Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Kosmetické ingredience: Ceramidy

Kosmetické ingredience: Ceramidy

Kosmetické ingredience: Ceramidy

14. října 2017 od Jana Kantorová

14. října 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Omlazující a pečující kosmetika je plná cizích názvů, u kterých lze na první pohled jen hádat, co je jejich účelem. Možná to tak máte právě s ceramidy. Přestože se používají v omlazující kosmetice, jejich hlavním úkolem není vyplňovat vrásky, ale chránit pokožku a působit hlavně preventivně.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Ceramidy patří do skupiny lipidů složených ze sfingosinu a mastné kyseliny a vytvářejících v biologických systémech lamelárně strukturované tzv. lipoidní dvojvrstvy, které tvoří podstatu všech biologických povrchových membrán. Nacházejí se v epidermis, tedy té nejsvrchnější vrstvě kůže. Známe hned několik druhů ceramidů, které se liší svým chemickým složením a nacházejí se v různých vrstvách kůže. Některé ceramidy v kůži se odlišují od ceramidů v jiných tkáních.


Dokonalá ochrana pokožky

Jejich hlavním úkolem je chránit pokožku, udržovat její pružnost a stálou teplotu. Toho docilují tak, že v buněčné membráně přiléhají těsně k sobě, a vytvářejí tak vrstvu, jež nepropouští vodu z buňky ven. Laicky si to můžete jednoduše představit tak, že cihly jsou jednotlivé buňky a ceramidy jsou malta, která vše drží pohromadě. Jejich množství v pokožce klesá s věkem, a dokonce je pokožka starší 40 let neprodukuje. Nastává tedy ta chvíle, kdy je potřeba ceramidy pokožce dodávat zvenčí.


Jak pokožku chrání:

  • Jsou schopné udržet v epidermis konstantní a optimální obsah vody
  • Zabraňují vysušování pokožky, což oceníte právě na podzim a v zimě (zkuste např. Ceramidovo-lipidový krém na ruce, Ziaja)
  • Vytvářejí účinnou bariéru, která nepropustí povrchovými vrstvami pokožky škodlivé látky, alergeny a faktory, které na pokožku působí z vnějšího okolí
ukázka ceramidů


Chránit i omladit

Hlavním úkolem ceramidů je sice ochrana, ale vedle toho je využívají také výrobci do omlazujících produktů. S již vzniklými vráskami si sice neporadí, ale umí předčasnému stárnutí zabránit preventivně, např. pomocí Vyhlazujícího mandlového oleje od Lirene. Dokážou totiž ochránit pleť před předčasným stárnutím – a to jak vnější ochranou, tak také zachováním dokonalé hydratace kůže. Jejich funkce bariéry spočívá v tom, že nepustí do pokožky různé škodliviny z vnějšího prostředí, včetně volných radikálů a mikroorganismů. Hydrataci pokožky zajistí třeba krém na Velmi suchou pleť od Lirene, Extra výživný pleťový krém Bione nebo krém Eveline Cosmetics Gold Lift Expert Day&Night.


Produkty s obsahem ceramidů jsou vhodné:

  • pro suchou pleť
  • pro citlivou pleť, protože jde o látky, které se v kůži přirozeně objevují
  • pro pleť trpící ekzémy a různými dermatitidami
  • pro pokožku, kterou trápí lupénka


Dobré i na vlasy

Obsahem těchto látek ve vlasové kosmetice dochází ke spouštění regeneračních procesů, jež spočívají ve schopnosti sloučit mezery mezi buňkami vnějšího pláště vlasu. V takovém případě se ceramidy chovají jako cement, který obnovuje buněčnou soudružnost, snižuje tření a chrání jemné vlasové struktury. V důsledku toho dochází k její nápravě, vlas je silnější, odolnější a lesklejší. Vyzkoušet můžete třeba šampon pro oslabené a křehké vlasy bez energie SYOSS šampon Ceramide Complex Anti-Breakage nebo masku na vlasy ze stejné řady Ceramide Complex od SYOSS.

šampon s ceramidy
 

Zvnějšku, ale také zevnitř

Protože se ceramidy od určitého věku přestávají v pokožce tvořit, ačkoli mají důležitou funkci, je dobré dodávat je do těla pomocí krémů či sér (např. Tělové mléko s ceramidy od značky Ziaja), ale i ve formě tablet jako doplněk stravy.

Tip redakce:
Ceramidy najdete i v některých přírodních olejích, např. v konopném, rýžovém, kukuřičném, hroznovém, slunečnicovém oleji nebo v oleji z pšeničných klíčků.

 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít