Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 zázračných olejů, které dokážou s vaším tělem i pletí divy

5 zázračných olejů, které dokážou s vaším tělem i pletí divy

5 zázračných olejů, které dokážou s vaším tělem i pletí divy

28. prosince 2021 od Eva Králová

28. prosince 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Králová

Patří mezi nejstarší kosmetické ingredience, které znali už ve starověku, a popularitě se těší dodnes. Často se jimi necháváme hýčkat. Dokážou dodat pleti, pokožce i vlasům živiny i hydrataci. Jak používat arganový, jojobový nebo suchý olej?

Arganový olej

V současnosti patří k nejpopulárnějším olejům vůbec. Získává se z ořechů arganového stromu, který roste v Maroku a bývá označován jako král všech olejů. V zemi svého původu má arganový olej dlouholetou tradici, místní ženy na něj nedají dopustit a už přes 3000 let hlídají tajemství jeho výroby.
K čemu je dobrý: Hodí se pro všechny typy pleti, třeba i aknózní pleť, ideální je pro zralejší pokožku s vráskami. Vyniká zejména svými regeneračními a ochrannými schopnostmi. Kromě například vitaminu E v něm najdete omega-6 a omega-9 mastné kyseliny, díky kterým je pleť mladší, pružnější a hydratovaná, třeba Floré Bylinný pleťový olej rakytník & arganový olej (koupit v e-shopu), jenž vyživuje, rozjasňuje, vyhlazuje a napomáhá ke zpomalování procesu stárnutí. Nebo zkuste Dove Arganový olej Krémovou tabletu na mytí (koupit v e-shopu), nedráždí a nevysušuje pokožku jako běžná mýdla. Není to mýdlo, ale zkrášlovací tableta. Použít ji můžete nejen na tělo a obličej, ale také při péči o nehty (krásně zjemní nehtovou kůžičku) nebo si z ní připravte zábal na vlasy. Budou silnější a lesklejší. Obsahuje také protizánětlivý koenzym Q10 a spánkový hormon melatonin, který mírní drobné kožní infekce. Přispívá rovněž k rychlejšímu hojení ran.

Jojobový olej

Získává se z jadérek jojoby čínské, keře rostoucího v polopouštních podmínkách, proto se jojoba také někdy označuje jako pouštní ořech. I když mluvíme o jojobovém oleji, správné označení, vycházející z jeho složení, je jojobový vosk. V kosmetice se také používají nadrcená semínka jojoby, a to zejména v peelingových přípravcích.
K čemu je dobrý: Je bohatý na nenasycené mastné kyseliny a vitamin E. Svým složením se podobá přirozenému kožnímu mazu. Hodí se pro suchou, normální, mastnou i smíšenou pleť. Pokožku hydratuje, zvláčňuje a chrání, aniž by zanechal mastný film. Zkuste třeba Nivea Tělové suflé s olejem Cherry Blossom & jojobovým olejem (koupit v e-shopu), které zanechá pokožku sametově hebkou. Olej zmírňuje viditelnost jizev. Neutralizuje pH a je protizánětlivý. Dokáže také hydratovat vlasy a dodat jim lesk, při vmasírování do pokožky hlavy působí proti lupům a stimuluje vlasové kořínky.

Mandlový olej

V kosmetice patří mezi nejpoužívanější oleje, protože je velmi jemný a dobře snášený většinou typů pleti. Jeho možnou nevýhodou je, že zanechává mastný pocit na pokožce. Získává se lisováním mandlí zastudena.
K čemu je dobrý: Pokud se pro něj rozhodnete, budete těžit z obsahu kyseliny olejové, linolové, betakarotenu a vitaminu E. Díky tomuto složení pokožku zvláčňuje, zklidňuje, vyživuje a regeneruje. Miluje ho totiž suchá a citlivá pokožka. Díky již zmiňované jemnosti ho můžete používat i na pleť ekzematickou, alergickou či podrážděnou od slunce a hodí se i pro malé děti. Vyzkoušejte Kneipp Balzám na rty s vysoce kvalitním mandlovým olejem (koupit v e-hopu), který se postará o citlivé rty, nebo Tip Line Regenerační krém s mandlovým olejem (koupit ve-shopu), jenž je vhodný k regeneraci pleti. 
K čemu je dobrý: Jeho doménou jsou antibakteriální a antioxidační účinky. Stimuluje obnovu kožních buněk, zlepšuje hojení, působí proti kožním infekcím a zabraňuje rozvoji zanícených ložisek. Je vhodný pro mastnou a podrážděnou pleť a pleť se sklony k akné. Zkuste Floré Bylinnou pleťovou masku tea tree olej (koupit v e-shopu), která zklidňuje a pomáhá zmírnit zarudnutí problematické pleti. Najdete ho často ve vlasové kosmetice, kde pomáhá zmírňovat svědivost pokožky a odstraňuje lupyHead & Shoulders Osvěžující Tea Tree šampon proti lupům (koupit v e-shopu). Umí ale také zabojovat s otoky a kruhy pod očima a zlepšuje kvalitu nehtů.

Skvalan – suchý olej

Aktuálně patří mezi nejvíc trendy ingredience v kosmetickém průmyslu. Jde o tzv. suchý olej, který se velmi snadno a rychle vstřebává do pokožky. Získává se z rostlinných nebo i živočišných olejů (původně šlo o žraločí játra). Setkat se můžete také z označením skvalen. Jaký je mezi nimi rozdíl? Skvalen se získává z olejů, ale není příliš trvanlivý. Proto se z něj vyrábí skvalan, který vydrží déle. Obě látky mají stejné použití a stejně také fungují.
K čemu je dobrý: Posiluje přirozenou ochrannou funkci pokožky, má antioxidační účinky a většinou pletí je velmi dobře snášen. Neucpává póry, zjemňuje vrásky, pokožku hydratuje. Zlepšuje také roztírání a vstřebávání dalších přípravků péče. Je vhodný pro všechny typy pleti. Hodí se ale také na tělo nebo na vlasy – třeba  Pantene Pro-V Intensive Repair Suchý olej s vitaminem E (koupit v e-shopu).

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Králová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít