Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Rychlá pomoc: Jak vybírat šampony proti lupům

Rychlá pomoc: Jak vybírat šampony proti lupům

Rychlá pomoc: Jak vybírat šampony proti lupům

16. února 2022 od Nina Vránová

16. února 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Nina Vránová

Každý, kdo měl někdy lupy, se jich chce co nejrychleji zbavit. Který šampon na lupy je nejlepší a jak si udělat diagnostiku doma? Přečtěte si, na co je důležité myslet, když vybíráte šampon proti lupům.

Co způsobuje lupy?

Celé naše tělo denně odlučuje mikročástice kůže. Výjimkou tedy není ani pokožka hlavy, kde jsou ovšem malé bílé flíčky zachycené ve vlasech více než nechtěné. Pokud se do toho ještě stresujeme v práci, nepoužíváme vhodně zvolené přípravky na vlasy nebo jsme zanevřeli na dostatek vitaminů a důležitých živin ve stravě, problém je na světě.

Jaký máte typ lupů?

Zacílená péče je klíčová. Málokdo mimo kadeřnické profesionály ale ví, že lupy se dělí na dva druhy, a to na suché a mastné. Přitom je to jedna z nejdůležitějších věcí, kterou je třeba si hned na začátku ujasnit, aby byla vaše péče o vlasy maximálně účinná.
  •  Lupy suché

Že vás trápí tento typ lupů poznáte, pokud máte pravidelně „zasněžené“ tmavé oblečení. Uvolňují se totiž při česání nebo drbání hlavy, a když padají na oblečení, opravdu to vypadá, jako když sněží.

Na co se zaměřit?
V tomhle případě je pokožka hlavy dlouhodobě vysoušená a je třeba ji znovu pořádně hydratovat a uklidnit. Pomoci vám v tom může Aussie Hydratační šampon (koupit v e-shopu), který díky oleji z makadamových ořechů dopřeje vlasové pokožce vláhu a do hloubky ji vyživí, nebo zkuste levanduli, jež zklidňuje vlasovou pokožku, nebo vsaďte na přírodu a zkuste Herbal Essences Šampon na vlasy s aloe vera & bambusem  (koupit v e-shopu), šampon s aloe vera a bez sulfátů.
 
  • Lupy mastné

Více se vám mastí vlasy a lupy vám spíše ulpívají na pokožce hlavy, než aby padaly na oblečení? Pak máte tu čest s mastnými lupy.

Na co se zaměřit?
V takovém případě byste se měli zaměřit na takové šampony, které mají protizánětlivou funkci a pomáhají omezovat tvorbu kvasinek. Jedním z nich je Head & Shoulders Citrus fresh šampon proti lupům (koupit v e-shopu), který je posílený o antioxidanty a pečuje nejen o vlasy, ale i o pokožku hlavy.

Jak se zbavit lupů?

Stejně jako dopřáváte peeling a omlazení svému obličeji, vyzkoušejte jej i na vlasovou pokožku. Skvělý kousek s kyselinou hyaluronovou, který pomůže hydratovat, očistit mastnotu a také exfoliovat pokožku hlavy, je například TRESemmé Purify&Hydrate peeling na pokožku hlavy (koupit v e-shopu). Uleví vám od pnutí, nepříjemného pocitu a od svědění. A to je přesně to, co v danou chvíli pro rychlou úlevu a první pomoc potřebujete.

Čím předcházet vzniku lupů?

Každý člověk má jinou pokožku, a co jednomu funguje, ještě nemusí nutně pomáhat druhému. Pár věcí je ale stejných pro všechny: kvalitní šampon, který bude sedět vaší pokožce, ochrana vlasů při fénování, vyvážená strava s dostatkem minerálů a vitaminů, zdravý životní styl a případně konzultace s odborníkem. Je to dlouhá cesta plná návyků a péče o sebe, rozhodně ale stojí za to, se na ni vydat.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Nina Vránová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít