Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Typologie vrásek: Jak jim předejít?

Typologie vrásek: Jak jim předejít?

Typologie vrásek: Jak jim předejít?

20. listopadu 2019 od Eva Suchomelová

20. listopadu 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Není vráska jako vráska. Pokud chcete jejich nástup co nejvíc oddálit, zjistěte nejprve, proč která z nich vzniká, a pak se snažte jim předejít. Možností je víc, a čím dříve začnete, tím větší šanci máte na úspěch.

Typy vrásek

Vrásky mohou být různého druhu. Obvykle se dělí na:
  • mimické vrásky: vznikají opakovaným pohybem obličejových svalů, např. během řeči, jídla či vyjadřování emocí,
  • elastické vrásky: tyto jemné vrásky vznikají přílišným pobytem na slunci,
  • kompresní vrásky: tzv. vrásky od spánku vznikají mačkáním obličeje na polštáři - některé během dne zmizí, jiné ne,
  • gravitační vrásky: vrásky spojené s povolením kůže vznikají jak postupem věku a úbytkem kolagenu a elastinu v kůži, tak i působením slunečních paprsků,
  • atrofické vrásky: jde o hluboké vrásky na čele, vzniklé ztrátou elastinu a kolagenu, případně také při hubnutí.
mimické vrásky

Za co může mimika

Říkává se, že vrásky na čele jsou od přemýšlení, vrásky kolem očí od smíchu a do vrásek kolem rtů se ukládá hořkost života. Jistě zajímavý postřeh, ovšem postihuje pouze vrásky, které vznikají činností mimických vrásek. Dokud je pleť ještě mladá (cca do 25 let), dokáže vrátit „varhánky“ zpátky a pleť je hladká. Bohužel vlivem věku ubývá v pleti elastinu a kolagenu, které mají na starosti pružnost kůže. Vinou toho se s postupujícím věkem pleť hůře vrací po grimasách do původní podoby a zůstávají nejprve tenké linky, které se postupně prohlubují a stávají se z nich vrásky. Prevencí mimických vrásek může být pravidelné cvičení obličejové jógy.

Jak vyřešit další vrásky?

S mimickými vráskami je to těžké, jak jste zjistili výše. Kromě prevence se s nimi prakticky vypořádá jen botulotoxin a jiné výplně. Ale co další vrásky?
  • Elastické, tedy jemné, vrásky dokáže vyřešit laser a peeling.
  • Kompresní vrásky mohou být vyřešeny ideálně tak, že se vyhnete nadměrné kompresi obličeje. Vyzkoušet můžete třeba omlazující polštář.
  • Co se týče gravitačních vrásek, začněte s kvalitními krémy, pokračujte přes facelifting nebo ošetření ultrazvukem.
  • U atrofických vrásek je velmi důležitá hydratace a kosmetická péče. Díky ní lze proces vzniku velmi zpomalit. V neposlední řadě pak ale pomohou výplně.
Obecně je vždy lepší s vráskami bojovat od mládí a spíše jim předcházet než řešit až jednotlivé konkrétní vrásky. Víte, jak vrásky vznikají a jaká je jejich prevence?
hydratace pleti

S nadváhou bez vrásek?

Svoji roli hraje i vrstva podkožního tuku, který udržuje pokožku napjatou. Říká se, že hubené ženy mají více vrásek, což ale není úplně pravda. Ovšem ani ženy s nadváhou nemají vyhráno, řeší jiné nedostatky pleti, např. mdlou pleť bez vitality nebo příliš mastící se pleť. To nastává většinou z důvodu nevhodného složení jídelníčku, jako jsou potraviny bohaté na cholesterol a tuky, např. fast food, chipsy, čokoláda či třeba plnotučná smetana.

Genetika versus životní styl

Asi nejvíc nespravedlivě ženy vnímají to, že nástup vrásek je do značné míry dán genetickými dispozicemi. Měla-li vaše babička ještě před padesátkou pleť téměř bez vrásek, je pravděpodobné, že i vy budete mít pleť dlouho hladkou a vypnutou. Přesto není radno se na to spoléhat a zanedbávat pravidla prevence. Co to obnáší?


1. Slunce dělá vrásky

Ochrana pleti před UV zářením je hlavním tématem především v létě. Ale negativní působení slunečních paprsků, které poškozují kolagenová vlákna v pleti a při zanedbání ochrany pleti mohou způsobit až rakovinu kůže, je aktuální i mimo letní sezonu. Nezapomínejte tedy používat přípravky s UV filtrem (ochranné krémy, pleťové krémy s SPF minimálně 15, make-upy s UV filtrem) během celého roku. Zkuste například Neutrogena Omlazující denní krém Cellular Boost  s SPF 20 (koupit v e-shopu).
ochrana před UV zářením

2. Hydratujte, hydratujte, hydratujte

Na důkladné a neustálé hydrataci pleti jako účinné prevenci vzniku vrásek se shodují všichni odborníci od dermatologů po kosmetičky. Přičemž je potřeba hydratovat pleť zevnitř dostatečným pitným režimem a zevně hydratační kosmetikou podle vašeho typu pleti. Vyzkoušejte například Mixa Sensitive Skin Expert Intenzivní hydratační péči Hyalurogel Rich (koupit v e-shopu).


3. Vyspěte se do krásy

Samozřejmě nestačí spát dostatečně jednu noc. Pokud často ponocujete, vráskám se nevyhnete a těžko se jich pak zbavíte. Dostatečný spánek, tedy cca 8 hodin denně, a to každý den dokáže naopak oddálit nástup vrásek, neboť pleť má čas dostatečně regenerovat. Zároveň lze dobu, kdy spíte, využít pro noční péči o pleť, ať už v podobě účinných nočních krémů, jako je třeba ten ze sady s kolagenem NIVEA Zpevňující denní a noční krém Hyaluron Cellular Filler (koupit v e-shopu) nebo moderních celonočních masek. Noc je také vhodná pro použití pleťových olejů či sér.
spánek

4. Čištěním proti vráskám

Jistě jste se již setkali s tvrzením, že pravidelné čištění pleti předchází vzniku předčasných vrásek. A je to pravda. Když nebudete pleť čistit, nemohou v pleti probíhat opravné a regenerační procesy a vrásky se brzy ukážou. Nejprve je potřeba před spaním pečlivě pleť zbavit make-upu. Kromě toho byste měli 2x denně pleť důkladně vyčistit. A v ideálním případě absolvujte pravidelné profesionální čištění podle typu a aktuálních potřeb své pleti.


5. Nakrmte svou pleť

Vráskám můžete předcházet i vhodným jídelníčkem s obsahem vitaminů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Naopak strava bohatá na jednoduché cukry a nezdravé tuky, konzervanty a umělá barviva celkově kůži neprospívá (ostatně ani celému organismu), proto byste se měli vyhnout rychlému občerstvení a polotovarům.


6. Kouř a prach vráskám nahrává

Pracujete v prašném či zakouřeném prostředí? Kouříte? Pak počítejte s rychlejším stárnutím pleti a dřívějším vznikem vrásek. Právě kuřačky musejí o svou pleť daleko více pečovat než nekuřačky, především v oblasti čištění.

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít