Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Znáte svůj barevný typ?

Znáte svůj barevný typ?

Znáte svůj barevný typ?

15. května 2019 od Helena Hladíková

15. května 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Mgr. Hana Čihánková

Vhodně zvolené barvy líčení i oblečení s námi dokážou udělat hotové divy. Omladí a osvěží náš vzhled a dodají ten správný šmrnc. S vizážistkou Hanou Čihánkovou vám poradíme, jak vybrat barvy, které podtrhnou vaši krásu.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Znáte to: Stojíte před stojanem plným barevných kosmetických „udělátek“, ale nedokážete se rozhodnout. Růžová, meruňková, anebo snad raději lososová? Teorií, které by nám měly pomoci s výběrem barev oblečení a především líčení, existuje několik. „Nejznámější je klasická barevná typologie, v níž najdeme dva studené (léto, zima) a dva teplé typy (jaro, podzim). Je poměrně propracovaná, ale není vždy snadné určit svůj typ, zvláště v domácích podmínkách,“ vysvětluje odbornice. K určení podle tmavosti a teploty totiž postupně přibyly ještě další dvě vlastnosti, a sice tlumenost a kontrast. Díky tomu se dnes můžete setkat s teorií o celkem 12 typech:
  1. Jaro je světlé, teplé a kontrastní.
  2. Léto je světlé, chladné a tlumené.
  3. Podzim je tmavý, teplý a tlumený.
  4. Zima je tmavá, chladná a kontrastní.
I přesto to bylo pro některé jedince příliš obecné, a tak vznikly ještě další 4 podtypy: tlumená tmavá zima, tlumené světlé jaro, světlé a tmavé tlumené léto a světlý a tmavý tlumený podzim. Tento koncept však příliš nebere v potaz to, že daná barva musí ženě nejen slušet, ale dotyčná se v ní musí také cítit co nejpřirozeněji. „Lidé, kteří jsou neradi středem pozornosti, se pravděpodobně nebudou vyžívat v zářivých barvách, ačkoli jim to jejich typ určuje, a naopak. Doporučuji tedy ono zjednodušující rozdělení pouze na studený a teplý typ s tím, že intenzitu si každá žena zvolí podle své osobnosti nebo momentálního pocitu,“ říká expertka.

barevná typologie

Jak najít ty pravé barvy?

Nejlepším řešením je samozřejmě návštěva u profesionála, ale otestovat se můžete i samy doma. „Zkuste si představit nebo nejlépe prakticky vyzkoušet, zda by vám více slušely šaty ve žlutém odstínu zlaté, či raději stříbrné. Pokud k vám více ladí zlaté, budete pravděpodobně teplý typ. Jestliže spíše stříbrné, volte raději studené barvy,“ radí vizážistka. Další z oblíbených pomůcek k určení správného typu je šátkový test. Stačí přiložit šátek žluté až žlutě-lososové barvy (teplý typ) a šátek v barvě světle až namodrale růžové (studený typ). A pak už jen stačí pozorovat, vedle kterého šátku se vaše pleť rozzáří a bude působit přirozeně a zdravě. Máte-li otestováno, pojďme se podívat na konkrétní doporučení ohledně líčení rtů, očí a tváří pro jednotlivé typy.

Tip expertky:
Při zkušebním testu dejte pozor na barvu vlasů, která výběr barev významně ovlivňuje. Pokud nemáte přirozenou barvu vlasů, raději si je zakryjte šátkem v neutrální barvě.


Teplý typ


barevná typologieNa tváře jsou ideální broskvová, meruňková, oranžová, korálová nebo jahodová barva.

Vaše rty nejlépe vyniknou v podobných odstínech jako u tvářenky, přidat můžete navíc cihlově či zemitě červenou, ostružinovou nebo hnědé tóny.

Pokud jde o líčení očí, vhodný je teplý či studený odstín hnědé. Studený odstín v sobě nemá červený, až rezavý nádech, naopak jde lehce do šeda a hodí se také pro studený typ. Kromě toho vám bude slušet i zlatá, bronzová, tmavě fialová s hnědým nádechem, khaki, lahvově zelená či indigově modrá.


Studený typ


barevná typologieNa tváře jsou ideální (staro)růžová či malinová barva.

Vaše rty nejlépe vyniknou v podobných odstínech jako u tvářenky, přidat můžete navíc klasickou červenou nebo červenou s fialovým podtónem, fialovou nebo lila.

Pokud jde o líčení očí, kromě studeného odstínu hnědé vám bude slušet zlatá ve studeném odstínu (méně žluté barvy), všechny odstíny šedé, fialová, růžová, modrá v tónech ledu a sněhu nebo zelená v jarních tónech.
 
Ale jak už to tak bývá u většiny pravidel, žádné není zcela dogmatické. „Vždy existují výjimky, tak se řiďte především svým pocitem, a pokud máte dojem, že vám určitá barva nesluší, zkrátka ji nenoste,“ doporučuje odbornice závěrem.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Mgr. Hana Čihánková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Hana Čihánková
Make-up Artist & Hair Stylist
198
"Nadšení je rozdíl mezi prací a zábavou."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít