Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Péče o vlasy v zimě: Zábaly, oleje a vyživující masky

Péče o vlasy v zimě: Zábaly, oleje a vyživující masky

Péče o vlasy v zimě: Zábaly, oleje a vyživující masky

5. ledna 2018 od Karolína Hornová

5. ledna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Mráz a změny teplot vysušují vlasy. Čepice způsobují jejich nadměrné maštění a ztrátu objemu, svetry a šály je zase dovedou pěkně zacuchat. Společně s kadeřnicí přinášíme rady a tipy, jak si i v zimě udržet krásný účes.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Co vlasům v zimě škodí?

Na začátek je třeba si uvědomit, že léto není jediným obdobím, kdy je třeba dbát zvýšené péče o vlasy. Především v chladnějších zimních dnech vlasy trpí velmi podobně jako na slunečním žáru. Zatímco pokožku skryjeme pod oblečením, vlasy často necháváme odkryté. Mráz (navíc zkombinovaný se změnou teplot při přechodu zvenku dovnitř) vlasy vysušuje a namáhá. Vlasové vlákno tím ztrácí elasticitu a má sklony k lámání.

Vlasům nepomáhají ani čepice – částečně je sice ochrání před mrazem, ale konečky zůstávají nechráněny. Vlasy se navíc pod čepicí více mastí, takže máte potřebu je častěji mýt. Tím se uzavírá začarovaný kruh: vlasy sušíte (a vysušujete) fénem, a pokud si je navíc myjete těsně před odchodem z domu, vystavujete je o to většímu teplotnímu šoku. „Vlasy jsou po umytí přece jen ještě nasáklé vodou po mytí, jsou vláčnější, poddajnější a náchylnější nejen k poškození a vysušení mrazem, ale i zacuchání pod čepicí nebo v šále,“ vysvětluje kadeřnice Iva Borovská.


Správnou péčí proti mrazu

Odbornice ale říká, že díky současné nabídce produktů jsme pro boj s mrazem dobře vybaveni. „Vše by mělo začít už u mytí – zima je ideálním obdobím pro aplikaci vyživujících masek, které vlasy hydratují a dodávají jim látky, jež udrží elasticitu vlasového vlákna,“ doporučuje Iva Borovská a radí, abychom v regálech drogerií hledaly výživné masky s keratinem či ceramidy nebo – pro milovníky přírodní kosmetiky – ty s obsahem bambuckého másla.

bambucké máslo


Tip odborníka: Domácí ochranná a výživná maska proti vysušování vlasů
  • smíchejte ve vodní lázni bambucké máslo a kokosový olej v poměru 1:1. Dokonale spojte, nechte vychladnout a následně dopřejte vlasům intenzivní zábal. „Naneste ho v hojném množství večer na půl hodiny a pak si vlasy umyjte a vysušte. Hned uvidíte příjemnou změnu,“ říká.

Olej navíc uhladí a zacelí již poškozené vlasové vlákno. „Na zimu proto obecně doporučuji přípravky s obsahem či na bázi olejů – výborné jsou vlasové oleje, které po vysušení vetřete do konečků. Ochrání je, zacelí a dodají jim lesk,“ radí kadeřnice. Suché, poškozené vlasy také více kumulují statickou elektřinu a speciálně v zimě nepříjemně poletují. Prevence v podobě správné výživy a hydratace je základem.


Zkrocení neposedných vlasů

Čepice, čelenky, šály, kožešinové límce, roláky… To jsou důvody, proč je vám i v zimě teplo, ale zároveň příčiny poškození, zacuchání nebo krepatění vlasů. „Poletování vlasů lze alespoň částečně zabránit stylingovou pěnou nebo voskem, díky nimž budou vlasy pevnější, budou lépe držet tvar a méně poletovat. Proti nechtěnému vlnění a krepatění pak ráda používám bezoplachový uhlazující balzám – vlasy jsou po jeho použití hladší a klouzavější a mají menší tendenci se zacuchávat,“ radí kadeřnice.

Odbornice doporučuje nosit v zimě v kabelce alespoň malý hřebínek se širokými zuby. Nic neváží, nepřekáží a v případě potřeby vám prokáže velkou službu, protože s jeho pomocí nejen rychle upravíte svůj vzhled, ale i poskytnete první pomoc zacuchaným vlasům. Pomůže také načechrat vlasy zplihlé po sundání čepice. „Na tento problém poradím malý trik – po umytí použijte stylingový přípravek, a pokud nosíte velkou kabelku, přihoďte do ní sprej či pudr pro objem nebo slaný sprej, kterým můžete okamžitě dodat svému účesu objem,“ radí kadeřnice. Pomůže i objemový suchý šampon.


Čepice: Volte ji podle typu vlasů

Čepice dokáže být v zimě i dobrým sluhou: vyrovnává teplotní rozdíly a dokáže ochránit citlivou a na změny náchylnou pokožku hlavy před vysušováním, svěděním nebo i tvorbou lupů. „Doporučila bych ale spíše volnější a prodyšnější pletené čepice, barety, volnější kulichy z jemné příze nebo klobouky, které na hlavu šetrně posadíte a jež pokožku hlavy příliš neizolují,“ upřesňuje kadeřnice. Pak by se totiž i původně suchá pokožka mohla začít mastit.

žena v čepici v zimě

Velmi teplé pokrývky hlavy mohou být problém v případě snadno se mastících vlasů. Ráno si je umyjete, nasadíte čepici a večer už můžete mýt znovu. Mastnější pokožka hlavy je přirozeně lépe chráněná před mrazem, stejně tak mastící se vlasy se hned tak nevysuší,“ doplňuje Iva Borovská. V případě, že jste majitelkou mastnějších vlasů, zvolte raději čelenku nebo přes vlasy volně přehoďte kapuci.

Pokud po nošení čepice pociťujete nepříjemné svědění, pocit suchosti nebo naopak neobvyklé maštění vlasů, doporučuje Iva Borovská použít jemný šampon (klidně i šampon pro děti) nebo speciální zimní šampon, který vyrovnává pokles hydratace a zároveň vlasy chrání před zimním namáháním. „Pro tyto produkty už nemusíte do obchodů pro profesionály, ale seženete je i na internetu a v běžné drogerii,“ uzavírá kadeřnice.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Iva Borovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Iva Borovská
Kadeřnice a hair stylistka
2498
"Účes je zrcadlem stylu a osobnosti."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít