Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Reportáž: Co se naučíte na kurzu líčení?

Reportáž: Co se naučíte na kurzu líčení?

Reportáž: Co se naučíte na kurzu líčení?

17. června 2018 od Karolína Hornová

17. června 2018 2 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lucia Hrušková Gibodová

Kam nanášet stíny? A kam tvářenku? Jak zacházet s řasenkou, aby byl efekt co nejviditelnější? Nebo dokonce jak míchat odstíny profesionálního make-upu? Triky vizážistů se naučíte za jeden den a výrazně jimi zefektivníte své denní líčení.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Co se týče líčení a kosmetiky, patřím spíše mezi nadšené samouky, kteří sledují trendy, tutorialy na YouTube a v drogerii vždy nezapomenou zabrousit k regálu s dekorativní kosmetikou a „slídit“, co mají nového. Měla jsem za to, že žádný kurz líčení nepotřebuji – vystačím si s málem a můj make-up vždy všichni chválí. Přesto jsem se na kurz líčení vydala, abych zjistila, co se od profesionální vizážistky můžete naučit.
 

Líčení s odborným výkladem

Lucia Hrušková Gibodová pořádá kurzy denního líčení v rámci své Frech Look Makeup Academy, kde se v příjemném prostředí hotelu v centru Prahy či Brna sejde pár žen, které se chtějí naučit make-up triky přímo na míru svému obličeji. Lucia to dělá tak, že si každou účastnici kurzu vezme k sobě „na stupínek“ všechny ostatní pozorují, jak jí líčí polovinu obličeje a jaké tipy u toho zmiňuje. Rozhodně to ale není pocit jako ve škole, spíše příjemné povídání se spoustou informací.

Kurzy líčení jsou zajímavé i v tom, že vás mohou naučit pracovat s profesionální kosmetikou. Pro mě osobně bylo zajímavé seznámit se s paletkou make-upu, kterou si můžete namíchat přímo „na míru“ odstínu své pleti a v případě potřeby přizpůsobit (v zimě světlejší, v létě tmavší, více „opálený“ odstín).

Dozvíte se základní pravidla - třeba to, že make-up by se měl nanášet po celé ploše obličeje a přes hranu čelisti. Beze spěchu a pod odborným dohledem si vyzkoušíte i postupy, ze kterých jste možná měly obavy - třeba nanášení make-upu štětcem či jinými pomůckami: vše je k dispozici a vy tak můžete v klidu poznat, co je pro vás a vaši pleť nejvhodnější.

make-up

Pudr a tvářenka – přiměřeně, přiměřeně

Na kurzu se naučíte líčit krok za krokem tak, aby byl proces plynulý a maximálně se zrychlil – a to po ránu ocení každá žena. Zjistíte třeba, že můžete s klidem zapomenout na vrstvy pudru - při správném postupu postačí jen trocha transparentního pudru k fixaci make-upu a pár tahů korektorem kolem očí - to je základ pro bezproblémové nanesení očních stínů.

Osobně jsem se na kurzu naučila, že není potřeba ani výrazný oční stín - důležité je spíše to, kam ho nanesete. A podobně to je i s tvářenkou. Výsledek je díky tomu čistý, rozjasněný a krásně přirozený.Tvářenkou nestínujeme, tedy s ní nepodkreslujeme lícní kosti, ale aplikujeme ji na místo, kde se přirozeně červenáme. Tedy na takzvaná jablíčka tváří,“ vysvětlila nám vizážistka.

Výhodou individuálního kurzu či kurzu v malé skupince je i to, že se naučíte spoustu triků určených přímo pro váš obličej. Máte navíc spoustu času všechny znalosti ihned aplikovat v praxi a hlavně pod dohledem – je to něco úplně jiného, než když se snažíte něco „okoukat“ z videonávodu, kdy vás pak nikdo nezkontroluje, neopraví ani nepochválí.

nanášení pudru

Večerní líčení za pár minut

Další dovedností, která vám ušetří čas i nervy, je vytvoření večerního líčení z toho denního, aniž byste se musely odličovat. Už nikdy nebudete muset přiběhnout z práce, odlíčit se, znovu nalíčit a jen tak tak stihnout divadelní představení. Stačí třeba doplnit a lehce rozetřít oční linku, ztmavit stíny a v závislosti na tvaru oka přidat stín třeba i ke kořeni nosu, a vytvořit tak krásné mandlové oči.

Při líčení mně dělají největší problém stíny - běžně totiž používám jen světlý, rozjasňovací produkt, kterým nemusím stínovat. Nakonec se to ale s trochou pomoci podaří a trik s aplikací stínu nad oko si pamatuji i do budoucna. Nic na tom není. „Dívejte se přímo před sebe do zrcadla a stín naneste v zaobleném tahu na pohyblivé víčko těsně nad jeho ohyb. Okraje nepřetahujte za pomyslnou linii vnějšího koutku oka a zornice. A pak už jen stín rozmažte doztracena štětečkem jako stěračem – sem tam,“ radí Lucia. V paměti si uchovávám i trik s tvářenkou a další stěžejní poznatky, které pro přehlednost zmiňuji níže v bodech.

večerní líčení

Co jsem se na kurzu naučila?

  • Používat při líčení dvě zrcadla: jedno velké, nástěnné nebo stolní, a druhé menší, do ruky.
  • Jak správně vybrat barvu make-upu: barva produktu by se měla shodovat s přirozenou barvou kůže v dekoltu.
  • Jeden make-up často nestačí – ideální barvu získáte mícháním více odstínů.
  • Korektor je denním chlebem vizážistů a neslouží jen k zakrytí velkých nedostatků - ten světle tělový dokáže doslova vytáhnout a rozzářit i zapadlé oči a ve vteřině vás zbaví unaveného vzhledu třeba po probdělé noci.
  • Obočí je korunou obličeje, a i kdybychom byly jinak zcela nenalíčené, hezky upravené a přirozeně zvýrazněné obočí nám dodá jasný pohled - mělo by být nalíčeno podle přirozeného tvaru.
  • Jak správně nanášet tvářenku, aby byl výsledný vzhled přirozený - geometricky vyjádřeno: do průsečíku kolmic, vedoucích vodorovně od křídla nosu a svisle od vnějšího koutku oka (pokud ji naneseme výš, budeme vypadat „uříceně“, pokud dál k uším, zbytečně si rozšíříme obličej).
  • Kam přesně nanášet oční stíny tak, aby výsledek co nejvíce lichotil tvaru našeho oka - u každého je to z logiky věci trochu jinde, základní pravidlo ale zní: světlý nebo žádný stín od vnitřního koutku po střed víčka a tmavší nebo pouze jeden stín lehce do vnějšího koutku a doztracena směrem ke středu a také doztracena do oblasti nadočnicového oblouku.
 

Jak poznat dobrý kurz líčení?

Ptejte se na to, zda má vizážista, který kurz vede, „historii“ - tedy dobrou reputaci, hledejte a čtěte reference na jeho webové prezentaci. Hodně poznáte i z jeho práce, kterou zveřejňuje na Instagramu nebo na svém Facebooku. Kurz by také neměl být podezřele levný ani zbytečně předražený. Měl by trvat celý den nebo aspoň půl dne (za hodinu se nic nenaučíte). Podstatný je také počet účastníků - tedy maximálně 8 účastníků, aby byl zajištěn individuální přístup. A důležitá informace na závěr - hlaste se na kurz, který je zaměřen na to, co skutečně hledáte. Je velký rozdíl mezi kurzem líčení na večer, slavnostního líčení i kurzem běžného make-upu pro každý den. 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lucia Hrušková Gibodová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucia Hrušková Gibodová
Make-up artist
1444
"Všichni jsme krásní… a všichni mohou být krásní."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít