Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Lázně pro vlasovou pokožku

Lázně pro vlasovou pokožku

Lázně pro vlasovou pokožku

4. července 2023 od Karolína Hornová

4. července 2023 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Zdravá pokožka hlavy rovná se zdravé a silné vlasy. S věkem ztrácí elasticitu a vysušuje se. Vyživí ji vhodný šampon či maska, ale i přírodní oleje nebo třeba pivo. Přinášíme tipy, jak se o pokožku hlavy správně starat.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
O vlasy se stará asi každý – jsou korunou hlavy i celého našeho zevnějšku a hlavně – kvalitní vlasy a pěkný účes dokážou i opticky vytvarovat obličej nebo ubrat pár let. A to se vždycky hodí. Abyste ale měli zdravé vlasy, musíme se adekvátně starat i o pokožku hlavy, jejíž struktura se s věkem může proměňovat, ztrácí elasticitu a schopnost vlasy vyživovat. Ty pak mohou slábnout a padat. Zkrátka – zdravá pokožka hlavy rovná se zdravé a kvalitní vlasy. Jak na to?

maska na vlasy

1. krok: Správný výběr šamponu a masky

Šampon je produkt, který se s pokožkou hlavy dostává do styku nejčastěji a po nejdelší dobu. Proto byste ho měli vybírat tak, aby o pokožku pečoval. Pokud máte suchou pokožku hlavy (což se může měnit i s věkem), je vhodné volit hydratační šampon – ten má tu výhodu, že většinou pouze hydratuje, ale nezatěžuje vlasy, takže ho můžete použít i v případě, když máte v kombinaci se suchou pokožkou hlavy mastnější vlasy.

Tip redakce:  vlasová pokožka

2. krok: Správné mytí

Správné mytí vlasů je základ zdravé pokožky hlavy. Platí, že četnost mytí byste měli určovat i podle typu pokožky a vlasů:
  • Pokud máte suchou pokožku hlavy, máte patrně i suché vlasy. Neměli byste je mýt zbytečně často, aby se pokožka ještě více nevysušovala. Postačí dvakrát, někomu i jednou týdně.
  • Mastnou pokožku hlavy a snadno se mastící vlasy myjte tak často, jak je třeba. Používejte produkty, které vlasy i pokožku dobře očistí - třeba šampon  L'Oréal Paris Elseve Extraordinary Clay očisťující šampon  (koupit v e-shopu), či další produkty této řady. 
  • Vlasy myjte teplou vodou, ale ne příliš horkou. Na závěr vlasy spláchněte chladnou vodou – pokožka hlavy se prokrví a vnitřně vyživí. Při fénování se opět vyhněte příliš vysokým teplotám – suchou pokožku hlavy vysušují a mastnou taky. Není to ale výhoda – mohou ji přesušit, na což mastná pokožka zareaguje zvýšenou produkcí mazu.
 
Tip redakce:
Vlasovou pokožku prokrví i masáž. Řekněte si o ni u kadeřníka při mytí hlavy nebo v masážním salonu. Při domácím mytí vyzkoušejte krátké krouživé pohyby bříšky prstů směrem od zátylku nahoru a nebojte se pořádně přitlačit.
  
kokosový olej na vlasy

3. krok: Čas od času si dopřejte domácí lázně

Nemusíte kupovat drahé produkty ani se doma v kuchyni pokoušet o recepty hodné středověkých alchymistů. Vsaďte na přírodní oleje, které se osvědčily v péči o pokožku těla, ale zároveň udělají dobrou službu i vašim vlasům.
  • Olivový olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny a nezanedbatelný obsah vitaminu E, který má schopnost vyživit a regenerovat jak pokožku hlavy, tak vlasové vlákno.
  • Kokosový olej se hodí i pro péči o jemnou a citlivou pokožku. Obsahuje velké množství mastných kyselin a antioxidantů a umí skvěle hydratovat pokožku i vyživit vlasy.
Použití oleje pro výživu pokožky hlavy: Oleje naneste klidně po celé délce vlasů, ale dbejte na to, aby pokryly celou plochu pokožky hlavy. Udělejte z vlasů drdol a nasaďte si koupací čepici. Nechte působit hodinu a pak si vlasy umyjte, jak jste zvyklí.

olivový olejDalším produktem, který v péči o pokožku hlavy používaly už naše babičky a prababičky, je pivo. Obsahuje velké množství vitaminů skupiny B a antioxidantů. Zkuste si z piva vyrobit péči, kterou aplikujete po mytí vlasů: do jednoho malého piva rozmíchejte celé vejce a tři lžíce olivového oleje. Pořádně prošlehejte, aplikujte na vlasovou pokožku po mytí vlasů a nechte působit 10 minut. Pak důkladně spláchněte teplou vodou. Pivo pokožku vyživí, vejce jí dodá proteiny, které potřebuje k udržení pružnosti, a olej nezbytné mastné kyseliny pro regeneraci.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít