Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Co se stane s pletí, když ji nebudete čistit? Víme to!

Co se stane s pletí, když ji nebudete čistit? Víme to!

Co se stane s pletí, když ji nebudete čistit? Víme to!

28. ledna 2019 od Karolína Hornová

28. ledna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

„Nelíčím se, tak se nemusím odličovat.“ „Ráno pospíchám a pleť je přece čistá od večera.“ To jsou některé z výmluv, proč se ženy (někdy) své pleti nevěnují pořádně. Víte, že póry ucpávají i nečistoty z ovzduší? A že nečistotám se pleť brání také zarudnutím?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Zuby si přece také čistíte dvakrát denně a kolikrát za den si umyjete ruce? Často se to ani nedá spočítat. Vaše pleť také produkuje a zachytává nečistoty, a aby byla zdravá, zaslouží si pravidelnou péči. Čtyři hlavní důvody, proč byste měly pravidelně čistit pleť, a to i v případě, že se nelíčíte nebo jste se zrovna nenalíčily, jsou následující:
  • Čištění pleti zamezuje tomu, aby na ní ulpělé nečistoty zadělaly na kožní problém.
  • Správné čištění podporuje „otevírání“ pleti a umožňuje optimální vstřebávání pečujících produktů.
  • Vyčištěním pleti ráno odstraníte z pórů a povrchu pleti pot a maz a připraví ji na případné líčení.
  • Večerním čištěním zbavíte pleť nejen líčidel, ale také potu, mazu, nečistot i některých bakterií, které na ní přes den ulpěly.

mytí obličeje vodou

Proč čistit pleť dvakrát denně?

Ideální je čistit pleť ráno i večer. Mělo by jít o podobnou rutinu, jako když si třeba čistíte zuby. Ráno se vám pleť může zdát čistá (věnovali jste se jí přece večer), ale není tomu tak. Přes noc jste se zpotily a pleť také vyprodukovala větší či menší množství mazu. Póry mohou být ucpané a pleť pak působí šedivě a nevyspale. Správnou péčí ji „nastartujete“ pro nový den.
 
Večer musíte počítat s tím, že toho vaše pleť přes den hodně zažila. Pod mikroskopem byste na ní našli nejen vyplavený maz a pot, ale také nečistoty z ovzduší, klimatizace, smogu. Je to „špína“, kterou nevidíte, ale jež dokáže nadělat o to větší problémy. Mohou to být pupínky a začervenání – drobné záněty, kterými se pleť brání virům, bakteriím a „cizím tělesům“. Čistěte pleť i v případě, že jste se nenalíčila. Přečtěte si také o rozdílech mezi čištěním a odličováním.
 
Čištěním pleti (především v případě té mastnější) předejdete tvorbě mnohých pupínků, ale můžete eliminovat i některé druhy ekzémů. Zanedbání večerního čištění pleti může mít za následek také opuchnutí nebo „pytle“ pod očima.


Ranní čištění pleti

Ráno vám postačí jeden produkt a jeden nebo dva pleťové tamponky. Produkt volte podle toho, co si vaše pleť žádá: mastná pleť bude potřebovat produkt pro mastnou pleť, který umí dobře vyčistit póry a nedovolí, aby se v nich přes den množily bakterie. V případě potřeby můžete použít ještě produkt (tonikum) na stažení pórů. Normální a suché pleti postačí hydratační čisticí mléko nebo micelární voda, která pleť osvěží, prokrví a připraví na použití dalších produktů.
 
Tip redakce:
Ellie Young čisticí pleťová voda Anti-Spot Cleansing Toner s obsahem kyseliny salicylové a panthenolu čistí a stahuje póry a zklidňuje mastnou a problematickou pleť. Ellie Hydratační pleťová voda Hydrating Cleansing Toner s vitaminem E osvěžuje pleť.

čištění pleti kartáčkem Večerní čištění pleti

Večer tedy můžete, co se týče čištění pleti, klidně „přitvrdit“ – i pokud se nelíčíte, zkuste alespoň dvoufázové čištění, kdy v první fázi zbavíte pleť povrchových nečistot a ve druhé ji vyčistíte do hloubky.
 
Můžete použít jeden produkt, který kombinuje funkce odlíčení a vyčištění, a ideálně má i tonizační schopnosti, třeba Garnier Skin Naturals Micelární voda pro citlivou pleť. Naneste ho na vatový tamponek a jemnými krouživými pohyby odstraňujte z pleti nečistoty. Jeden nebo dva vám asi stačit nebudou – opakujte tak dlouho, až bude tamponek po „práci“ čistě bílý.
 
Pokud si s pletí rády „hrajete“, zkuste kombinaci přípravků. Může to být třeba peelingový gel, který použijete po prvotním očištění micelární vodou, nebo hloubkově čisticí pleťové mléko (ta bývají vhodná pro jemnou a suchou pleť). Mastnou pleť můžete dokonale vyčistit čisticím gelem pro mastnou pleť a případně také kartáčkem na obličej.

Tip redakce:
Ellie Dvoufázová micelární pleťová voda Precious Oils umí odlíčit, vyčistit i tonizovat. Je vhodná i pro jemnou pleť, a to díky obsahu olejů, které pleť netřou, ale nabalují na sebe nečistoty. Nemastí a vyživuje pleť. Ellie Hydratační pleťový peeling odstraní odumřelé buňky, pleť hloubkově vyčistí, zjemní a prokrví. Ideální příprava pro aplikaci nočního séra a krému.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít