Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Umýt, či nemýt? Jak často je zdravé si mýt vlasy?

Umýt, či nemýt? Jak často je zdravé si mýt vlasy?

Umýt, či nemýt? Jak často je zdravé si mýt vlasy?

9. února 2024 od Veronika Decsy

9. února 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Veronika Decsy

I když je otázka „Jak často si mýt vlasy?“ jednou z nejčastěji kladených otázek týkajících se krásy, odborníci tvrdí, že neexistuje jediná správná odpověď. Dokonce ani zdánlivě univerzální pravidla péče o vlasy nejsou vždy všespásná.

Kdy je čas umýt si vlasy?

S frekvencí mytí vlasů je to složité. Nadměrné mytí může narušit strukturu vlasové folikuly a dát tělu signál, aby produkovalo více mazu na pokožce hlavy (tím dochází k většímu maštění vlasů), nedostatečné mytí zase může vést k hromadění mastnoty, potu a produktů na pramenech. Nalezení středobodu mezi těmito dvěma způsoby je pro zdravé vlasové folikuly a prameny zásadní.
 
Najít takovou rovnováhu rozhodně není nemožné. Záleží na konkrétním typu vlasů a životním stylu. Pokud mají vaše vlasy tendenci se mastit, budete si je pravděpodobně chtít mýt několikrát týdně nebo kdykoli budete mít pocit, že to „potřebujete“. Pokud jsou však vaše vlasy suché, hrubé nebo kudrnaté, mohlo by je časté mytí šamponem vysušovat. Příliš časté mytí vlasům neprospívá – ani těm, které se nadměrně mastí. Pokud potřebujete zachránit vzhled a dodat vlasům svěžest na poslední chvíli, sáhněte po suchém šamponu.

Jak často si máte mýt vlasy?

Jak již bylo řečeno, záleží na typu vlasů, ale existuje jedno osvědčené pravidlo: vlasy myjte pouze tehdy, jsou-li „opravdu špinavé“. A protože každý člověk je jiný, bude se správné načasování u každého lišit podle typu vlasů. Mytí vlasů každý den se však nedoporučuje – vlasy zbytečně namáhá a oslabuje.
 

Jak často mýt jemné a/nebo mastné vlasy

Lidé s jemnými a mastnými vlasy budou mít potřebu mýt si vlasy častěji, třeba každý druhý nebo třetí den. Je to proto, že kožní maz, který produkuje pokožka hlavy, může snadno zatížit jemné vlasy, které tak vypadají u hlavy mastně a nevzhledně.
 
Pro tento typ vlasů doporučujeme speciální šampon na mastné vlasy, například Pantene Pro-V AquaLight Šampon na mastné vlasy (koupit v e-shopu). Chcete-li najít péči, která vám bude vyhovovat, hledejte produkty bez oleje, které jsou určeny na mastné vlasy a vlasovou pokožku. Vyzkoušejte také Dixi Březovou vodu na mastné vlasy (koupit v e-shopu).
 

Jak často mýt středně mastné vlasy

Pokud se vaše vlasy mastí průměrně, je vhodné je mýt každé dva až tři dny. Šampon a kondicionér zvolte podle typu vlasů, ať už na barvené vlasy, proti lupům, nebo pro dodání objemu.

Jak často mýt husté a/nebo suché vlasy

Lidé s hustými a suchými vlasy vydrží mezi jednotlivými mytími déle, někdy klidně až týden. Takové vlasy se téměř nemastí a časté mytí by je akorát zbavilo přirozeného mazu a ještě více vysušilo. Pro extra hydrataci zvolte šampon Nature Box Repair & Care šampon (koupit v e-shopu).
 

Jak často mýt vlasy s texturou a/nebo kudrnaté vlasy

Texturované nebo kudrnaté vlasy jsou často sušší než rovné. Obecně se proto doporučuje mýt je jednou týdně nebo ještě méně často. Nadměrné mytí by vlasy porušilo strukturu vlasů, což by vedlo k jejich krepatění a vysušování. Zkuste například Gliss vyživující šampon Oil Nutritive pro hrubé a namáhané vlasy (koupit v e-shopu)
 

Jak často mýt vlasy dětem

Pokud jde o péči o dětské vlasy, je důležité přizpůsobit se jejich specifickým potřebám. Dětské vlasy obvykle nevyžadují tak časté mytí jako vlasy dospělých, bohatě stačí je umývat 1–2× týdně. Důležité je také používání produktů určených speciálně pro děti.

A jak si vlastně správně umýt vlasy?

  1. Vybírejte správné produkty na míru svému typu vlasů a jejich potřebám.
  2. Další věcí, kterou je třeba vzít v úvahu, je teplota vody. Vlasy oplachujte vlažnou nebo studenou vodou. Horká voda může vlasy vysoušet a oslabit.
  3. Při mytí šamponem se zaměřte na masáž pokožky hlavy, abyste se dostali až ke kořenům vlasu a k pokožce hlavy, kde se usazuje přebytečný maz a nečistoty, které ucpávají vlasové folikuly. Pěna vzniklá masírováním umyje vlasy i v jejich délce, proto není třeba je přehnaně mnout.
  4. Vyhněte se agresivnímu drhnutí nebo ždímání mokrých vlasů. Místo toho je jemně osušte ručníkem a zabalte do turbanu.
 

Alternativní metody mytí

Na popularitě získává téma „jak umýt vlasy bez šamponu“. Metoda zvaná „no poo“ využívá pro jemné čištění vlasů bez použití tradičních šamponů přírodní produkty, jako je jedlá soda nebo jablečný ocet.
 

Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Veronika Decsy

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít