Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Vše, co jste chtěli vědět o čištění pleti

Vše, co jste chtěli vědět o čištění pleti

Vše, co jste chtěli vědět o čištění pleti

2. dubna 2018 od Karolína Hornová

2. dubna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Svěží vzhled, pomalejší stárnutí i lepší vstřebávání pečující kosmetiky. To vše lze zajistit důkladným čištěním pleti. Pojďte se podívat, jak to dělat správně.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Říká se – čistota půl zdraví. A v případě pleti to platí bez výjimky. Čištění pleti je jedním z nejzásadnějších kosmetických úkonů a zároveň základem pro úkony další – ať už jde o nanášení masky či běžného pleťového krému, nebo o ošetření v kosmetickém salonu.


Nejdřív odlíčit, pak vyčistit

Pokud se zamyslíte nad správným čištěním pleti, měli byste si na začátek uvědomit základní pravidlo: pravidelnost je cestou k úspěchu, v tomto případě ke krásné pleti. Základní čištění byste měli provádět především večer, ale také ráno – a to i tehdy, když se nelíčíte. Přes den na ní totiž ulpívají nečistoty (a pro obyvatelky velkých měst to platí dvojnásob). V noci pak pleť „pracuje“ a vylučuje na svůj povrch „odpadní látky“, které je dobré ráno alespoň setřít vatičkou s čisticím mlékem.

Dalším důležitým bodem je, že čištění nerovná se jen odličování. Odstranění make-upu je jen součást procesu čištění. Ačkoli k obojímu často používáme stejný produkt (třeba čisticí a odličovací mléko), je potřeba tyto procesy oddělit: tedy nejprve odlíčit – odstranit make-up – a pak ještě dočistit.
V ideálním případě by měla být vatička s přípravkem po posledním nanesení a setření zcela čistá.
Přečtěte si více v našem článku, kde kosmetická poradkyně podrobně vysvětluje rozdíl mezi čištěním a odličováním pleti.

peeling v salonu

Voda, mléko, pěna, nebo ještě něco jiného?

Zjednodušeně řečeno – záleží na vašich preferencích a na tom, jaký typ pleti máte. Dalším faktorem pro výběr by mělo být to, jak moc potřebujete pleť čistit. Mastnější pleť se sklonům k ucpávání pórů a vzniku akné či černých teček je třeba čistit důkladněji. Ideální jsou proto čisticí gely nebo pěny, které se dostanou hluboko do pórů a vyčistí je lépe než vodičky či mléka.

Pro normální a suchou pleť se tedy více hodí čisticí pleťové vody a mléka, jež často obsahují i hydratační složky (třeba kyselinu hyaluronovou) a pleť zanechávají jemnou, nenapjatou a tolik ji nenamáhají. Pokud máte velmi citlivou pleť, volte přípravky pro ni určené.

Oblíbené micelární vody pak slouží spíše k odlíčení než k samotnému čištění. Obličej by se po jejich použití měl alespoň opláchnout vodou nebo vyčistit vhodným přípravkem. Zde si můžete přečíst více o správném používání micelárních vod.

Existují ale i další možnosti čištění pleti. Jednou z nich je čisticí kartáček na pleť, který je ideální pro problematickou pleť, ale zároveň ho lze používat i bez přípravku, pouze s vodou. V kombinaci s měkkými štětinkami je to dobrá volba třeba pro alergiky. Prozkoumejte i další novinky a alternativy pro čištění pleti – třeba objevíte to, co jste už dlouho hledali.

kartáček

Hloubkové čištění – wellness pro pleť

Hloubkové čištění bychom neměli provádět často, abychom zbytečně nenarušovali přirozenou obranyschopnost pleti. Jednou za čas ale pleti prospěje. To pravé hloubkové čištění dopřejte své pleti v kosmetickém salonu. S bezproblémovou pletí stačí návštěva jednou za měsíc, pokud máte problematickou pleť, domluvte se individuálně na častějších návštěvách.

Do hloubkového – nebo řekněme spíše důkladného – čištění se ale můžeme pustit i doma, a to pomocí různých přípravků, které většinou lze používat jednou až dvakrát týdně. Aplikujte je na pleť, předem vyčištěnou vaším oblíbeným produktem.

K důkladnému vyčištění pleti poslouží jemný peeling či peelingová maska, které zároveň odstraní odumřelou kůži. Může jít o peeling mechanický nebo enzymatický. Druhý jmenovaný obsahuje tzv. AHA kyseliny nebo BHA kyseliny, které zjemní a rozzáří pleť bez nutnosti mechanického tření. Skvělou a zároveň přírodní volbou jsou také čisticí masky – zkuste ty jílové nebo na bázi černého uhlí.
Jílová maskaHloubkově vyčištěná pleť je nejen méně náchylná k tvorbě pupínků a černých teček, ale i celkově ozdravená a lépe přijímá účinné látky z krémů a dalších kosmetických přípravků.


Pupínky: Čistit, nebo nečistit?

Jsou případy, kdy byste se čištění pleti měli vyhnout nebo je alespoň omezit na nutné minimum. Jde většinou o krátkodobé vysazení kosmetiky v případě, že máte podezření na alergii na některou ze složek, nebo v případě výskytu dermatitidy (ekzému) v obličeji. V obou případech byste měli postupovat pod dohledem dermatologa.

Periorální dermatitida je nepříjemné kožní onemocnění, které se projevuje červenými zanícenými pupínky v okolí úst, a někdy i očí. Jde o civilizační nemoc, která většinou „odchází tak, jak přišla“ – tedy sama od sebe. Cílená léčba neexistuje – i proto, že na každého zabírá něco jiného. Dermatologové se nicméně shodují, že ústupu těchto pupínků nejvíce pomůže vysazení veškeré kosmetiky. Čištění či odličování pleti by pak mělo probíhat pouze čistým olejem bez přísad a oplachováním destilovanou či minerální vodou.

Tato nepříjemnost postihuje většinou sušší, jemnější a citlivou pleť. Jiné „pupínky“ – tedy především akné, bychom naopak měli podrobovat důkladnému čištění. Akné může mít mnoho příčin, ale jeho původ často tkví v ucpávání pórů přebytkem mazu. Zde je tedy na místě čisticí produkt s dezinfekčním a antiseptickým účinkem a hloubkově čisticí přípravky či přístroje. Pokud vás akné trápí hodně a dlouhodobě a čištění nepomáhá, je určitě namístě se poradit s odborníkem.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít