Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Dvakrát šampon aneb Jak si správně mýt vlasy

Dvakrát šampon aneb Jak si správně mýt vlasy

Dvakrát šampon aneb Jak si správně mýt vlasy

30. srpna 2017 od Anna Poledňáková

30. srpna 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Anna Poledňáková ve spolupráci s expertem Gabriela Dostálová

Máte pocit, že si vlasy umýváte příliš? Nebo naopak, že si je neumýváte dost? Tušíte, kdy nanášet kondicionér, jak vlasy správně šamponovat a jak je vysoušet? Na co všechno si dát při péči o vaše lokny pozor, nám prozradila kadeřnice Gabriela Dostálová.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Odpověď na dilema, jak často si mýt vlasy, přináší typ vašeho vlasu. Různé typy vlasů vyžadují různé druhy péče a jsou rozhodující také pro správnou volbu šamponu. „Pokud máte vlasy jemné, zplihlé, nebo mají tendenci se více mastit, doporučila bych umývat vlasy častěji. Pokud máte husté, suché, porézní vlasy, stačí je umýt dvakrát týdně, vždy záleží na vašem pocitu,“ radí Gabriela Dostálová.


Kdy mýt vlasy častěji


•     Jemné a zplihlé vlasy

Jemné vlasy mají tendenci absorbovat více oleje než jiné typy vlasů, takže byste je měly mýt častěji. Pokud hodně sportujete, můžete vlasy umývat i každý den, případně občas používat suché šampony. Vlasy byste ale nikdy neměly šamponovat několikrát denně. Častým a pravidelným mytím může totiž dojít k narušení ochranného obalu pokožky a maz se začne produkovat rychleji. 


•     Středně silné vlasy

Tento typ vlasů neshromažďuje tolik oleje jako jemné vlasy a je vhodné jej umývat dvakrát až třikrát týdně. Záleží zejména na okolnostech. Pokud pracujete v prostředí, kde se do vlasů dostane zápach nebo prach, je potřeba o ně pečovat častěji. 


•     Hrubé a porézní vlasy

Dívky s objemnými nebo kudrnatými vlasy si je mohou mýt i jednou týdně. Hrubší vlasy se mastí přímo u hlavy a konce zůstávají suché, jejich nadměrné vysušování by se tedy mohlo projevit nejen lámavostí a ztrátou lesku, ale také tvorbou šupin na kůži a svěděním. 

Dvakrát šampon aneb jak si správně mýt vlasy


Proč je důležité druhé mytí

Co se mytí týče, doporučuje kadeřnice umývat vlasy šamponem dvakrát a poté aplikovat následnou péči. Tento postup ale není vhodný, pokud si hlavu myjete například každý den. V takovém případě je lepší používat šampon pouze jednou.
 
Při prvním mytí se smývá nečistota z povrchu vlasů. „Šampon stačí do vlasové pokožky vmasírovat krouživými pohyby bříšky prstů a pokračovat jemně do délek. Nikdy nedrhnout a neumývat vlasovou pokožku nehty,“ zdůrazňuje Gabriela Dostálová. Vlasy je lepší oplachovat v záklonu, aby se nečistota pořádně vymyla z celé délky. Voda by měla být vlažnější, vlasy rozčesané a množství šamponu takové, aby vám vytvořilo pěnu.
 
Druhé mytí je stejně důležité jako první. Vlasy se při něm otevírají a dochází k vymývání nečistot zevnitř. „V této fázi doporučuji dát větší důraz na oplachování, vlasy by měly být pořádně vymyté, dokud nestéká čistá voda,“ dodává expertka.


Dvakrát šampon aneb jak si správně mýt vlasy


Nezapomeňte na péči!

Poté vlasy vysušte ručníkem a pouze do délek aplikujte kondicionér nebo masku, která čistý vlas uzavře a vyživí. Pokud máte dlouhé vlasy, používejte masku na vlasy alespoň jednou týdně. Vhodnou ozdravnou masku můžete zakoupit v obchodě anebo si ji vyrobit doma.


Tip redakce!

 Po dobu působení péče se nebojte vlasy rozčesávat, je to šetrnější než za sucha.
Na závěr vlasy opláchněte, ručníkem je nedrhněte, ale jen z nich vymačkejte vodu, pročešte je, nechte volně proschnout nebo chvilku v turbanu a následně vysušte fénem ve vzdálenosti 30 cm od vlasů. Před fénováním je dobré vlasy ještě ošetřit přípravkem, který je chrání před teplem. „Setkávám se se zákaznicemi, které si myjí vlasy pouze šamponem a nepoužívají žádnou péči. Diví se, že se jim vlasy cuchají, že jsou bez lesku a působí unaveně. Dávám důraz na to, že vlasy jsou korunou každé ženy a je potřeba jim dávat péči a starat se o ně,“ uzavírá kadeřnice Gabriela Dostálová.

Dvakrát šampon aneb jak si správně mýt vlasy


Tip redakce!

Přimíchejte si občas do kondicionéru i pár kapek přírodního oleje a vmasírujte směs do konečků. Při pravidelné aplikaci nebudete mít konečky tak vysušené.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Anna Poledňáková ve spolupráci s expertem Gabriela Dostálová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Marie Mikulicová 12.listopadu 2019
Dobrý den, potřebovala bych radu opačnou. Mám 66 let, vlasů mi ubývá, hlavně takzv. kouty a vlasy jsou příliš jemné. Potřebovala bych spíše radu, aby byly vlasy tvrdší a lépe držely tvar- to bez laku vůbec nejde. V mládí jsem měla vlasy kudrnaté a hodně husté.
Nosím krátký účes. Mohli byste můj dotaz směřovat vlasové odbornici? Děkuji.

Expert z článku

Gabriela Dostálová
Kadeřnice a majitelka kadeřnického salonu
105
"Kadeřnická práce by měla podtrhnout vaši osobnost."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít