Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vyzrajte na letní alergie: Pozor na slunce, pyl, prach a bodnutí hmyzem

Vyzrajte na letní alergie: Pozor na slunce, pyl, prach a bodnutí hmyzem

Vyzrajte na letní alergie: Pozor na slunce, pyl, prach a bodnutí hmyzem

23. června 2022 od Martina Hrušková

23. června 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Martina Hrušková

Užíváte si plnými doušky léta? Je tu drobnost, která by vám mohla pokazit nejen prázdniny i dovolenou. Letní alergie. Nejvíce se objevuje sluneční alergie, pak jsou to alergie na pyl a prach nebo na bodnutí hmyzem. Jak na alergie v létě vyzrát? Co na ně platí?
Léto je pro mnoho lidí nejkrásnější období v roce. Ne však pro ty, kteří trpí letní alergií. Ačkoli má většina z nás tuto nemoc spojenou s jarem, i v létě si alergici přijdou na své. Mezi nejčastější alergeny, které nás v letních měsících ohrožují, patří trávy, plevel a obilniny. Zrádné je také sluneční záření nebo třeba jedy, které se po bodnutí hmyzem dostanou do našeho organismu. Máte problémy alespoň s jedním výše uvedeným? Pak rozhodně čtěte dál.

1. Co na alergii na pyl a prach

Je dobré dodržovat několik základních pravidel:

1. Nejvyšší koncentrace pylových částic je ve vzduchu dopoledne. Z toho důvodu je lepší odložit procházky či sportování až na odpoledne či pozdní večer.

2. Také byste dopoledne neměli moc větrat, aby vám pyl nenalétal do bytu. Právě tam se spojí s prachovými částicemi, a i když neopustíte domov, tak vás může postihnout nepříjemné kýchání, ucpaný nos a nepříjemné svědění očí.
3. S tím se pojí i častější uklízení. Jak je výše uvedeno, pyl se nabaluje na prach. Prachové částice jsou sice dráždivé pro dýchací ústrojí, ale nejsou samy o sobě alergenní. Jsou jakýsi přepravní prostředek pro alergeny. Až když se na prachové zrno nabalí nějaká alergenní částice, stává se nepříjemností pro citlivé jedince – alergiky. Tudíž kromě větrání v odpoledních a večerních hodinách je také důležité udržovat váš domov v čistotě. Prachu se velmi špatně zbavuje, ale existují pomocníci, se kterými to hravě zvládnete. Vyzkoušet můžete Alex Renovátor nábytku proti prachu antistatický s vůní limetky (koupit v e-shopu), který zabraňuje rychlému usazování prachu a ničí až 90 % pylových alergenů a roztočů.

4 Pokud se přece jen vydáte do přírody, a především v dopoledních hodinách, zkuste trik, který nás naučila doba covidová. Vezměte si roušku! Můžete použít obyčejnou ústenku (koupit v e-shopu) nebo silnější variantu Royax respirátor FFP2 (koupit v e-shopu). Možná si budete připadat v lese trochu divně, ale rozhodně je to lepší než celý výlet prokýchat a prosmrkat.

5. Pokud vám nic z výše uvedeného nepomáhá, pravděpodobně budete muset sáhnout po přípravcích z lékárny. Naštěstí existuje na trhu mnoho pilulek, nosních sprejů a kapek do očí, které koupíte i bez předpisu a uleví vám.

2. Co na alergii po bodnutí hmyzem

Bodnutí od včely, vosy nebo sršně může být nejen velmi nepříjemné, ale v některých případech také životu nebezpečné. Pokud člověk dostane žihadlo, postižené místo většinou zarudne, oteče a může také svědit. Pokud ovšem trpíte alergií na bodnutí hmyzem, může se dostavit anafylaktický šok a je naprosto nezbytné zavolat lékařskou pomoc. Nejnebezpečnější místo, kam alergik může žihadlo dostat, je v oblasti hlavy a krku. Člověk, který již o své alergii ví, by u sebe měl vždy nosit léky, které mu v první fázi pomohou. Zároveň je nutné žihadlo opatrně vytáhnout. Ale pozor! Nikdy ho netahat za jedový váček, tím byste postiženému do těla vypustili ještě více jedu. Vždy použijte pinzetu, případně nehty či jiný ostrý předmět.
Postižené místo je dobré poté chladit a případně použít na to určený přípravek, např. Alpa Gel po bodnutí hmyzem (koupit v e-shopu).

Jako prevence také může posloužit dodržování několika zásad:
  • Nechoďte venku bez obutí.
  • Nenoste v přírodě pestré barvy, které hmyz přitahují.
  • Nejezte venku sladkosti a nápoje vždy pečlivě uzavírejte.
  • Při pobytu venku, kde je vyšší koncentrace včel a vos, se nevoňte silnými parfémy.

3. Co na alergii na slunce

  • Sluneční alergie je vlastně reakce na sluneční záření. Nejčastěji postihuje mladé ženy s citlivou pokožkou, ale může potkat prakticky kohokoli.
  • Nejvíce se objevuje na jaře, kdy kůže po dlouhé zimě odvykla slunečním paprskům. Objevit se může ale kdykoli, kdy tělo vystavíte slunci (např. uprostřed zimy na dovolené u moře).
  • Projevuje se začervenáním kůže, svěděním, puchýřky či mokvajícími pupínky. Pokud se u vás některý z uvedených příznaků projeví, je nutné pokožku vůbec nevystavovat slunci, chladit ji, případně použít produkty, které hydratují a regenerují. Ideální je  Helios Herb Pěna po opalování 10% Panthenol  (koupit v e-shopu). Lehká forma umožňuje šetrnou aplikaci i na velmi podrážděnou pokožku.
  • Ideální prevencí před sluneční alergií je se slunci vyhýbat, min. v poledních hodinách. Nosit pokrývku hlavy a vhodné oblečení a chránit svou pokožku pomocí opalovacích krémů. Nebraňte se těm s vysokým faktorem. I tak se opálíte a máte jistotu, že se dokonale chráníte. Nivea Sun Sensitive sprej na opalování OF 50+ (koupit v e-shopu) obsahuje antioxidanty, které chrání před vznikem slunečních alergií a podrážděním pokožky.
  • Zdravému opalování pomůže také užívání betakarotenu, vitaminu E, vitaminu C a lykopenu.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Martina Hrušková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít