Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pupínková encyklopedie: Co vše se vám může objevit na pleti

Pupínková encyklopedie: Co vše se vám může objevit na pleti

Pupínková encyklopedie: Co vše se vám může objevit na pleti

6. června 2022 od Eva Suchomelová

6. června 2022 5 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Blanka Kučerová

Vyrazil se vám pupínek na tváři – co s ním? Záleží na tom, jak vypadá a co je jeho příčinou. Připravili jsme pro vás s odbornicí na krásnou pleť, Blankou Kučerovou, přehled nejčastějších druhů pupínků i rady, jak je řešit.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Akné

Ženy často označují za akné jakýkoli pupínek nebo kožní vřídek, který se jim na kůži udělá. Ovšem akné neboli česky trudovitost je chronické onemocnění kůže, nejčastěji se vyskytující v pubertě, kdy za jeho vznikem stojí primárně hormonální bouře v organismu. Aspoň jednou za život se s ním setká více než 80 % lidí. Nejvýraznějším projevem nemoci je vznik vřídků, které způsobuje zánět vývodů mazových žláz, případně jejich uzavření. Kožní maz nemá kam odtékat kůže se nemůže přirozeně čistit. To následně tyto žlázy poškozuje a vznikají hluboké záněty, jež zanechají jizvy. objevit se vám může také akné, které nelze vymáčknout. Pak opravdu zpozorněte a poraďte se s lékařem. 

Co s  tím?

1. Pátrejte po příčinách - na vině akné je nejčastěji životní styl.  Zaměřte se na zdravou stravu plnou vitaminů. Zapomeňte na čokoládu, fast foody a limonády. Hodně pijte vodu, jezte mléčné výrobky a ryby, které obsahují vitamin A a omega mastné kyseliny. Vsadit můžete také na doplňky stravy  zkuste třeba VIX Omega 3 (koupit v e-shopu)

2. Zaměřte se na čištění - pokožku důkladně čitěte. Pamatujte jak na obličej, tak na dekolt. Z výrobků můžete volit mléko, gel nebo pěnu, které proniknou  hluboko do pokožky - zkuste třeba Garnier Skin Naturals rozjasňujicí čistící gel s vitamínem C​ (koupit v e-shopu) a pak ještě použijte tonikum - Garnier Skin Naturals Pure tonikum proti lesku a rozšířeným pórům (koupit v e-shopu) nebo pleťovou vodu -  Ellie Young Anti-acne pleťová voda pro problematickou pleť (koupit v e-shopu), která zároveň stáhne póry a připraví pleť na další  péči.

3. Další variantou může být jediný produkt a tím je micelární voda, která zvládne obojí najednou. Vždy ale volte přírpavek pro mastnou a aknózní pleť. 


akné

Folikulitida

Mezi akné pupínky patří i infekce vlasového folikulu a okolní pokožky. Vlasový folikul neboli vlasový váček je název pro tkáň, z níž vyrůstá vlas nebo chlup. Začíná jako červená boulička, která se naplní hnisem a shlukem bílých krvinek, jež bojují s infekcí. Má bílý nebo žlutý střed („hlavičku“) a může mokvat nebo se uzavřít strupem. Vyskytuje se velmi často na obličeji, často v blízkosti nosu nebo ucha, také na krku, ale i jinde po těle.

 

Co s tím?

„Primárně nechte vřídky být,“ radí Blanka Kučerová. „Pokožku pravidelně čistěte ráno a večer čisticí kosmetikou, pleťovými mléky, pleťovými vodami či mycími gely určenými k odlíčení. Jednou měsíčně navštivte odborníka a nechte si pleť vyčistit od něj - mechanicky vymačkáním (ručně) nebo obroušením (například ultrazvukovou špachtlí). Nikdy se nevymačkává akutně zarudlý flek nebo pupínek, neboť nechceme zanést více infekce, než v pokožce je.“ Malé vřídky zvládnete samy doma, pokud se ale zanícené místo zvětší a hrozí vytvoření abscesu, neprodleně navštivte dermatologa. Stejně tak k němu zajděte, pokud akné zachvátila větší plochu pokožky a přes pravidelné čištění neustupuje.


Černé tečky

Nepříjemné černé tečky neboli komedony vznikají oxidací mazu uvnitř pórů, případně jejich zanesením a zanícením.

 

Co s tím?

„Můžete si je vymáčknout sami, po dlouhé koupeli či sprchování. Pokožka je měkká, ovšem pozor! Netlačit tak, až byste kůži ‚protrhli či strhli‘,“ nabádá k opatrnosti expertka. „Na trhu jsou k dostání také speciální slupovací masky.“ Zkuste třeba L'biotica maska černá (koupit v e-shopu).

komedony

Bílé tečky

Milia jsou známa také jako „bílé tečky“. Vyskytují se bez ohledu na věk od kojenců po seniory. Od hnisavých pupínků se liší především tím, že neobsahují hnis, nýbrž keratin, odumřelé částečky kůže, které ucpaly potní žlázu. Nejsou tedy onemocněním, pouze estetickou vadou.

 

Co s tím?

Na rozdíl od akné nejdou klasicky vymáčknout a jejich odstranění byste měly nechat na odborníkovi – svojí kosmetičce či na dermatologovi. „Odborně se odstraňují v kosmetickém salonu, v případě zasažení očních víček je dobré navštívit lékaře,“ potvrzuje odbornice na krásnou pleť.

milia

Ječné zrno není v oku

Tzv. ječné zrno nevzniká v oku, jak se mnozí mylně domnívají. Způsobuje jej obvykle stafylokok a tvoří se ve folikule řas. Místo může zčervenat, je teplé, opuchlé a bolestivé, jak se v něm tvoří a hromadí hnis. Lze jej zaměnit s tzv. vlčím zrnem neboli chalazionem, který se tvoří v hlubokých mazových žlázkách očního víčka.

 

Co s tím?

V obou případech je vhodné zajít k lékaři nebo alespoň konzultovat s lékárníkem. Úlevu přináší moment, kdy podebrané místo praskne nebo je mechanicky porušeno (propíchnutí, proříznutí) a hnis se vylije ven. I s ohledem na bezprostřední blízkost oka je vhodnější, aby tento zákrok, byť drobný, provedl lékař a ihned oko ošetřil dezinfekčním prostředkem. Často si ječné zrno přivodí ženy půjčováním si řasenky od kamarádky. Prevence tedy spočívá mimo jiné v tom nesdílet s kamarádkou kosmetiku.

ječné zrno

Pyodermie

Mezi pyodermie se řadí kožní furunkl, karbunkl a kožní absces. Jsou to hnisavá onemocnění kůže nebo žlázek, které se v kůži nacházejí. Karbunkl značí shluk takovýchto zanícených míst. Tyto infekce způsobují mikrobi, kteří proniknou kožní bariérou při mechanickém poškození pokožky, pokud je nezlikviduje imunitní systém. Pro osoby se sníženou imunitou je pak každé škrábnutí rizikové.

 

Co s tím?

„Tyto stavy už se řadí mezi vážnější, proto se je nesnažte řešit doma vlastními silami, ale vydejte se k dermatologovi,“ doporučuje kosmetička.



Sluneční alergie

Jakmile na jaře (zvlášť po dlouhé zimě) začne sluníčko víc a déle svítit, může někomu najednou vyskákat spousta drobných červených pupínků. Tak se projevuje sluneční alergie či kopřivka.

 

Co s tím?

Pokud brzy sama zmizí, pak se jí nemusíte zabývat. Ovšem v případě, že pupínky přetrvávají a s každým dalším pobytem na slunci sílí, zamiřte ihned ke kožnímu lékaři! V každém případě imunitu kůže můžete podpořit betakaroteny - zkuste Cemio Betakaroten (koupit v e-shopu), které mohou za prvé projevy sluneční alergie zmírnit a za druhé způsobit, že kůže bude na slunci odolnější. Samozřejměostí je pak používat opalovací přípravky s vysokým SPF a pro citlivou pokožku. Třeba Helios Herb Gel-krém na opalování Sensitive OF 50+ (koupit v e-shopu). 
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Mgr. Blanka Kučerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Helena Křížková 12.dubna 2018
Dobry den mam ze slunicka cerny skvrny co mam pro to udelat abych je odstranila ,a dela se mi podbradek.Je mi 55 let.dekuji Krizkova.

Expert z článku

Mgr. Blanka Kučerová
Kosmetička, pedikérka, překladatelka a vydavatelka
156
"Jak řekl Alexandre Vinet: Chtěl bych - neznamená nic, chci - dělá divy."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít