Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Líčení pro oficiální příležitosti

Líčení pro oficiální příležitosti

Líčení pro oficiální příležitosti

6. dubna 2018 od Eva Suchomelová

6. dubna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Renata Zelinková

Čeká vás prezentace před důležitým klientem či jiná oficiální pracovní příležitost? Víte, jak se na ni správně nalíčit? Na radu jsme zašli za zkušenou vizážistkou Renatou Zelinkovou.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Bez make-upu jako nahá

Bez ohledu na různé genderové aktivity zůstává pravdou, že to, jak žena vypadá, hraje významnou roli i v profesionálním světě. Už když se ucházíte o pracovní místo, jistě chcete zazářit na přijímacím pohovoru. Nejinak tomu je, když máme v rámci svých pracovních výzev vystoupit na veřejnosti nebo se účastnit jiné oficiální pracovní příležitosti. Vyplatí se zamyslet se nad svým šatníkem, účesem a samozřejmě i líčením. Rozhodně je žádoucí zakrýt nedokonalosti pleti a působit svěže. Nikdo neocení, pokud svým zevnějškem signalizujete, že padáte pod tíhou pracovních úkolů či životních peripetií. Na druhou stranu není vhodné to s make-upem dramaticky přehánět. „Vyvarujte se příliš nápadného líčení. Nedoporučuji výrazné oční stíny a kouřové líčení. Hodí se spíše na večerní příležitost,“ radí Renata Zelinková.

líčení v kanceláři

Správný tah

Jestli se obvykle líčíte pouze s pomocí podkladového krému a řasenky, je to podle odborníků totéž, jako byste vyrazila jen ve stahovacím prádle a slunečních brýlích. Tak byste tedy před zraky auditoria chodit neměla. Jak tedy najít tu správnou míru a nalíčit se skutečně vhodně? „Na oficiální pracovní události se nachystejte chytře a hlavně tak, abyste se vy sama cítila perfektně a sebevědomě. Všeobecně platí, že by líčení mělo vystihovat vaši osobnost a hlavně vám musí slušet,“ vyjmenovává kroky k úspěchu expertka na krásnou vizáž. Vyplatí se tedy i poradit se se svou kosmetičkou či vizážistkou.


První zkouška

Nebo prostě zkuste doma nanečisto, v kterém líčení se cítíte přirozeně a půvabně. „Make up by měl vypadat přirozeně a pleť bezchybně. Dejte důraz na preciznost,“ doporučuje vizážistka. Využijte takřka zázračných vlastností primerů a vyberte si pod make-up přesně ten, který vaši pleť rozzáří a osvěží. Případně sáhněte i po dalších možnostech, které zakryjí jakékoli nedokonalosti pleti. „Nezapomínejte na bezchybnost make-upu i v průběhu akce a příležitostně jej poopravte pudrem, korektorem, matujícími papírky nebo sprejem i během dne,“ připomíná exertka. Přibalte si s sebou do kabelky i několik takovýchto pomůcek, abyste si udržely skvělý vzhled.

make-up na stole

Precizností k perfektnímu profi looku

Při veřejné prezentaci není dobré volit nude make-up, byla byste za šedou myšku. „Lepší je volit lehčí líčení s jedním akcentem. Může to být linka, výraznější obočí nebo výrazné rty,“ míní ze zkušenosti Renata Zelinková. „Ať už linky, nebo dokonale namalované rty z vás udělají profesionálku s důrazem na detail. Používejte kvalitní produkty.“

Čeho si lidé rozhodně všimnou a co dodává celému obličeji výraz? Dokonalé obočí. To mějte upravené v každém případě, ať už z něj uděláte dominantu svého líčení, nebo nikoli.

Chcete zdůraznit spíše oči? Pak je naličte podle přirozeného tvaru očního víčka. Hodí-li se k nim linka, zvolte umírněnější verzi a vyhněte se módním extravagancím.

Zaměříte-li se na rty, pak vybírejte rtěnku podle typu své pleti. Použijte konturovací tužku, aby se rtěnka nerozpíjela, a aplikujte obojí velmi přesně. Opět je vhodnější odstín, který se blíží přirozené barvě vašich rtů, ideálně ani o moc tmavší, ani výrazně světlejší.

obočíSamozřejmostí je také dokonalá business manikúra, která upoutá pozornost, až budete podávat posluchačům nějaké materiály na ukázku, ukazovat exponát či gestikulovat. Dlouhé rudé nehty vysílají příliš erotický anebo také příliš agresivní signál, na oficiální pracovní příležitosti se proto nehodí.

A v neposlední řadě je třeba zvolit i správnou vůni. Platí pro ni stejná pravidla jako pro výběr vůně, kterou se voníte do kanceláře. Tedy ani moc intenzivní, ani moc výrazná a rozhodně ne provokativní. A aplikujte ji v silnější koncentraci jen ráno doma, přes den jen párkrát lehce obnovte tělovým sprejem ve stejné vůni. Aby se vůně nepříjemně nestřetla s antiperspirantem, vybírejte neparfemované přípravky proti pocení.


Ovlivňuje profese styl líčení?

Zvyklosti u různých profesí ovlivňují samozřejmě i líčení a volbu dekorativní kosmetiky (letušky, nemocniční personál atd.). Všeobecně se make-up přizpůsobuje typu profese. Pro lékařky nebo kosmetičky je často tabu mít nalakované nehty. Naopak ženám v oborech blízkých módě a líčení je přirozené být nalíčené a nevadí ani menší experimenty,“ potvrzuje tento vliv Renata Zelinková. Při veřejných vystoupeních však nikdy neuděláte chybu s našimi doporučeními výše.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Renata Zelinková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Renata Zelinková
Vizážistka, umělecká maskérka a make-up artistka značky L'Oréal Paris
221
"V práci i v životě jsou pro mě prioritou poctivost a pohoda."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít