Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Vybíráte make-up? Co všechno byste měli vědět?

Vybíráte make-up? Co všechno byste měli vědět?

Vybíráte make-up? Co všechno byste měli vědět?

29. října 2019 od Karolína Hornová

29. října 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Tuhý make-up, tekutý, pěnový, krycí, nebo dlouhotrvající? Make-up je základní kosmetickou pomůckou vizážistů a v kosmetických taštičkách žen již také zaujal své pevné postavení. Jaké formy make-upu existují, jak se používají a jak si nejlépe vybrat?
Svou první zlatou éru zažil make-up ve filmových studiích – šlo ale o hutné pasty, které člověk nechtěl mít na obličeji déle než po dobu nutnou k odehrání představení. Většina z vás jistě zná český příběh slavného make-upu, který vytvořila zkušená kosmetička Olga Knoblochová pro Ústav lékařské kosmetiky v roce 1965. Make-up, inspirovaný filmovými líčidly z Barrandova, byl původně prostředkem, jak pomoci lidem s barvenými kožními defekty v oblasti obličeje. Roku 1969 byla licence na Dermacol (jehož jméno později získala celá kosmetická značka) prodána do Hollywoodu a tento produkt, Dermacol Voděodolný make-up Make-up Cover (koupit v e-shopu), je dodnes světově oblíbený.
druhy make-upu

Jaké existují formy make-upu?

Co se týče konzistence, je dnes už na výběr mnoho typů, které mají různé výhody z hlediska nanášení a účelu. Každému vyhovuje něco jiného:
  • Tekutý make-up je nejrozšířenější klasika. S troškou cviku se dobře nanáší prsty, štětcem i houbičkou. Rádi ho používají profesionálové – třeba i proto, že je vhodný k namíchání vlastního odstínu. Mezi tekutými make-upy si vybere každý podle typu pleti i stupně krytí.
  • Krémový make-up je hutnější. Většinou to bývají krycí a dlouhotrvající make-upy, ale nemusí to být pravidlem. K jeho roztírání jsou ideální prsty nebo houbička a musíte zde obzvlášť dbát na správný odstín a rovnoměrnost nanesení.
  • Pěnový make-up je stále relativní novinkou v kosmetické historii. Je jemný, lehký, dobře se nanáší prsty nebo houbičkou do ztracena a dobře si rozumí s jemnou, citlivější a sušší pletí. Je vhodný i k lokální aplikaci a sjednocení pleti.
  • Kompaktní make-up se nanáší nejlépe houbičkou nebo štětcem, ale také ho lze lokálně vklepat prsty. Nemá přímo konzistenci, ale spíše vzhled pudru a velmi podobný obal. Samotný make-up má tuhou konzistenci a často ho najdete v sortimentu přírodní kosmetiky. Tuhý make-up je ideální na cesty nebo na nošení v kabelce pro doladění vzhledu.
  • Make-up v tyčince je skvělou pomůckou na cesty nebo do kabelky. Konzistencí je podobný tomu kompaktnímu, ale nanáší se podobně jako balzám na rty – přímo z tyčinky. Použít ho můžete i místo korektoru nebo na contouring obličeje. Přímo určena na contouring je třeba Maybelline New York Konturovací tyčinka Master Contour.

Make-up versus BB krém

Vhodnou alternativou pro ty, kteří nepotřebují nebo nechtějí pleť překrývat, ale pouze sjednotit, jsou buď lehce krycí make-upy s jemnou konzistencí, nebo BB krémy a tónovací krémy. Po jejich nanesení vy ani okolí nepoznáte tak často přetřásaný rozdíl „bez make-upu“ a „s make-upem“. Vaše pleť bude přirozeně rozjasněná, sjednocená a získá zdravou barvu. Velmi přirozený efekt vykouzlí třeba Dermacol Selfie Inovativní dvoufázový make-up (koupit v e-shopu), který funguje zároveň jako podkladová báze a perfektně přilne na pleť, aniž by ji zatížil.

Lehké, jemně krycí make-upy a BB krémy často patří mezi hydratační produkty, a velmi dobře se proto hodí pro jemnou a suchou pleť. Ideální jsou také pro velmi světlou pleť, na které budou působit přirozeně. Obojí lze samozřejmě používat dohromady – přinášíme vám proto i tipy, jak kombinovat make-up a BB krém
odstíny make-upu

Výběr make-upu

Říká se, že výběr make-upu je podobná věda jako výběr plavek – pokud vám padne, už se ho nikdy nebudete chtít vzdát. V dnešní době máte na výběr mnoho druhů a typů, ale samozřejmě také barev. Barva je zásadní, protože právě díky správnému výběru působí výsledek přirozeně. Nezapomínejte ale také zohlednit podtón pleti, který se dělí na studený a teplý. Ideálně zkoušejte make-up na vnitřní straně zápěstí nebo rovno na obličeji.

Dalšími kritérii je míra krytí a výdrž. Už dávno neplatí, že dlouhotrvající make-upy jsou zároveň hodně krycí a hutné. Naopak – nebojte se je vyzkoušet. Pro mastnou pleť jsou vhodné matující make-upy bez obsahu olejů, pro suchou zase ty s hydratačními složkami, pro stárnoucí pleť existují make-upy s „ani-ageing“ účinky. Pokud máte problematickou pleť, bude ideální zajít do lékárny pro hypoalergenní make-up. Matná pleť zase ocení rozjasňující make-upy.

Co se týče konzistence, je to zcela na vás. Každému se lépe pracuje s něčím jiným. Zároveň to neznamená, že když celý život používáte třeba tekutý make-up, musí být pro vás nejvhodnější. Může jít pouze o zvyk. Nebojte se zkusit něco jiného nebo zajít na kurz líčení či sezení s vizážistkou, která vám různé typy make-upů ukáže, předvede jejich nanášení a pomůže vám vybrat ten nejlepší.

Jak make-up na nanášet?

Když se podíváte při líčení pod ruce odborníkům i kamarádkám, zjistíte vlastně, že každá žena používá při nanášení make-upu něco jiného. Víte, jestli je lepší nanášet ho houbičkou, štetcem, nebo prsty? Vždy je lepší si jednotlivé metody vyzkoušet, porovnat a pak se rozhodnout, která je pro vás ta ideální. Novinkou jsou také silikonové houbičky, díky nimž make-up snadno nanesete rovnoměrně po celém obličeji. Možná by vás zajímalo, jak to některé ženy dělají, že jim vydrží make-up neporušený na tváři klidně i celý den, a to i za vlhkého podzimního počasí. Stačí vyzkoušet jen jednu maličkost, a to fixátor make-upu. Další drobností, která by mohla pomoci k dosažení perfektního líčení, je používání primerů, které slouží jako podkladová báze pod make-up.

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít