Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy 5 triků na urychlení a podporu růstu vlasů

5 triků na urychlení a podporu růstu vlasů

5 triků na urychlení a podporu růstu vlasů

29. února 2024 od Dana Grófová

29. února 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Dana Grófová

Toužíte po krásných dlouhých vlasech? A taky si pořád říkáte, že vám rostou hrozně pomalu? Průměrně rostou vlasy centimetr za měsíc a urychlit tento proces, byť jen o pár milimetrů, může jedině potěšit. Jak podpořit růst vlasů?
Některým ženám rostou vlasy rychle, jiným zase pomaleji. Někdy je v tom genetika, jindy špatná péče o vlasy. Vaše hříva totiž může trpět následkem špatného životního stylučastých tepelných úprav nebo může být jen špatně vyživená. To všechno ale můžete zkusit změnit pomocí vyzkoušených babských rad nebo kosmetických produktů.
 
Vlasy během svého růstu procházejí třemi rozdílnými fázemi:
  1. anagenní, při níž dochází k aktivnímu růstu vlasu;
  2. katagenní, kdy vlas přestává růst, ale stále ještě pokračuje buněčná aktivita,
  3. telogenní neboli oddechová fáze, kdy se vlasové folikuly dostávají do klidového stavu, růst definitivně končí a starý vlas je vytlačen novým.
 
Maximální délku vlasů určuje délka trvání anagenní fáze. To, jak dlouhá tato fáze je, mají na svědomí hormony a naše genetická výbava. Člověk ale během svého života samozřejmě prochází nejrůznějšími situacemi, dostává se do stresu, ženy do „hormonálních bouří“, a tak někdy dochází k narušení tohoto přirozeně daného koloběhu a anagenní fáze se může zkrátit. Totéž nastává i s přibývajícím věkem, kdy se růst nových vlasů zpomaluje.

Růst vlasů za měsíc

Průměrně vlas naroste za měsíc o 1 cm, za rok to tedy dělá cca 12–15 cm. Chcete-li zjistit, jak dlouho vám rostou vlasy, zkuste malý experiment. Změřte délku vlasů, nezastřihávejte je a přesně za měsíc délku opět změřte.
 

Jak urychlit růst vlasů?

Určujícími faktory růstu vlasů jsou tedy hormony a geny, ale jistě vás teď napadá otázka, zdali se s tím přece jen nedá něco dělat. Máme pro vás dobrou zprávu: ano, dá. Často je totiž příčinou toho, proč vlasy nedorostou více, než by měly, jejich lámavost a roztřepenost. Poškozený vlas celkově zeslábne, začne se rozdvojovat a lámat a v určité délce se prostě zlomí, někdy dokonce úplně vypadne. Pakliže tedy s třepením a lámáním nezačnete něco dělat, opakuje se celý proces stále dokola, a vytoužené délky se proto nemůžete dočkat.
A na co si tedy dát pozor, aby se vám vlasy netřepily, nelámaly a mohly dorůst?
Vlasům škodí:
  • časté upravování příliš horkým vzduchem;
  • nesprávná výživa a nedostatek potřebných vitaminů a minerálů, jako jsou vitaminy skupiny B, vápník, železo, zinek, křemík, mangan aj.;
  • příliš časté stahování do drdolů, copů apod.;
  • nadměrné používání stylingových přípravků;
  • neohleduplné zacházení, zejména za mokra;
  • nekvalitní vlasová kosmetika; 
  • neodborně prováděné a časté barvení vlasů, melíry, ondulace atd.
 
Tip redakce:
Choďte na pravidelné zastřihování vlasů, a to zejména při problémech s roztřepenými konečky. Poškozené konečky vlasy akorát zatěžují, mají tendenci se zacuchávat a při jejich zuřivém rozčesávání si poškodíte i zdravé vlasy.

Jak podpořit růst vlasů?

Rychlost růstu vlasů můžete podpořit a účinně stimulovat různými prostředky. Nečekejte ale žádné zázraky přes noc. Výraznější změnu uvidíte klidně až po několika měsících, proto je důležité vytrvat.
 

1. Kofein

Kofein dokáže lépe prokrvit pokožku hlavy, a tak se k vlasovým cibulkám dostane více živin, zároveň podporuje rychlejší růst. Zkuste kofeinový šampon speciálně vyvinutý pro rychlejší růst vlasů Plantur 21 Nutri-kofeinový šampon (koupit v e-shopu) a ke kořínkům každý den naneste Plantur 39 Fyto-kofeinové tonikum (koupit v e-shopu). Vhodné jsou také kofeinové ampule, např. Dixi Muži Kofeinové vlasové tonikum v ampulích (koupit v e-shopu), které přispívají k omezení padání vlasů.
 

2. Kopřivy

Už naše babičky věděly, že kopřivy jsou důležitou léčivkou. Obsahují mnoho vitaminů a minerálů, které podporují nejen růst vlasů. Pro rychlejší růst vlasů zkuste Dixi Kopřivový šampon (koupit v e-shopu), podporuje růst, omezuje vypadávání a posiluje vlasy.

Tip redakce:
Kromě toho si můžete udělat také kopřivovou kúru. Vezměte 2 hrsti čerstvých kopřivových listů, stejné množství listů lopuchu a lichořeřišnice. Vše dejte do litru studené vody a povařte cca 10 minut, nechte vystydnout a přeceďte. Po umytí přelijte vlasy připraveným odvarem a jemně promasírujte pokožku hlavy.

3. Speciální péče

Pořiďte si speciální masky, které podporují rychlejší růst vlasů a navíc zamezují jejich vypadávání. Ideální jsou také vlasová séra, jako například Dixi Arvit vlasové tonikum proti vypadávání vlasů (koupit v e-shopu). Přípravky vmasírujte do vlasové pokožky, protože právě z kořínků přijímá vlas nejvíce živin. Pokud jsou konečky roztřepené nebo se lámou, můžete využít speciální přípravky (např. Gliss noční elixír pro vlasy s roztřepenými konečky (koupit v e-shopu)), které se poslední dva tři centimetry snaží zachránit, nebo si je nechte zastřihnout. Zkuste třeba Kallos KJMN Keratin maska na vlasy s keratinem a mléčnou bílkovinou (koupit v e-shopu).

4. Vitaminy a minerály

Vyzkoušejte doplňky stravy určené přímo na podporu růstu vlasů. Například tobolky Donna Hair Forte (koupit v e-shopu) obsahují zvýšenou dávku aminokyselin, které podporují růst, výživu a pevnost vlasů. Vitaminy B působí na vlasy od kořínků po konečky. Vitamin C podporuje prokrvení vlasové pokožky, zesiluje strukturu vlasu a hlavně napomáhá lepší produkci kolagenu – zkuste ho v kombinaci se zinkem, jehož správné množství v těle podporuje růst a kvalitu vlasů. Nedostatek naopak může způsobit vypadávání.

5. Vyvážená strava

To, co jíte, může mít obrovský vliv na zdraví vašich vlasů. Nedostatek správných živin (vitaminů A, C, D a E, zinku, vitaminů B, železa, biotinu, bílkovin a esenciálních mastných kyselin) může zpomalovat jejich růst a zhoršovat kvalitu.
 
Čím podpořit růst vlasů?
  • Ryby, zejména ty tučné, ke kterým patří lososi, sardinky a makrely, jsou plné omega-3 mastných kyselin, které podporují nejen růst vlasů, ale i jejich hustotu a hydrataci.
 
Tip redakce:
Nebo zkuste doplněk stravy 
VIX Omega 3 (koupit v e-shopu), který obsahuje kvalitní rybí olej s 330 mg EPA a 220 mg DHA v jedné kapsli.
 
  • Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin a biotinu, které podporují růst vlasů. Nedostatek bílkovin ve stravě podporuje vypadávání vlasů. Vejce můžete využít i jako masku na vlasy – bílek, pokud máte vlasy mastné, žloutek v případě suchých vlasů.
 
Tip redakce:
Vezměte žloutky ze dvou vajec a smíchejte je se dvěma lžícemi oleje. Olivový olej a žloutky představují léty prověřené ingredience posilující růst vlasů. Naneste rozmíchanou směs na suché vlasy, nechte působit zhruba 20 minut a pak ji opláchněte studenou až lehce vlažnou vodou. Nepoužívejte příliš teplou, protože žloutky by se mohly srážet. Poté vlasy umyjte běžným způsobem.

 
  • Ořechy a semínka obsahují velké množství vitaminu E, zinek a selen. Přidávejte si je do jogurtů, salátů, pečiva i kaší. Příznivě působí na vlasy a pleť a zlepšují imunitu. Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu) oceníte kdykoli během dne jako rychlý a zdraví snack.
  • Mango má skvělé hydratační účinky na vlasy, zároveň obsahuje vitamin E, který podporuje růst vlasů. Mangové máslo se proto přidává do šamponů a kondicionérů.
  • Červená cibule je bohatá na síru a ta stimuluje produkci kolagenu. Kolagen je velmi důležitý pro růst vlasů. Šťáva z červené cibule rovněž podporuje cirkulaci krve v pokožce, čímž se zlepšuje vyživování vlasových kořínků.

Extra tipy pro rychlý růst vlasů

Nejen pro rychlejší růst, ale i pro zdravé vlasy nezapomínejte na klasické rady:

Masáž hlavy pro rychlejší růst vlasů

Masáže vlasové pokožky napomáhají ke stimulaci kořínků – a právě z vlasových cibulek klíčí zdravé vlasy. Dobře funguje rozmarýnový olej. Masírujte jím pokožku hlavy dvakrát týdně několik minut, abyste zvýšili mikrocirkulaci. Možná vám nebude olej vyhovovat, jestliže máte mastné vlasy – v takovém případě doporučujeme provést masáž večer a ráno si vlasy běžně umýt. Obdobně zaboduje i ricinový a hroznový olej, ten však nechte minimálně 20 minut působit pod turbanem z ručníku. Masáže můžete provádět i nasucho, kdykoliv si vzpomenete. Jen nepoužívejte nehty, ale bříška prstů!

Co ještě pomáhá na růst vlasů? 

Vyzkoušejte jablečný ocet. Sází na něj spousta žen. Stačí si vlasy umýt běžným šamponem a poté ještě opláchnout jablečným octem. Ten totiž posílí folikuly a zpevní vlas. Nebojte, nezapáchá.
 
Čas od času si dopřejte vlasový olejový zábalOlej vlasy krásně vyživí, proniká přímo dovnitř vlasu a zacelí ho. Pro rychlejší růst vlasů doporučujeme zkusit třeba Purity Vision Bio kokosový olej (koupit v e-shopu) nebo Saloos Extra bio arganový olej (koupit v e-shopu). Aplikujte je vždy na pokožku hlavy a do délek, poté vlasy zakryjte ručníkem a nechte několik minut působit. Následně vlasy pořádně umyjte.
 
 
Přečtěte si také:

Připravil/a pro vás Dana Grófová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít