniká i přes mraky.

Pro zdraví tedy platí stokrát a stále dokola opakované: mazat a chránit!
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem MUDr. Petra Samková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Petra Samková
Specialista na klasickou a estetickou dermatologii
76
"Být krásná pro mě znamená cítit se ve své kůži."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít