Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Nebojte se krátkých vlasů: Neuberou vám na ženskosti

Nebojte se krátkých vlasů: Neuberou vám na ženskosti

Nebojte se krátkých vlasů: Neuberou vám na ženskosti

13. dubna 2023 od Eva Suchomelová

13. dubna 2023 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Adéla Drábková

Váháte, zda se ostříhat na krátko, abyste nevypadala jako kluk? Nebojte se toho! Když se budete řídit našimi tipy, nešlápnete vedle.

Proč zvolit krátký účes?

Pokud jde o razantní změnu účesu, tedy z polodlouhých nebo dlouhých vlasů na krátké, ženy většinou váhají a hodně se rozmýšlejí. Rychlé rozhodnutí přichází spíš jako reakce na uzavření nějaké životní etapy, ukončení důležitého vztahu – žena se chce od toho, co bylo, jednoduše „odstřihnout“. Někdo tím vyjadřuje i pocit, že vkročil do nové životní etapy, často to souvisí s věkem nebo změnou společenského statusu. Ale jinak mnohé ženy váhají, zda jim ztráta dlouhých vlasů neubere na ženskosti.

Hodí se krátké vlasy pro každého?

Nutno podotknout, že extra krátké střihy sluší a na ženskosti neubírají jedině dívkám a ženám s tzv. „panenkovským“ obličejem bez jediné chybičky. Pokud vám tedy jde o zachování ženskosti, je potřeba přemýšlet nad tím, jaký máte tvar obličeje i kolik je vám let, zda nepotřebujete pomocí vlasů korigovat nějaký nedostatek apod.
vlnky

Krátký účes ano nebo ne?

Ani mezi kadeřnicemi nepanuje úplná shoda v tom, zda dlouhé vlasy činí ženu, či nikoli. Ale přesto se dá najít několik objektivních tvrzení ohledně krátkých vlasů a ženskosti.


PRO:

  • ženu ženou nedělají jen vlasy, ale její celkové vzezření a chování,
  • krátkými vlasy můžete vyjádřit svoji „ženskou sílu“,
  • líčení dokáže zženštit i ženu s krátkými vlasy nebo bez vlasů,
  • ve vyšším věku zkrácení vlasů omladí vzhled.

PROTI:

  • krátké střihy odhalí obličej i s jeho nedokonalostmi,
  • mnoho mužů preferuje ženy s delšími vlasy,
  • nemůžete se za svoje vlasy „schovat“ – nechat spadnout vlasy do obličeje, takže protějšek neví, jak se tváříte, odvádět pozornost „hrou s vlasy“ atd.,
  • je nutná častější návštěva kadeřníka, aby zůstal zachován střih.

Jak si zvolit krátký střih vlasů?

Základní poučkou je, že účes musí prostě konkrétní ženě slušet. „Proto je důležité s kadeřnicí o podobě právě toho vašeho účesu mluvit. Navrhněte vlastní představu účesu, který se vám líbí, ale vyslechněte i kadeřnici, která vám doporučí, jak by se váš vysněný účes dal adaptovat právě pro vás,“ radí, jak na to, kadeřnice Adéla Drábková. Krátký účes je třeba vybrat podle tvaru obličeje nositelky, což nejlépe může posoudit právě profesionální kadeřnice. Nechcete-li se cítit v novém účesu jako kluk, inspirujte se následujícími tipy:
pixie

1. Pixie střih

Tenhle typ střapatého, uličnického účesu je velmi široce použitelný, a to jak pro každý věk, protože opticky ubírá léta, tak i pro různé tvary obličeje, ale zejména pro hranatý obličej. Je vhodné jej kombinovat s jemným líčením v pastelových barvách nebo s klasickým ženským stylem „červená rtěnkačerná linka“. Vlasy lze každý den rozcuchat trochu jinak, výsledný tvar pomohou vytvořit a zafixovat vhodné stylingové přípravky, např. matové vosky nebo hlíny. Vyzkoušejte např. got2b iStyler tvarovací hlína (koupit v e-shopu) nebo  got2b Phenomenal Tvarovací pasta (koupit v e-shopu) se středně zmatňujícím efektem.
kudrny

2. Vhodné jsou vlnky a kudrlinky

Každou tvář žensky zjemní zkadeřené prameny. Opět záleží na tvaru vašeho obličeje. Pokud potřebujete spíš zúžit kulatý tvar, měly by vlnité vlasy nebo ‚prstýnky‘ spadat do tváře,“ doporučuje expertka na krásné vlasy. Jestliže ale potřebujete obličeji dodat oválný tvar nebo vyrovnat hrany, podle odbornice si nechte vlasy ostříhat spíš po stranách hlavy, případně nechte malé „kotlety“ kolem uší a nahoře ponechte prameny delší – buď se točí do kudrn samy, nebo jim pomůžete natočením či trvalou. Je potřeba dodat nahoru objem. Fixovat jej můžete lakem, ideálně s objemovým efektem, zkuste třeba Syoss lak na vlasy Volume Lift (koupit v e-shopu), případně pudrovým lakem pro objem účesu, jako je např. Taft pudr pro objem Volume (koupit v e-shopu). 
asymetrie

3.Asymetrický střih nesluší každému  

Velmi moderní asymetrické střihy nesplňují vždycky představu ženskosti. Zvláště do rovna vyfoukané a stylingovými přípravky natužené účesy působí často (a záměrně) unisex dojmem. Potřebujete-li asymetrický střih krátkých vlasů, třeba kvůli vyrovnání proporcí obličeje, ale nechcete si odepřít ženskost, kombinujte jej právě s výše zmíněnými prostředky – zvlněním rovných vlasů nebo střapatým stylingem.
správná barva

4. Krátkému střihu prospěje správná barva

Než vezme kadeřnice nůžky do ruky, rozhodně s ní proberte i barvu svých vlasů. Trváte na své přirozené? V krátkém střihu může působit jinak. Barvíte se? Pak se zamyslete nad tím, jaká barva na krátkých vlasech bude vypadat nejlíp. Každopádně vždycky vycházejte ze svého barevného typu. Ženštěji budete vypadat spíše v odstínech světlejších (studené typy ve studených barvách, teplé typy v teplých odstínech), ale nejlépe vám poradí zase profesionální kadeřník. Ovšem snažte se vyhnout černé – v té působí každý velmi tvrdě a na ženskosti rozhodně ubírá.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Adéla Drábková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Adéla Drábková
Vlasová expertka a kadeřnice
330
"Moje práce mě těší i proto, že výsledek je vidět hned."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít