Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo První sluníčko: Jak připravit pokožku na léto

První sluníčko: Jak připravit pokožku na léto

První sluníčko: Jak připravit pokožku na léto

27. dubna 2021 od Lea Kotková

27. dubna 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Lea Kotková

Delší dny a první sluníčko nám obvykle dělají radost. Co na to ale naše pokožka? Opálení jí sice sluší, budí dojem dobré kondice a pevného zdraví, nicméně je potřeba trochu se na ostré paprsky připravit. A to nejen ochrannými krémy, ale i vhodně zvoleným jídelníčkem.
Slunce je základním zdrojem životní energie a je nezbytné pro mnohé přirozené procesy. Ovšem v souvislosti s pokožkou vyvolává slunění řadu biologických efektů – některé z nich jsou užitečné, jiné mohou uškodit.
 
UV záření v příliš vysokém množství narušuje zdraví kůže. Kromě klasicky spálené pokožky se lze setkat i s fotodermatitidou neboli sluneční alergií, nadměrnou pigmentací, rychlejším stárnutím kůže, ztrátou elasticity a v extrémním případě i rakovinou kůže. Na druhé straně je sluneční svit přirozeným zdrojem vysoce potřebného vitaminu D. Prospěšný je zejména pro regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi a jeho nedostatek se projevuje sklonem ke zlomeninám, svalovou ztuhlostí a u dětí také špatným růstem

Jak se připravit na první sluníčko

Abychom eliminovali nežádoucí účinky a využili pobyt na slunci ve svůj prospěch, je důležitá nejen ochrana ve formě vhodných kosmetických produktů, ale také příprava prostřednictvím správně zvoleného jídelníčku.
 

Betakaroten chrání pokožku

Pro hezký vzhled kůže a budoucí zdravé opálení je důležitý betakaroten (provitamin A), který v organismu funguje jako velmi účinný antioxidant. Kromě jiného hraje významnou roli také při ochraně pokožky především v souvislosti s nadměrným sluněním. Najdeme ho zejména ve žlutooranžovém a tmavě zeleném ovoci a zelenině. Skvělým zdrojem betakarotenu jsou mrkev, meruňky, papája, mango, ale i špenát, brokolice nebo kapusta.
Tip redakce:
Nezapomínejte připravovat zeleninu vždy v kombinaci s kvalitními tuky – například
olivovým, dýňovým nebo konopným –, třeba Carun konopným panenským olejem (koupit v e-shopu), protože některé vitaminy jako A, D, E a K jsou rozpustné výhradně v tucích. Pokud si nejste jisti, zda přijímáte dostatek vitaminu A v jídelníčku, volte doplněk stravy Cemio Betakaroten Forte (koupit v e-shopu), který kromě barvy a kvality vaší pleti podpoří i váš imunitní systém.

Flavonoidy hydratují pleť a posilují imunitu

Zdravé opálení nám ovšem nezajistí pouze betakaroten. Další nezbytností jsou flavonoidy, někdy také nazývané bioflavonoidy či vitamin P, a to především díky silným antioxidačním účinkům a celkově pozitivnímu vlivu na lidské zdraví. Mimo jiné pomáhají přiměřeně hydratovat pleť. Najdete je třeba v hroznech, celeru, malinách, borůvkách, zeleném ječmenu, ale i v kvalitní čokoládě nebo červeném vínu. Nestačí-li běžná strava, naordinujte si potřebné látky před sluněním ve formě doplňku stravy Topnatur Green Trio (koupit v e-shopu). Účinnou hydrataci a výživu pleti pomůže dodat i krém Bioten Hyaluronic 3D denní krém OF 15 (koupit v e-shopu), který působí hluboko v pokožce a pomáhá ji vyhladit.

Vitamin E udržuje pokožku šťavnatou a krásnou

Mezi nejdůležitější vitaminy pro krásnou pleť patří také vitamin E. Dokáže pokožku účinně hydratovat, zklidnit i omladit, což je v období, kdy je vystavena slunci, velmi žádoucí. Kromě toho je nezbytný také pro metabolismus tuků. Najdete ho především v ořechách a semenech, rostlinných olejích, celozrnných výrobcích, vejcích a mléčných produktech.

„Céčko“ je nezbytná klasika

Samozřejmě nelze zapomenout ani na vitamin C. Životně důležitý vitamin s množstvím nezbytných funkcí. Mimo jiné se podílí na syntéze kolagenu. Důležitou roli hraje v souvislosti s tkáňovým dýcháním, podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek a růst. Jde o vysoce účinný antioxidant, který chrání tělo a pleť před volnými radikály. Bohatým zdrojem tohoto vitaminu jsou rakytník, červená paprika, petržel, tymián, růžičková kapusta, kiwi, černý rybíz... Pro doplnění potřebné dávky vitaminu C můžete vyzkoušet také CELASKON LIMETKA 30 žvýkacích tablet (koupit v e-shopu).

Selen a zinek: nepostradatelní pomocníci

Dalšími pomocníky pro krásnou a zdravou pokožku jsou zinek a selen. Zinek udržuje kůži v dobré kondici a chrání ji před nejrůznějšími infekcemi. Selen zase pomáhá redukovat vrásky a udržovat pokožku dostatečně pružnou. Zinek získáme například z neloupaných obilných semen, dýňových nebo slunečnicových semínek, hovězího masa či pivních kvasnic, selen třeba z para ořechů, sardinek, tuňáka, špenátu nebo vajec. Pokud víte, že hlídat v jídelníčku všechny vitaminy a minerály nezvládnete, volte doplněk „vše v jednom“ MaxiVita Vaše zdraví Selen + zinek + vitamín C a E (koupit v e-shopu).

Významné omega-3 mastné kyseliny

Do seznamu zdraví prospěšných látek je nutno přidat i omega-3 mastné kyseliny, které pokožce propůjčují pružnost a hydrataci. Výborným zdrojem jsou například tučné ryby, ořechy a semínka. Zkusit můžete i doplněk GS Omega 3 Citrus (koupit v e-shopu), který obsahuje vyvážené množství všech nejdůležitějších nenasycených mastných kyselin v jedné kapsli. Pleť se vám nejenom v létě odmění.

TIP: V prodejnách i na e-shopu Teta drogerie najdete řadu produktů, které vám pomohou se před sluncem vhodně ochránit (přejít do e-shopu).

Připravil/a pro vás Lea Kotková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít