Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Henna: Přírodní barvení i péče o vlasy

Henna: Přírodní barvení i péče o vlasy

Henna: Přírodní barvení i péče o vlasy

4. července 2023 od Helena Hladíková

4. července 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Chcete pečovat o svoje vlasy co nejšetrněji a nezatěžovat je přípravky se spoustou chemie? V tom případě vsaďte na hennu! Používala se už před tisíci lety ve starodávném Egyptě a její blahodárné účinky fungují stejně dobře i dnes.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Henna neboli Lawsonia Inermis je rostlinka keřovitého charakteru, která se vyskytuje především v oblastech se suchým a horkým klimatem. Její podlouhlé listy se suší a drtí na zelený prášek s typickou vůní, která může být příčinou toho, proč se jí některé ženy raději vyhýbají. Byla by však škoda nechat se od používání henny odradit, protože dokáže vlasy nejen šetrně obarvit, ale také o ně skvěle pečovat.

Přednosti henny: 

Henna se rovněž hodí pro ty jedince, které trápí různá onemocnění vlasů či alergie vlasové pokožky, způsobené především chemickými složkami v přípravcích běžné vlasové kosmetiky, zejména v barvách na vlasy.

čerstvé listy henny

Jak vlastně henna na vlasech funguje?

  • Hlavní rozdíl spočívá v tom, že henna neproniká přímo do struktury vlasů, čímž by je narušila, ale každý vlas obalí mikroskopickou vrstvou rostlinného proteinu.
  • Tím se zajistí ochrana před vnějšími škodlivými vlivy, jako jsou slunce, vítr, různé nečistoty či mořská sůl.
  • Svým vlasům tak použitím henny dopřejete stoprocentně přírodní regeneraci, dík níž budou krásně jemné, hladké a správně vyživené.
  • Přitom vlasy nemusíte hned barvit, stačí sáhnout po šamponech, balzámech či regeneračních vlasových zábalech, známých také jako bezbarvá henna - třeba  VOONO Cassia 100 g bezbarvá henna (koupit v e-shopu). Ty vlasům navracejí zdraví, aniž by na nich zanechaly případné nechtěné stopy zabarvení.

barvení vlasů hennou

Jak na barvení vlasů hennou?

Pokud ale přece jen chcete využít barvicích schopností henny, postupujte následovně:

1. Prášek nasypte do nekovové misky a zalijte horkou vodou (nepoužívejte vlažnou, jinak by se neuvolnily účinné látky). Přidat můžete i pár kapek kokosového nebo olivového oleje, zejména pokud máte suché a lámavé vlasy.

2. Důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladká pasta. Místa kolem vlasů na obličeji i krku před aplikací namažte mastnějším krémem, abyste si neobarvili zároveň i kůži.

3. Vzniklou pastu naneste na navlhčené vlasy, zakryjte igelitovou čepicí a zabalte do ručníku. Tento postup je důležitý, protože henna potřebuje ke svému působení teplo.

4. Nechte účinkovat 30 až 60 minut (záleží na tom, jak intenzivního barvení či regenerace chcete dosáhnout), poté důkladně opláchněte a umyjte šamponem

barvení vlasů

Hrajte si s odstíny

  • Pamatujte na to, že základním odstínem henny je červená barva a že díky svému přírodnímu původu nedokáže vlasy odbarvit, pouze zvýraznit vaši stávající barvu. Zkuste třeba  Henna 100% přírodní barva na vlasy měděně červená (koupit v e-shopu). K dostání je samozřejmě i v dalších odstínech. 
  • Platinově blond s ní proto skutečně nevykouzlíte.
  • S barevnými odstíny si však můžete podle libosti pohrát tak, abyste dosáhli co největší spokojenosti. Jde to s použitím různých dalších přírodních ingrediencí, které smísíte se zeleným práškem.
  • Využívá se například černého čaje, kakaa nebo heřmánkového odvaru, které ztlumí červenou barvu.
  • Přidáním skořice, chilli nebo červeného vína naopak ohnivou červeň ještě umocníte.
  • Přilitím kávy zase získáte krásné hnědé odlesky, a obsažený kofein navíc prokrví pokožku hlavy a podpoří růst nových vlasů.
  • Častou příměsí bývá indigo, přírodní černé barvivo obsažené v tmavých variantách barvicího přípravku z henny. U něj si jen dejte pozor na to, že následným odbarvením může na vlasech vzniknout nepěkně vypadající zelený nádech.
  • Nezapomeňte také na to, že barvení hennou nelze libovolně kombinovat s chemickým ošetřením. Vždy raději počkejte min. 4 týdny. 

organic hennaBarvení pomocí henny je tak trochu zábava i čistá alchymie v jednom, protože musíte de facto sami přijít na to, jaký poměr prášku a vody či jak dlouhé působení vyhovuje právě vašim vlasům. Možná to bude chvilku trvat, ale za vaši trpělivost budete odměněni nádhernou, zdravě vypadající kšticí, kterou vám bude okolí jen závidět. A to stojí za trochu námahy, nemyslíte?
 
Tip redakce:
Hennu můžete vyzkoušet i na barvení vašeho obočí nebo na přírodní bezbolestné tetování, jímž se lze krátkodobě (henna totiž postupně bledne) zkrášlit klidně i v pohodlí domova.   

 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít