Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej „Bílé tečky“ – vada na kráse, které se lze lehce zbavit

„Bílé tečky“ – vada na kráse, které se lze lehce zbavit

„Bílé tečky“ – vada na kráse, které se lze lehce zbavit

13. prosince 2021 od Karolína Hornová

13. prosince 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem MUDr. Anna Jiráková, Ph.D.

Milia jsou tvrdé bílé „kuličky“ pod kůží, které vypadají trochu jako pupínky, ale chovají se úplně jinak a jsou i zcela jiného původu. Proč vznikají, jak se jich zbavit a jak jim předcházet, radí dermatoložka MUDr. Anna Jiráková.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Milia - co to vlastně je?

Milia mohou být dvojího původu, což také znamená odlišný přístup k nim. „Milia jsou často se vyskytující drobné cysty bílé a žlutavé barvy. Jsou velmi drobné, velikosti špendlíkové hlavičky. Podle charakteru vzniku je můžeme rozdělit na primární a sekundární milia. 

 

Primární milia 

"Vznikají jako následek ucpání ústí vlasového folikulu anebo potní žlázy rohovinou. Často se vyskytují u novorozenců a kojenců, u kterých nejčastěji spontánně mizí. Mohou se ale také objevit u dospělých pacientů,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Anna Jiráková první případ. Polovina dětí se s milii už rodí. Nutno ale zdůraznit, že nemusíte mít žádné obavy – milia v drtivé většině případů u dětí dříve nebo později sama vymizí. Odborníci proto většinou nedoporučují odstraňování těchto „pupínků“ v dětském věku.

 

Sekundární milia 

Objevují se na místech, v nichž došlo k nějakému poškození pokožky. "Vznikají často v místě poranění, v místě jizvy či popáleniny, ale také v místě zhojených projevů některých kožních nemocí,“ vysvětluje dermatoložka a dodává, že vznik tohoto typu milii můžeme ovlivnit i sami, a to typem kosmetiky, kterou používáme: „Tento druh milií může také vzniknout po aplikaci mastné kosmetiky na obličej, hlavně mastných krému a olejů, které mohou ucpat ústí vlasového folikulu anebo potní žlázy.“

„Bílé tečky“ – vada na kráse, které se lze lehce zbavit

Jak odstranit bílé tečky

Ačkoliv se milia dají pokládat za dermatologický problém, nemají žádný zvlášť negativní vliv na naše zdraví. Trápí nás ale především z estetického hlediska: bílé tečky kolem očí poutají nežádoucí pozornost a mohou dělat potíže i při líčení. Zbavit se jich přitom není složité.


1. Odstranění jehlou

„Léčba milií spočívá v porušení povrchové části kůže jehlou a vytlačení obsahu,“ říká MUDr. Jiráková, ale hned varuje, že provádět tento malý zákrok doma by rozhodně nedoporučovala.

Tip redakce:
Milium  není
pupínek – nejde „jen tak“ vymáčknout. Obsahem bílé tečky není (tak jako v případě akné) hnis, ale keratin, bílkovina, která je jednou ze základních stavebních látek kůže. V miliích se hromadí odumřelé částečky kůže, které ucpaly potní žlázu a pokožka je zapouzdřila. Jsou na omak tvrdé, pevnější než klasický pupínek.


2. Obraťe se na odborníka

„Z důvodu rizika bakteriální superinfekce by toto ošetření mělo být prováděno dermatologem anebo zkušenou kosmetičkou, nikoliv samotným pacientem. K odstranění milií se nepoužívá laserové ošetření,“ radí dermatoložka. Důležitá je i následná péče, kdy byste neměly na pleť sahat, abyste do ranky nezanesly infekci, a nezpůsobily tak vznik jizvičky.

 

3. Vyzkoušejte profesionální peeling

Další možností, jak se zbavit milií, je profesionální peeling, provedený na klinice nebo v kosmetickém salonu, při němž se odstraní celá svrchní vrstva kůže a s ní i milia. Při zákroku se zbavíte těchto drobných nedostatků pleti, která se zároveň obnoví a viditelně omladí.

Prevence - pozor na mastné krémy

Jak už bylo zmíněno, vznik milií ve většině případů neovlivníte – přijdou samy, a buď stejně tak i odejdou, nebo jim s pomocí svého dermatologa či kosmetičky pomůžete. Někdy ale může být příčinou jejich vzniku používání mastných krémů a aktuálně velmi populárních olejů. Neměly byste to s nimi přehánět. „Jedinou známou prevencí vzniku milií je používaní správné kosmetiky, vynechání mastných krémů a olejů a aplikace hydratačních přípravků,“ shrnuje MUDr. Jiráková.

Tip redakce:
V kosmetických salonech doporučují také pravidelnou exfoliaci pokožky, tedy odstraňování odumřelých buněk pomocí peelingu - zkuste třeba
Astrid Vitamin C exfoliační a rozjasňující peelingový gel (koupit v e-shopu) či kartáčku na čištění pleti  - třeba Gabriella Salvete Čisticí kartáč na obličej (koupit v e-shopu) nebo chemického peelingu z rukou odborníka. Samotná vzniklá milia mohou pomoci eliminovat krémy a séra s obsahem retinoidů, které čistí pleť a podporují obnovu jejích vrstev. Důležitý je tedy výběr správné  pleťové kosmetiky
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem MUDr. Anna Jiráková, Ph.D.

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

3 komentářů k článku
Oldřich Sklenář 1.února 2022
Milie se mi dělají na varlatech již několik let.
Minimálně jednou za půl roku jsem nucen Milli odstranit.
Doporučuji: Nůžtičky, 2x - 3x dané místo prostřihnout, poté se snažit vytlačit.
Jelikož se bulka moc nehýbe, je třeba ji pomoci nahoru pinzetou a nůžkami.
Je to cca 5-ti minutový boj drásající nervy, ale úleva stojí za to.
Tento postup aplikuji pouze na "zralé" = bolavé Milie.

Pěkný den
Zora Jaborníková 17.ledna 2018
Dobrý den, paní Mazurová,
v Brně si můžete nechat odstranit milia v kosmetickém salonu Modrá kočka na Panské ulici. Pracuje tam velmi šikovná paní kosmetička Julie Honzová.
Věra Mazurová 12.září 2017
Milia se mně objevila nad hrními víčky, více nad pravým okem. Myslím, že se objevila po použití krému z Avonu. Někdy se mně některá podaří vymáčknout, některá ne. Ale objeví se znovu. Ráda bych znala adresu kosmetického salonu, kde by mě těchto milií zbavili. U kosmetičky jsem se dozvěděla, že oni toto již provádět nemohou. Kdyby tento salón byl v Brně, ráda bych ho navštívila. Jsem nyní přes rok onkologickým pacientem a tak nevím, zda je možné tento zákrok proivést, ale byla bych tomu moc ráda. Děkuji.V.M.

Expert z článku

MUDr. Anna Jiráková, Ph.D.
Specialistka v oboru dermatovenerologie
192
"Kůže je zrcadlem naší duše."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít