Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Rtěnka podle typu pleti

Rtěnka podle typu pleti

Rtěnka podle typu pleti

16. září 2016 od Karolína Hornová

16. září 2016 7 minut čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lucie Brown

Čím se řídit  při úvahách o správné rtěnce? Nádech pleti a barva vlasů vás zbaví tápání. Máme pro vás ale i rady vizážistky, jak obejít zažitá pravidla.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Na pultech obchodů nám desítky značek nabízejí mnoho odstínů i konzistencí přípravků na rty s různou schopností hydratovat, krýt, opticky zvětšovat… Vybereme si to, co nám sedí, ale ve volbě barvy už často pokulháváme.

Na co se zaměřit? 

Dělení typů podle barvy pleti a vlasů je vodítko pro výběr vhodného oblečení i líčení, které funguje mnoho let. Chceme-li si být jisti a nešlápnout vedle se zbytečným výstřelkem (třeba pokud se chystáme na formální pracovní schůzku), stačí si pohrát s barevným laděním nebo se podívat do „návodu“ níže. 

Jsou ale i jiné možnosti, které vám dovolí svůj barevný typ „obejít“ a vyzkoušet zase něco nového, o čem vám třeba někdo řekl, že se k vaší pleti tolik nehodí. Vizážistka a stylistka Lucie Brown hodně pracuje s celkovým dojmem, který tvoří líčení spolu s outfitem. „Když líčím, sázím většinou na výběr odstínu rtěnky podle oblečení a funguje to,“ říká Lucie. 

Jarní typ: Medovým světlovláskám sluší oranžová

Jarní typy mají jemnou, narůžovělou pleť s teplým podtónem, kterou mohou zdobit pihy. Ženy se světle zlatavou pokožkou a blond, světle kaštanovými nebo medovými či jemně zrzavými vlasy bývají sice někdy označovány za jemné typy, ale to neznamená, že nemohou sáhnout i po odvážnějších odstínech

Co zvolit? 

Jako běžné denní líčení postačí lesk či balzám zvýrazňující přirozenou barvu rtů nebo tělová, tzv. „nude“ rtěnka. Při jejím výběru byste ale měly dát pozor, aby nebyla s nádechem do fialova, kterou proslavila třeba Kylie Jenner. Teplým a světlým typům budou slušet spíše čistě béžové, medové nebo lehce naoranžovělé či teplé světlehnědé tóny.

Pokud chcete zvolit sytě červenou rtěnku, samozřejmě můžete. Ani vám, stejně jako jakémukoli jinému typu pleti není zapovězena. Sáhněte ale po červené s oranžovým podtónem. Některým typům bude velmi slušet i základní červená. Pokud na hodně výraznou růž nejste zvyklé, zkuste jemnější lososovou nebo korálově červenou krémovou rtěnku či balzám, které tolik nekryjí.

Co dodržovat? 

Vyhnout byste se měla studeným tónům – zmíněné fialové odstíny, chladné metalické odlesky v lescích na rty, studenou růžovou nebo višňově červenou přenechte jiným typům. Pokud budete chtít vyzkoušet růžovou, volte ji opět s odstínem do oranžova nebo sáhněte po lesku, který propustí přirozenou barvu rtů a nebude se tolik přebíjet barvou vaší pleti a vlasů.

Letní typ: Růžová či malinová podtrhnou chladné odstíny pleti

Letní typ je u nás nejčastější. Pokud máte světlou pleť s jemným růžovým, spíše chladným podtónem, pak jste to právě vy. I jarní typy bývají někdy pihovaté, barva pih je ale u letního typu spíš chladná, našedlá. Stejně tak vlasy házejí studené, našedlé tóny, a to ve všech odstínech od „severské“ blond až po ledově hnědou, špinavou blond nebo hnědou. 

Co zvolit? 

Jak už předchozí řádky napovídají, letním typům budou slušet chladnější, ale jemné odstíny. Růžový lesk na běžný den, případně tónující balzám v odstínu „dětské“ růžové, starorůžové, malinové nebo višňově červené. Stejně tak nude rtěnku můžeme volit v lehkém nádechu do šeda nebo fialova – pozor ale, abychom nesáhli po příliš tmavé barvě.

Pokud chceme všechnu pozornost okolí strhnout na své rty a vyzkoušet nestárnoucí klasiku v podobě sytě červených rtů, sáhneme po višňově červené krycí rtěnce. Zatímco teplým typům (jarnímu a podzimnímu) sluší k výrazné rtěnce jen decentní nebo i žádné líčení, letní typ (především ten s tmavšími vlasy) si může dovolit i výrazné linky a řasy či obočí. Další ze sytých barev, která chladným typům sluší, je růžová nebo růžová s nádechem do fialova a růžovočervená a také odvážná temně fialová, které se nemusí bát především tmavovlásky.

Co dodržovat? 

Neznamená to ale, že nemůžete vyzkoušet i teplý odstín rtěnky. Vizážistka v takovém případě radí dodat obličeji zlatavý podtón pomocí bronzeru a nebát se teplých barev oblečení, se kterými rtěnku sladíte. „Spousta žen i mužů si myslí, že nemohou nosit tu kterou barvu. Není to pravda. Stačí doladit detaily a nebát se toho,“ říká Lucie Brown.

Podzimní typ: Inspirace starým Hollywoodem i něžné zlatavé tóny

Podzimní typy mají hodně společného s těmi jarními, ale jsou celkově výraznější. Mívají zrzavé vlasy, případně kaštanové, hnědé či medové s velkým podílem červeného pigmentu. Broskvová pokožka, v některých případech s pihami a se zlatavým nádechem se často velmi dobře opaluje.  

Co zvolit? 

Na běžné líčení můžete – kromě decentního lesku či balzámu – vyzkoušet třeba jemnou nude rtěnku s bronzovým nádechem. Slušet vám budou i světle hnědé teplé odstíny a samozřejmě béžová s nádechem broskvového tónu, která podtrhne barvu vaší pleti. Všímejte si barvy pih, pokud je máte, a zkuste vybrat růž přesně v jejich odstínu. Uvidíte, že to bude fungovat. Zkuste také rtěnku sladit s oblečením, které vašemu typu sluší: zkuste zemité barvy jako tmavočervená s nádechem oranžové, hnědočervená, bronzová.

Co dodržovat?

Medově zrzavé vlasy, zlatavá pleť a červená rtěnka s nádechem do oranžova. To je styl, který nikdy nezestárne a podzimním typům sluší nejvíce. V tomto případě obzvláště platí to, co Lucie Brown pokládá za jedno ze základních rtěnkových pravidel: „Jedinou věc, kterou musíte opravdu dodržovat, je to, aby se vám rtěnka hodila k laku na nehty.“

Zimní typ: Černovlásky se nemusejí bát vínové, hnědé ani fialové

Zimní typ vyniká kontrasty a silným výrazem, který často hovoří sám za sebe i bez líčení. Řadí se sem jižanské a blízkovýchodní typy s černými vlasy a olivovou pletí, lidé s černošskými předky a také černovlásky s bledou pletí. Právě posledně zmíněné „Sněhurky“ jsou u nás ze zimních typů zastoupeny nejvíce. 

Co zvolit? 

Jelikož mají zimní typy často výrazné rty, stačí mnohdy jen podtrhnout jejich barvu leskem či balzámem s višňovým tónem, případně decentním narůžovělým. U nude rtěnek platí to samé, co pro letní typ, ovšem s tím, že můžeme klidně sáhnout i po tmavším odstínu. Tmavě béžová s šedým podtónem či světle hnědá s fialovým podtónem budou to pravé. Světlým typům bude slušet i nude rtěnka s růžovým nádechem.

Co dodržovat?

Výrazné černovlásky mohou vsadit na nadčasovou inspiraci u ikon typu Audrey Hepburn či Liz Taylor. Sytě vínová rtěnka představuje klasiku. Vyzkoušet můžete ale i výraznou růžovou (na party klidně i fuchsiovou) nebo sáhnout po temně fialových a fialovohnědých odstínech, jako to dělá Kylie Jenner, která svými rty proslula. Její hnědé rty zbouraly další mýtus o vhodnosti a nositelnosti této barvy rtěnky a utvrdily nás v přesvědčení, že v kosmetice je možné vše: stačí jen vědět, co nám sluší, a „umět to nosit“.

Zkoušejte a nevzdávejte to předem

Závěrem je nutné dodat, že barevná typologie by měla být naším pomocníkem a vodítkem při výběru kosmetiky, ale neměly bychom se stát jejím otrokem. „Jsem černovláska s bledou pletí, oranžová rtěnka mi nebude slušet.“ Ne vždycky to takto radikálně platí. Základní a „nekomplikované“ odstíny bez podtónů, jako sytě červená, béžová nude, tmavě vínová nebo naopak světlé a průsvitné krémové rtěnky, lesky či balzámy mohou slušet každému

Zkusit můžete vše

Pokud se vám nějaký odstín líbí, nevzdávejte to předem ani tehdy, když se k vám takzvaně nehodí. Zkuste si třeba pořídit levnou rtěnku „na zkoušku“, kterou vám v případě nezdaru nebude líto vyhodit. Nebo se poraďte se zkušeným vizážistou, který vám pomůže najít vhodný kompromis. „Stačí správně a dobře kombinovat. Už jsem zažila hodně překvapených, které říkaly: ‚Aha? To jsem netušila, že tohle mohu nosit!‘ Takže já říkám: pokud v sobě máte trochu kreativity, nebojte se sáhnout i mimo zažitá pravidla,“ uzavírá Lucie Brown.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lucie Brown

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucie Brown
vizážistka a stylistka
120
"Míň je víc."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít