Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Voděodolná kosmetika a jak ji správně odličovat

Voděodolná kosmetika a jak ji správně odličovat

Voděodolná kosmetika a jak ji správně odličovat

20. července 2022 od Eva Suchomelová

20. července 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Bára Doležalová

Ideální líčení by mělo nejen vypadat nenápadně, ale především by mělo vydržet co nejdéle bez nežádoucích změn. A to i v horku, kdy se potíte, na svatbě, kdy vám proudem tečou slzy, během koupání v bazénu… Posvítili jsme si na voděodolnou kosmetiku, a to s expertkou na vizáž, Bárou Doležalovou.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
První, co vás možná napadne ve spojení s voděodolnou kosmetikou, je řasenka. První voděodolnou řasenku si nechala v roce 1938 patentovat benátská herečka Helene Vierthaler Winterstein. Vadilo jí totiž, že se jí pod žhavými lampami na jevišti začalo líčení roztékat po tvářích. Ovšem to není jediný druh voděodolné dekorativní kosmetiky. „V dnešní době jsou na trhu kromě voděodolných řasenek i stíny, tužky nebo make-upy,“ vyjmenovává Bára Doležalová. A do stejné skupiny bychom mohli zařadit i tzv. neslíbatelné rtěnky, u kterých jde taktéž o dlouhou výdrž na patřičných místech.


Co to znamená voděodolná?

Možná vás napadne, čím to je, že tato kosmetika, označená jako „waterproof“ (= voděodolná), tolik vydrží? Tajemství se skrývá ve složení. Součástí voděodolné kosmetiky jsou silikony, syntetické vosky, polymery i třeba Lycra. Ta se přidává například do řasenek. Silikony jsou součástí např. make-upů, protože dobře odpuzují vodu, nejsou dráždivé a dobře se na pleti roztírají,“ vysvětluje vizážistka a dodává: „Naopak třeba do rtěnek a lesků se přidávají již zmíněné vosky.“ Rtěnky se již od 30. let 20. století skládají z vosků, změkčovadel, barviv a nejrůznějších olejů. Vosk hraje hlavní roli především v držení tvaru rtěnky a používá se jich velmi široká řada. V dnešní době patří k dalším složkám rtěnky například olivový, minerální a ricinový olej, kakaové máslo, lanolin a vazelína. Dále zvlhčovače jako vitamin E, aloe vera, aminokyseliny, UV filtr a kolagen. Pro barevnost se používají pigmenty a barviva.
Voděodolná dekorativní kosmetika

Kdy používat voděodolnou kosmetiku?

Je potřeba zdůraznit, že voděodolné líčení byste neměly nosit každý den, jak doporučuje Bára Doležalová: „Voděodolná kosmetika by měla být pro příležitostné použití. Třeba na svatbu, ples či na dovolenou. Každá příležitost využívá jiné produkty. Na svatbu je ideální make-up i ostatní líčidla, aby nevěsta byla krásná až do rána. Naopak na pláži si žena úplně vystačí s voděodolnou řasenkou, která otevře oko, a leskem, který natónuje rty.“ Voděodolný make-up se podle ní nehodí pro mastnější pleťrozšířenými póry. „Voděodolné make-upy obsahují vodu v oleji, mohou pak na pleti “ležet” a vytvářet dojem masky. Zalézají do větších pórů a někdy se na pleti ‚drolí‘. Pro tento typ pleti je mnohem lepší kvalitní BB krém, který pleť přirozeně sjednotí, nezatíží a natónuje,“ radí expertka.
 


Voděodolný make-up s českými kořeny

Pokusy dam, jak zakrýt nedostatky své pleti na déle než pár hodin, nejsou nic nového. V Americe před 2. světovou válkou bylo hitem tzv. „emailování“. Ne, s dnešním posíláním mailů to nemělo zhola nic společného, zato s natíráním vrstvou barvy ano. Dámy si vyplňovaly vrásky a zakrývaly jiné vady pokožky tvárnou pastou, na kterou nanášely vrstvy barvy, až dosáhly žádoucího efektu rovnoměrně barevné svěží pleti. Pokud následně nedávaly mimikou najevo své emoce nebo se vyhýbaly přílišné blízkosti otevřeného ohně, dosažený vzhled jim mohl vydržet až rok.

Řeknete si, že jde o další kosmetický úlet v historii. Ovšem věděly jste, že k vývoji novodobého voděodolného make-upu, který dobyl i Hollywood, přispěla známá česká firma? Její voděodolný Make-up Cover seženete v drogerii ještě dnes - Dermacol Make-up Cover (koupit v e-shopu). Značka Dermacol jej vyvinula jako jeden z prvních voděodolných make-upů na světě v 60. letech ve Filmovém studiu Barrandov v Praze pro potřeby filmových maskérů a profesionálních vizážistů. Receptura byla následně prodána do Hollywoodu a přispěla k dokonalé kráse mnoha známých hereček.

Voděodolná dekorativní kosmetika


Jak funguje neslíbatelná rtěnka?

I barva, která zkrášlí rty, ale neodstraní ji vášnivý vodopád polibků ani hodování na slavnostní recepci, patřila dlouho k nesplněným snům mnoha žen. O prvenství se přou dva objevitelé: francouzský chemik Paul Baudecroux, který v roce 1927 přišel s rtěnkou Le Rouge Baiser, a Američanka, chemička Hazel Gladys Bishopová, která dlouhotrvající rtěnku, odolávající polibkům, vyvinula v roce 1930. V současnosti seženete rtěnky s dlouhou výdrží například od značek Max Factor, Dermacol, Maybelline či Rimmel - třeba Rimmel London rtěnka Lasting Finish Extreme​ (koupit v e-shopu). 


Voděodolné  tužky či řasenky - koupání dovoleno

Některé ženy si rády dopřejí luxus perfektního nalíčení očí i při koupání v moři, nebo dokonce při potápění. I na ně již výrobci myslí a na trhu jsou dnes již voděodolné oční stíny nebo voděodolné tužky na oči - třeba Maybelline Tattoo Liner Gel Pencil tužka na oči 900 Deep Onyx (koupit v e-shopu). Do sprchy se můžete odvážit s očními linkami, namalovanými voděodolným perem na oční linky - zkuste třeba  Flormar tužka na oči voděodolná (koupit v e-shopu), no a základní výbavou by samozřejmě měla být voděodolná řasenka. Zkusit můžete Dermacol Řasenka Volume Mania voděodolná ​(koupit v e-shopu) nebo Maybelline Lash Sensational řasenka černá voděodolná (koupit v e-shopu).

Čím odličovat voděodolnou kosmetiku?

Logicky se voděodolná líčidla nedají odlíčit vodou ani odličovacími přípravky na bázi vody. „Na voděodolný make-up jsou ideální odličovací oleje,“ prozrazuje správnou volbu Bára Doležalová. „Odlíčíte s nimi řasenky, make-up, lesky či rtěnky. Výborná jsou dvousložková (dvoufázová) odličovadla, jež pracují na bázi oleje i vody a která voděodolný filtr rozpustí a z pleti odstraní.“  Zkuste Nivea Dvoufázový odličovač očí a make-upu  (koupit v e-shopu), který pečuje a chrání řasy a je určen speciálně pro voděodolný make-up. Pokud máte rádi přírodní kosmetiku, pak vyzkoušejte Floré Bylinný dvoufázový odličovač levandule (koupit v e-shopu). Při odličování byste neměla líčidla z obličeje „dřít“, ale vždy přiložit tamponek napuštěný odličovacím přípravkem na konkrétní partii, nechat chvíli působit a maximálně jemně zakroužit. Poté, co tamponek zůstává bez barevných stop, ještě musíte udělat druhý krok, specifický pro odličování právě voděodolné kosmetiky. „Pleť je po použití olejů či pleťových mlék ještě dobré dočistit, protože olej vytvoří na pleti vrstvu. Ideálně tonizační pleťovou vodou, aby se neucpávaly póry a pleť se dále nezanášela. Následně je pleť připravena na další produkty,“ uzavírá vizážistka. Zkuste Astrid Aqua Biotic osvěžující čisticí pleťová voda (koupit v e-shopu)

 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Bára Doležalová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Bára Doležalová
Expertka proměny vizáže, stylistka a vizážistka
4531
"Změna zvnějšku vás změní uvnitř a pomůže odstartovat váš nový život."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít