Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak se vyhnout jizvám po chirurgických zákrocích

Jak se vyhnout jizvám po chirurgických zákrocích

Jak se vyhnout jizvám po chirurgických zákrocích

30. ledna 2021 od Eva Šarfová

30. ledna 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová ve spolupráci s expertem MUDr. et Bc. Lucie Jarešová

Právě teď je ideální čas na odstranění mateřských znamének či jiných kožních útvarů a další drobné estetické a chirurgické zákroky. Po nich je důležité správně pečovat o pokožku, aby se rychle hojila a nevznikaly jizvy.
Některé korekce lze odstranit neinvazivně, to znamená bez porušení kůže, jiné vyžadují invazivní zákrok, v jehož místě se pak kůže hojí jizvou. Ta se buď časem zahojí a zmizí, nebo bude viditelná. Velký význam má péče, kterou jí věnujete. „Doba dosažení úplné regenerace kůže je 4–8 týdnů. Záleží na použité metodě, na výchozím stavu kůže, na intenzitě a hloubce zákroku,“ říká dermatoložka MUDr. Lucie Jarešová z ordinace L DermaMedEst.

Kůži hodně promašťujte

„V prvních 2 týdnech po zákroku je nutné zabránit bakteriální kontaminaci kůže omýváním antiseptickými roztoky, například 3% borovou vodou, a následnou aplikací mastí s antimikrobiální složkou,“ upozorňuje lékařka. Dále je důležité čerstvou jizvu promašťovat hojivou mastí nebo gelem. Hodí se například Topvet Měsíčková bylinná mast (koupit v e-shopu). Dobře vám ale poslouží i bambucké máslo nebo Allnature Kokosový olej panenský BIO (koupit v e-shopu). Pravidelné promazávání udrží kůži jemnou a vláčnou.

TIP: Velký výběr krémů, olejů a dalších přípravků vhodných k promašťování kůže najdete na e-shopu Teta drogerie (přejít na e-shop).

Dbejte na hygienu

Aby se snížilo riziko infekce, je potřeba ránu udržovat v čistotě. Na jizvu je třeba brát ohled, zvlášť pokud je v místech, kde je tkáň více namáhaná. K omývání je ideální používat jemné dětské nebo antibakteriální mýdlo. Vhodné je například Protex Ultra tekuté mýdlo (koupit v e-shopu).

Pravidelně masírujte

Regenerace kůže se neobejde bez tlakových masáží. Ty je třeba zahájit, jakmile je rána zahojena (zhruba 2 týdny po zákroku či po vytažení stehů). Na ošetřované místo tlačte prstem zhruba 30 sekund takovou silou, aby se tkáň odkrvila. Pak se přesuňte vedle, až postupně promasírujete celou jizvu. Chce to ale pravidelnost a jizvu masírovat opravdu každý den, ideálně třikrát po deseti minutách. Pokud sázíte na pomoc ze zelené lékárny, můžete k masáži jizvy použít čerstvou šťávu z aloe vera.  
Tip redakce:
Před masáží můžete na jizvu nanést
Bi-Oil pečující olej na jizvy a strie, který obsahuje směs léčivých olejů a vitaminy E a A, jež podporují hojení.

Chraňte kůži před sluncem

„Po zákroku a dalších 4–5 měsíců je nutná účinná fotoprotekce,“ upozorňuje MUDr. Jarešová. Používejte krémy s vysokým ochranným faktorem, ideálně SPF 50+, například Helios Herb Gel-krém na opalování Sensitive OF 50 (koupit v e-shopu). Tím totiž zabráníte vytvoření pigmentací.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová ve spolupráci s expertem MUDr. et Bc. Lucie Jarešová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. et Bc. Lucie Jarešová
všeobecná dermatovenerologie, estetická a laserová dermatologie
50
"Každý může vypadat dobře."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít