Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jaký ochranný faktor na hory? Víme to!

Jaký ochranný faktor na hory? Víme to!

Jaký ochranný faktor na hory? Víme to!

1. února 2020 od Eva Suchomelová

1. února 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Jiskřivý sníh, bílá stopa, prostě dovolená na horách jak z katalogu… Nezapomeňte ale na svou pleť! Chraňte ji před slunečním zářením stejně důkladně jako v létě u moře. Zjistili jsme, jaký ochranný faktor při pobytu na horách používat.

Nepodceňujte slunce na horách

Každý už dnes chrání svoji pleť a pokožku před negativními vlivy slunečního záření – v létě. Jakmile se člověk svlékne do plavek, instinktivně sahá po opalovacím krému s nějakým ochranným faktorem. Ovšem na horách to pro mnohé ještě tak automatické není. Většina těla je přikryta oblečením, takže pocit ohrožení kůže není moc velký. Přesto byste se měli soustředit na ochranu pleti obličeje, který zakrývá jen zčásti helma a lyžařské brýle. Je třeba si uvědomit, že
  • ve vyšších nadmořských výškách je slabší atmosféra, takže jí prochází více UV záření,
  • s každými 100 metry nadmořské výšky se síla UV záření zvyšuje o 10 až 12 %,
  • množství látek, které pohlcují UV záření, klesá s nadmořskou výškou, asi o 6–8 % na 1000 výškových metrů.
ochrana při lyžování

Sníh – nebezpečný spojenec slunce

Rozhodnout se, jaký UV faktor na hory zvolit, ovlivní i další okolnosti. Souvislá sněhová pokrývka odráží až 80 % slunečního záření (pro srovnání – povrch bez sněhu, tedy zemina či rostliny, sluneční záření naopak pohlcují), a to následně dopadá i na lidi, kteří se v jeho blízkosti pohybují. Když tedy lyžujete na sjezdovce nebo se věnujete jinému zimnímu sportu v zasněžené krajině, dostává vaše pleť dávku slunečního záření hned dvakrát – jednou napřímo, podruhé odraženou od sněhu. A nedejte se zmýlit – sluneční paprsky na vás dopadají nejen za slunného dne bez mráčku. Opaluje to i tehdy, když je zataženo.

Na nízký faktor zapomeňte!

Právě z předchozích údajů vyplývá, že byste i na horách (a zvlášť těch vyšších, jako jsou např. Alpy či Dolomity) měli používat ochranné krémy s vysokým faktorem. „Na hory bych doporučila UV faktor alespoň 25-30,“ radí dermatoložka MUDr. Jitka Kapounová. „Ovšem za slunného dne použijte klidně i faktor 50 nebo ‚sun block‘, u dětí a osob s citlivou pletí či s nejnižším fototypem bych je doporučila i v případě, že je oblačno a slunce nesvítí bez přestání.“ A to je další důležitá věc – krém s ochranným faktorem je potřeba vybírat i s ohledem na svůj fototyp. V našich zeměpisných šířkách se setkáváme většinou s fototypem 2-3, ale v zimě obecně pleť bledne, proto raději neriskujte a pořiďte si vyšší faktor. A pozor! Mějte na paměti, že UV faktory v různých přípravcích se nesčítají! Není pravda, že když použijete denní krém s UV faktorem 15 a opalovací krém s UV faktorem 15, jste ochráněni. Nikoli, potřebujete opravdu přípravek s UV faktorem 30 nebo vyšším.
opalovací krém na hory pro děti
Tip redakce:
V zimě jsou vhodnější spíš ochranné opalovací krémy než mléka. Vyzkoušejte např.
Helios Herb Krém na opalování OF 30 (koupit v e-shopu), pro citlivou pokožku Helios Herb Gel-krém na opalování Sensitive OF 50+ (koupit v e-shopu). Pro děti přibalte třeba NIVEA Dětské mléko na opalování v kuličce OF 50+ Sun Protect & Sensitive (koupit v e-shopu).

Nezapomínejte na rty!

Balzám na rty v suchém horském vzduchu jistě nezapomenete použít, ale i ten volte s obsahem ochranného faktoru. Kůže na rtech je tenčí než jinde na obličeji, a pokud byste ji nechránili, vystavujete se riziku vzniku melanomu, tedy rakoviny kůže. Její výskyt právě na rtech není tak vzácný, jak si lidé myslí. Sáhněte např. po Helios Herb Balzám na rty sluneční ochrana OF 30 (koupit v e-shopu) či Labello Sun Protect Balzám na rty OF 30 (koupit v e-shopu).
balzám na rty na hory

Péče po lyžovačce

Jakmile se vrátíte zpátky ze svahu či strání do ubytovacího zařízení, poskytněte své pleti další péči. Obličej vyčistěte a ošetřete přípravkem po opalování se zklidňujícím účinkem. Pleť tak dostane šanci se do dalšího dne vzpamatovat a zregenerovat. Pomohou přípravky s panthenolem, aloe či dalšími zklidňujícími látkami, např. Helios Herb Mléko po opalování s Aloe vera a D-panthenolem (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
192
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít