Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Primery – jsou opravdu potřebné?

Primery – jsou opravdu potřebné?

Primery – jsou opravdu potřebné?

26. ledna 2018 od Eva Suchomelová

26. ledna 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Renata Zelinková

Primery neboli podkladová vrstva pod líčidla jsou hitem v líčení posledních let. Jsou ale nutné pro vaši kosmetickou rutinu? Zjistili jsme pro vás rady a tipy u odborníků na slovo vzatých.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Primery byly nejprve doménou a tajným „kouzlem“ vizážistů. Někteří dokonce přirovnávají jejich efekt k fotografickým filtrům. „Primery slouží k vylepšení vzhledu a trvanlivosti make-upu,“ popisuje zkušená vizážistka Renata Zelinková. „Používají se pod make-up. Jsou ideální do nepříznivého počasí nebo pro dlouhý večírek, ale i pro každodenní dokonalé líčení.“ Primerů existuje mnoho druhů a vizážisté se bez nich neobejdou. Je jen dobře, že si našly cestu i do kosmetických taštiček běžných žen a lze je sehnat na pultech drogerií.


Pro každého něco

Kolik je nedostatků pleti, tolik druhů primerů lze najít. „Primery mohou být různého typu a zaměření,“ říká Martina Muroňová, expertka na dekorativní kosmetiku značky Coty. „Na trhu najdete primery, které se používají pod make-up, jiné pod oční stíny, existují primery pod rtěnky, pod laky na nehty nebo mohou být primery integrované přímo v produktech,“ ukazuje expertka, jak se dělí primery podle použití na různé části obličeje či těla. „Existují také v různých provedeních či konzistencích, mohou být gelové, fluidní, krémové, tuhé, nebo v podobě spreje atd.,“ dodává.

Renata Zelinková zase dělí primery podle jejich efektu na pleti. „Existují primery na vylepšení typu pleti – například zneviditelní póry nebo vrásky, u suché pleti šupinky. Dále jsou primery na korekci barvy pleti: růžová a fialová barva rozjasňuje zašedlou pleť, zelená koriguje začervenání, žlutá prosvěcuje. A pak tu máme i primery na vylepšení vzhledu make-upu - s leskem, perletí, nebo naopak s matujícím efektem,“ vyjmenovává vizážistka.

žena u zrcadla


Pryč s nedokonalostmi

Velkou oblibu si získávají produkty se silikonem, jež dokážou opticky vyhladit nerovnosti pleti, jako jsou vrásky, rozšířené póry či suchá místa s odlupujícími se šupinkami. Takový přípravek je nutno nechat po nanesení chvilku zaschnout, aby se na pleti vytvořil jemný film. Ten má pak výše popsaný „gumovací“ efekt. V drogerii jsme objevili z této kategorie například zjemňující podkladovou bázi se silikonovými částečkami od značky Max Factor Smooth Miracle.

Jednou z důležitých funkcí primerů je i to, že pleť chrání před negativními vnějšími vlivy. Některé z nich dokonce obsahují i UV filtry proti ultrafialovým paprskům ze slunečního záření, např. Max Factor Face Finity All Day Primer SPF 20 nebo Fix & Protect UV 25 od značky Rimmel London.
Jednou z posledních novinek je přípravek, který funguje podle toho, zda se použije pod make-up, nebo až na make-up. Je to Insta Fix & Go od značky Rimmel London. V prvním případě funguje jako primer, který pleť oživí a dodá jí svěžest, ve druhém případě jako fixátor make-upu. Dokáže prodloužit trvanlivost líčení až o 8 hodin.

žena nanášející primer štětečkem


Primery pod oční stíny

Zvláštní kapitolou jsou pak primery pro jednotlivé partie obličeje. Stoupá zájem především o primery pod oční stíny, které dokážou fixovat i sypké oční stíny nebo například třpytky na svém místě, tedy na očních víčkách. Najdete je například v nabídce značky essence, a to hned ve dvou variantách: I love colour intensifying a I love stage. Anebo zkuste bázi pod oční stíny Rimmel London Magnif’Eyes Primer.


Každý typ pleti chce svůj primer

Jestliže víte, jaký typ pleti máte, pak můžete jít v drogerii při hledání správného primeru najisto.


Mastná pleť

„Pro mastnou pleť se využívá matujícího primeru,“ říká Renata Zelinková. Takové přípravky neobsahují přidané oleje, pleť sjednotí a zabrání tomu, aby maz prosakoval skrz make-up. Příkladem může být třeba matující podkladová báze Infallible Mattifying Base od L´Oréal Paris či zmatňující báze pod make-up, slibující výdrž líčení až 18 hodin, Matt Control Make-Up Base od značky Dermacol.


Suchá pleť

„Primery pro suchou pleť většinou obsahují hydratační a zvláčňující ingredience,“ vysvětluje Martina Muroňová. Pokud je suchá pleť ještě k tomu matná, pak potřebuje navíc i rozzářit. Vyzkoušet můžete cenově dostupnou podkladovou bázi Insta Glow Primer Perfect & Radiant od miss sporty nebo luxusnější rozjasňující bázi s výtažkem z perel a růžovými pigmenty Dermacol Pearl Energy Make-up Base, která odstraní zašedlost a únavu pleti.


Mladá pleť

Dospívající pleť trápí vedle projevů akné často také rozšířené, viditelné póry. Pro ty je tu primer, který dokáže tuhle vadu na kráse opticky „vygumovat“. Přesně takový je například přípravek Baby Skin Instant Pore Erasure od Maybelline.


Zralá pleť

„Zralá plet' využívá primery vyplňující jemné vrásky,“ objasňuje Renata Zelinková. Většina těchto primerů mívá více efektů – často jsou hydratační nebo naopak matující či kryjí póry atd. Ale základem je, že dodávají pleti vitalitu a zabraňují make-upu, aby se usazoval ve vráskách, a tím na ně upozorňoval. Optické vyhlazení pleti a rozjasnění je právě to, proč by neměly chybět v líčicí výbavě každé kosmeticky zkušené dámy. Právě takový efekt saténové pleti dodá vyhlazující báze pod make-up Dermacol Satin Make-up Base.

primer na obličej


Jak s ním správně pracovat

„Primer se používá na čistou odlíčenou pleť, ošetřenou pěsticími přípravky (séra, krémy atd.). Po pár minutách, až se vstřebají, naneste malé množství primeru prsty nebo štětcem od středu obličeje směrem ven,“ popisuje správný postup Renata Zelinková a dodává i další tipy: „S primerem se dá pracovat i jinak. Například ho lze rozmíchat spolu s make-upem, a upravit tak jeho konzistenci na matující, nebo naopak rozjasňující. Pro jemné vylepšení pleti se dá použít primer jako samostatné líčidlo. Ideální pro mladé dívky jako neviditelné nalíčení.“

V kosmetice platí pravidlo „méně je více“ vždycky, ale u primerů zvlášť. „Primer nikdy nepoužívejte ve velkém množství,“ varuje vizážistka. „Jedná se o poklad make-upu. Ten by měl vždy působit lehce. Primer je pomocníkem k dokonalejšímu vzhledu, ale nikoli další viditelná vrstva make-upu.“ Na druhou stranu vám přípravek déle vydrží, vždyť jej vždycky stačí jen pár kapek.


Je tedy primer nezbytný?

Je pravda, že až donedávna jsme se bez primeru obešli. Je tedy nutný pro dokonalý make-up, nebo se bez něj obejdete? „Pokud je pleť bezchybná, pak nepotřebuje v podstatě ani make-up, ani primer, jen správnou péči,“ míní Renata Zelinková. V tom se s ní shoduje i Martina Muroňová: „Neřekla bych, že je nezbytný. Jde spíše o zdokonalení výsledku. Například v případě primeru pod oční stíny si zajistíme, že už při nanášení oční stín tolik nepráší, lépe se nanáší, dokonaleji přilne k víčku a déle vydrží. Takže proč jeho ‚služby‘ nevyužít?“
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Renata Zelinková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Renata Zelinková
Vizážistka, umělecká maskérka a make-up artistka značky L'Oréal Paris
221
"V práci i v životě jsou pro mě prioritou poctivost a pohoda."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít