Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Je čas na kontrolu mateřských znamének: Právě teď!

Je čas na kontrolu mateřských znamének: Právě teď!

Je čas na kontrolu mateřských znamének: Právě teď!

5. října 2020 od Pavla Maříková

5. října 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Proč právě teď zajít k dermatologovi a nechat si zkontrolovat mateřská znaménka? Zeptali jsme se kožní lékařky, která vám mimo jiné prozradí i to, jak pečovat o pokožku po případném odstranění znaménka.

I když je možné znaménka kontrolovat po celý rok, chladné období roku je pro to nejvhodnější, protože by pokožka neměla být příliš opálená. To ztěžuje hodnocení a kontrolu znamének. „Poznat špatné znaménko není pro laika jednoduché. Existuje ale několik pravidel, jak se dá problematické znaménko odhalit,“ říká dermatoložka Jitka Kapounová. Základní je metoda ABCD(E), která pomáhá při prvním záchytu toho, že něco není v pořádku.“

infografika základní je metoda ABCD(E)
A – asymetrie čili nesymetrie znaménka. Představíte-li si uprostřed znaménka půlící čáru, měly by být obě poloviny souměrné.
 
B bordersHranice znaménka by měly být hladké, pravidelné.
 
C colourBarva je jednolitá, nemění se. Čím tmavší znaménko, tím potenciálně problematičtější.
 
D diameter
průměr. Znaménka nad 5 mm jsou hodnocena jako problematičtější (neplatí to ale absolutně).
 
E elevation, evolution vyvýšení, růst. Změna tvaru, velikosti, barvy v krátkém čase.
 
„Toto pravidlo je ale značně komplikované, proto pacientům doporučuji jednodušší metodu kontroly. A to metodu tzv. „ošklivého káčátka“. Znaménka na těle většinou mají podobný vzhled (pigmentaci, tvar). Pokud nějaké znaménko vybočuje nebo se objeví nové znaménko či útvar, který je jiný než naše stará znaménka, je to důvod k návštěvě kožního lékaře,“ doporučuje lékařka Jitka Kapounová. 
Tip redakce:
Napadlo vás někdy, jaký je rozdíl mezi mateřskými znaménky a pihami? Často se zaměňují, přitom jde o něco úplně jiného. Tzv. mateřská znaménka se odborně nazývají pigmentové névy – jsou to všechny jednotlivé pigmentové projevy kdekoli na těle. Pihy, odborně ephelides, jsou hnědé mnohočetné skvrnky typicky v obličeji a v dekoltu.
Kontrola znamének u dermatologa je bezbolestná, poměrně rychlá záležitost. Většina dermatologů v ambulanci disponuje ručním dermatoskopem, kterým se znaménka prohlíží. „U lékaře se svléknete do spodního prádla a lékař dermatoskopem prohlédne všechna znaménka. V dermatoskopu je znaménko vidět zvětšené a ve větším detailu. Dermatoskop nám neřekne, zda je znaménko špatné. To musí vyhodnotit dermatolog na základě svých zkušeností. Pokud se lékaři zdá nějaké znaménko problematické, nechá ho odstranit a histologicky vyšetřit,“ popisuje vyšetření dermatoložka. Máte na těle opravdu velké množství znamének? Pak pro vás bude vhodnější kontrola znamének na nějaké větší kožní klinice, která je vybavená digitálním dermatoskopem. Jedná se vlastně o počítač s fotoaparátem, který vyfotí celého člověka a následně je schopen jednotlivá znaménka vyhodnotit a v čase sledovat jejich vývoj.
Tip redakce:
Mateřská znaménka se mohou vyskytovat i ve vlasech. Znaménka ve vlasech se kontrolují stejným způsobem jako znaménka na těle. Jen je jejich kontrola vámi samotnými samozřejmě obtížnější.
odstranění znaménka skalpelem
Problematické znaménko se odstraňuje v lokální anestezii kruhovým nebo klasickým skalpelem. Rána se následně zašije. Drobná ranka se může nechat zhojit i bez šití. „Odstraněný materiál se poté odesílá k histologickému vyšetření, které nám poskytne definitivní diagnózu,“ říká Jitka Kapounová. „Stehy se nechávají po dobu 7-14 dnů podle lokalizace na těle. Během této doby by pacient neměl vykonávat větší fyzickou námahu. Po vyndání stehů se doporučuje jizvu masírovat a promazávat.“ Ideálním krémem na promazávání jizvy je například Indulona Měsíčková regenerační krém (koupit v e-shopu) nebo Vaseline kosmetická vazelina (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
V případě, že se znaménko odstraňuje pouze z kosmetického důvodu, můžete zvolit metodu laserového odstranění. V tomto případě je ale „materiál“ (znaménko) znehodnocen a nemůže se tak odeslat na histologii.

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít