Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Zvýrazněte svou přirozenou barvu vlasů pomocí přírody

Zvýrazněte svou přirozenou barvu vlasů pomocí přírody

Zvýrazněte svou přirozenou barvu vlasů pomocí přírody

24. října 2017 od Karolína Hornová

24. října 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Ne každý si musí vlasy barvit. Přírodní kaštanové, medově hnědé a zrzavé barvy jsou krásné a do podzimního období se dokonale hodí. Proč ale svou přirozenou barvu nezvýraznit a nevytěžit z ní to nejlepší, a navíc pomocí šetrných přírodních prostředků?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Káva, citron, med, hena, ořechy, rebarbora... to všechno jsou přírodní ingredience, které zdaleka nepatří jen do kuchyně. Zjistily jsme, které z nich se hodí právě pro vaše vlasy, jak působí jejich pigmenty a jak je správně namíchat, aby byl výsledek co nejlepší a vaše přirozená barva co nejzářivější.

A jako bonus jsme zjistili, zda a jak tyto látky navíc i vyživují vlasové vlákno. Pamatujte na to, že i přírodní barvy na vlasy mohou být velmi silné a při jejich aplikaci je třeba dodržovat určitá pravidla: chránit oblečení a kůži před skvrnami a míchat je v nekovové misce (kov by mohl nepříznivě ovlivnit výsledný odstín). Pokud chcete barvu zafixovat přírodní cestou, opláchněte vlasy na závěr jablečným octem.


Pro hnědovlásky: Káva, ořechy a henna

Pokud vám vlasy po létě vybledly a mají nevýraznou barvu, je na čase je ztmavit. Přirozeného ztmavení hnědých vlasů a čokoládového odstínu docílíte pomocí kávy, ze které si doma pomocí kondicionéru vyrobíte jednoduchý přeliv: uvařte velmi silnou kávu (klasického „turka“, frenchpress nebo přes filtr) – postačí jeden šálek. Nechte vychladnout a smíchejte se dvěma šálky kondicionéru (pro úplnost můžete pořídit rovněž přírodní). Směs důkladně promíchejte a pečlivě vmasírujte do umytých (klidně ještě vlhkých) vlasů. Po hodině působení důkladně opláchněte a vysušte.

šálek kávy

Krásný oříškový podtón nedodá našim vlasům nic jiného než právě slupky vlašských ořechů. Nadrcené skořápky (případně i jádra, která obsahují výživné mastné kyseliny) přelijte vroucí vodou a nechte luhovat 48 hodin. Slijte a výslednou ořechovou vodou vlasy důkladně přelijte – dbejte na to, aby se voda dostala opravdu všude. Neoplachujte a nechte ideálně volně uschnout. Výsledkem by měl být nejen tmavší, ale i krásně teplý podzimní odstín hnědé. Trvalejšího teple hnědého odstínu docílíte samozřejmě i pomocí heny a přípravků z ní, které najdete v drogerii v oddělení s přírodní kosmetikou.


Pro přirozené ombré: citron, med a heřmánek

Pokud máte světle hnědé vlasy a slunce vám přes léto udělalo světlé „melíry“ nebo konečky vlasů, možná si říkáte, proč tomuto přirozenému procesu trochu nepomoci. Zkuste „fígle“, které používaly už renesanční šlechtičny, jimž služebné polévaly vlasy odvarem z heřmánku a citronu a následně je „bělily“ na slunci. Poslední krok raději vynechte, nicméně ostatní dary přírody vaše vlasy nejen lehce zesvětlí, ale i vyživí.

Med obsahuje přírodní peroxid vodíku, heřmánek vlasům dodá zlatavý nádech a citronzesvětlovací účinky. Jejich směsí navíc svým vlasům dodáte „injekci“ zdraví v podobě vitaminů, minerálů a antioxidantů. Přeliv pomáhá i proti vysušování a krepatění vlasů. Uvařte silný heřmánkový čaj (ze zhruba čtyř polévkových lžic sušené byliny na čajový hrnek vody). Přidejte lžíci medu a šťávu ze dvou citronů. Ještě teplou směs použijte buď jako přeliv, nebo ji smíchejte s kelímkem bílého jogurtu (pro ještě lepší výživu vlasů) a nanášejte jako barvu na vlasy. Nechte působit půl hodiny a opláchněte. Používejte jednou až dvakrát týdně – vlasy by se měly postupně zesvětlovat.

přírodní zesvětlovač vlasů


Pro zrzky: Rebarbora, paprika a šípky

I ryšavou hřívu lze pomocí přírodních látek upravit „k obrazu svému“. Pokud chcete svoji přirozenou barvu ztmavit, řiďte se radami pro brunetky a použijte kávu, ořechy či výrobky z heny. Pokud chcete docílit opačného efektu, máte dvě možnosti: buď zesvětlení, nebo zvýraznění červených odstínů.

V případě, že chcete své zrzavé vlasy zesvětlit, zkuste rebarboru. Má poměrně silné zesvětlující účinky, ale moc se nehodí pro blondýny – výsledný odstín má pak nežádoucí nažloutlý nádech, který je v případě zrzavých vlasů skryt za jejich přirozeným pigmentem. Zrzavé vlasy zesvětlí odvar z kořene rebarbory: 3 až 4 lžíce sušeného kořene povařte asi hodinu v litru vody a následně nechte odstát přes noc. Přeceďte přes plátno a vlasy přelivem polévejte nebo pár minut vydržte s vlasy ponořenými v umyvadle. Neoplachujte, ale použijte regenerační sprej nebo bezoplachový kondicionér.

zvýraznění zrzavé barvy

Pokud chcete naopak zvýraznit červené odstíny, pomůže vám šípkový čaj a sušená paprika. Uvařte silný šípkový čaj a buď nadrťte najemno sušené červené papriky, nebo použijte koření v prášku. Míchejte v takovém poměru, aby vznikla řídká pasta. Tu důkladně naneste po celé délce vlasů a nechte působit 30 až 45 minut. Opláchněte a nechte uschnout nebo vysušte fénem na nízkou teplotu.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít