Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy 5 rad, jak mít silnější a zdravější vlasy

5 rad, jak mít silnější a zdravější vlasy

5 rad, jak mít silnější a zdravější vlasy

12. března 2018 od Karolína Hornová

12. března 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Vajíčková maska, výživné oleje, ale i drobné koupelnové rituály, které posílí vaše vlasy. Vybrali jsme pět tipů, jak přirozeně posílit vlasy. Silná, hustá, zdravím překypující hříva jako z reklamy na šampon nemusí být nedostižným cílem.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Dnešní doba nabízí mnoho možností – pokud jde o kosmetiku a krásu obecně, můžete si vybrat, zda vsadíte na produkty, vyvíjené dlouhé roky v laboratořích, na osvědčené přírodní postupy, nebo na jejich kombinaci. Obojí má něco do sebe. Pojďme se podívat, co všechno dokáže přispět k posílení a zpevnění vašich vlasů


1. Proteinová kúra – vajíčka dělají divy

Zní to možná až banálně, ale vlasová kúra z čerstvých vajec je jednou z nejspolehlivějších přirozených cest k pevnějším a zdravějším vlasům. Vejce je přirozeným zdrojem bílkovin (obsahuje jich kolem 12 % objemu). A právě proteiny jsou jednou ze stěžejních stavebních látek vlasové struktury. Odpovídají za její pevnost, pružnost a celkové zdraví.

Pokud máte příliš jemné nebo lámavé vlasy, snažte se proteiny konzumovat ve vyšší míře i vnitřně. V rybách (tuňák, losos), červeném mase, čerstvých sýrech, sóji, vejcích, ale klidně i formou proteinové tyčinky ke svačině. Přímo na vlasy skvěle působí vajíčka: stačí rozklepnout dvě až tři (podle délky vlasů), důkladně rozšlehat, aplikovat po celé délce vlasů a nechat půl hodiny působit. A pak samozřejmě umýt obvyklým postupem. Proteinovou kúru opakujte jednou až dvakrát týdně.

vejce na vlasyTip:
Přečtěte si o dalších
potravinách, které vyživují vlasy.


2. Zázračné oleje – výživná terapie

Další stavební látkou lidských buněk jsou lipidy. Molekuly tuků buňky vyživují a hydratují. Pokud jde o vlasy, pronikají mastné kyseliny do jejich struktury. Je-li povrch této struktury porušený nebo slabý, tuky mají schopnost ho zacelit a vyhladit. Navíc obsahují další látky, které vlas hloubkově vyživují. Ve vlasových přípravcích hledejte především arganový olej, který má schopnost vyživovat vlasové vlákno a podporovat i růst vlasů. Vlasové oleje používejte spíše do konečků, aby se vlasy zbytečně nezatížily.

Můžete si udělat i domácí olejovou kúru. Ideální je olivový nebo kokosový olej, a to i díky dalším prospěšným látkám, které obsahují. Olej aplikujte v hojném množství po celé délce vlasů a nechte působit hodinu (klidně ale i jako noční masku). Pak umyjte šamponem, jak jste zvyklá.

arganový olejTip:
Vyzkoušejte i další
domácí masky pro výživu vlasů.


3. Henna – zdraví a síla i pro nebarvené vlasy

Pokud si vlasy barvíte, zkuste přírodní barvu, která vaše vlasy zároveň skvěle vyživí a posílí. Henna je skvělou volbou především pro hnědovlásky a zrzky, ale vyzkoušet můžete i jiné látky, které přirozeně obarví vlasy a zároveň je vyživí či posílí.

Konkrétně henna dokáže dodat vlasům sytou barvu, ale i lesk. Kromě toho působí proti třepení konečků a celkově vlasy posiluje. Henna by se neměla používat příliš brzy po chemickém barvení (tedy s odstupem alespoň 4 týdnů) a také počítejte s tím, že pokud budete chtít po barvení hennou vlasy opět začít barvit chemicky, nemusí barva chytnout v tak sytém odstínu, jak slibuje obal.

Existuje ale i bezbarvá henna, kterou můžete použít jako zábal pro posílení vlasů. Bezbarvá (neutrální henna) se používá jako výživný zábal na vlasy. Pořídit můžeme i přírodní šampony s obsahem henny, které zaručeně nebarví, ale zároveň přinášejí výživné a posilující benefity henny, a zabírají i proti krepatění vlasů.

henna

4. Spreje a balzámy – „živá voda“ pro vlasy

Drogerie jsou plné přípravků na vlasy, které slibují krásné vlasy. Je jich tolik, že si někdy nemusíme hned vědět rady, který vybrat. Pokud máte slabé, jemné vlasy bez objemu, sahejte po vlasových řadách, jež slibují posilující a vyživující účinek či objem.

Co se týče konkrétních látek pro výživu vlasů, měly by obsahovat třeba keratin (základní stavební bílkovinu vlasové struktury), ceramidy (umějí spustit regenerační procesy buněk a vyplnit „mezery“ v buněčné struktuře) nebo aminokyseliny (jsou základní složkou pro tvorbu bílkovin).
Zpevnit jemné vlasy pomáhá i bezoplachová péče po mytí vlasů. Sahejte spíše po lehkých sprejích pro objem, které obsahují i výživné látky.

mytí vlasů

5. Ájurvéda aneb Přístup se zdravým rozumem

Ájurvéda je přístup ke zdraví a léčení komplexním a přírodním postupem. Všímá si samozřejmě i vlasů a zdůrazňuje, že péče zvenčí nemůže fungovat, pokud o vlasy nepečujeme i vnitřně. Vlasy (ale i nehty a kůže) jsou totiž jakýmsi ukazatelem naší vnitřní pohody a rovnováhy.

Základem jsou správné živiny, tedy jídelníček bohatý na zmíněné proteiny, ale třeba i železo, hořčík a zinek, vitaminy B a C nebo zdravé mastné kyseliny, které najdeme v rostlinných olejích, oříškách a rybách. Co se týče péče zvenčí, naučte se kromě pravidelné aplikace olejové a proteinové kúry i malý rituál: po každém mytí si vlasy spláchněte studenou vodou. Ta s vlasy samotnými zázrak neudělá, ale prokrví a aktivuje pokožku hlavy, z níž vlasy vyrůstají.

Nechte také své vlasy odpočívat. Regenerují se nejlépe při spánku, ale třeba i při odpočinku nad knihou nebo u televize -  zvykněte si při těchto činnostech vlasy nechávat volně rozpuštěné. Pomáhá i masáž hlavy – třeba formou česání kartáčem s kulatými dřevěnými tyčinkami. Můžete ale i navštívit specializovaný masážní či kadeřnický salon, kde masáž hlavy nabízejí. Uvidíte, že to je perfektní relaxace nejen pro vlasy, ale i pro vaši mysl.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít