Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zdravé potraviny, jak je neznáte: Dýňové semínko

Zdravé potraviny, jak je neznáte: Dýňové semínko

Zdravé potraviny, jak je neznáte: Dýňové semínko

19. září 2020 od Pavla Maříková

19. září 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Dýňové semínko patří mezi nejoblíbenější semínka, která využíváme při vaření nebo pečení. Kromě skvělé chuti se totiž pyšní také velmi bohatým nutričním složením, v němž vyniká především vysokým obsahem magnézia a zinku! Díky tomu se dýňová semínka doporučují jako vhodná prevence srdečních onemocnění, pro zdraví prostaty a jako ochránce před některými typy rakoviny.

Velkou výhodou dýňových semínek, například Allnature Loupaných dýňových semínek (koupit v e-shopu), je také jejich variabilita a široká škála použití. Polévky, saláty, pomazánky, slané i sladké pečivo, to vše jsou jídla, při jejichž přípravě můžete po dýňových semínkách sáhnout. Semínka obsahují vitamíny A, D, E, vitamíny skupiny B a kyseliny omega-3 a omega-6. Příznivě ovlivňují hladinu serotoninu, který je důležitý pro předcházení depresím a špatné náladě, což se vám možná bude hodit právě teď na podzim.

dýňové semínko v nádobě na skladování

Zachránce mužského zdraví

Pokud potřebujete ten správný argument, jak namotivovat k jejich konzumaci i svého partnera, možná by mohlo fungovat toto… Nízká hladina zinku v těle muže je spojovaná s vyšším rizikem neplodnosti a také nižší kvalitou spermií. A protože jsou dýňová semínka na zinek bohatá, lze předpokládat, že i jejich konzumace prospěje mužské plodnosti. Kromě toho jsou dýňová semínka skvělým zdrojem antioxidantů a dalších látek, které jsou spojované se zdravou hladinou testosteronu. Všechny tyto faktory dělají z dýňových semínek potravinu pro mužské zdraví téměř povinnou.

Pozor na plíseň a žluknutí

Dýňová semínka zakoupíte buď již balená, nebo na váhu. Vždy by však měla vonět čerstvě. Ujistěte se, že na nich není plíseň nebo nejsou žluklá (to je problém všech surovin, které obsahují velké množství tuku). V každém případě je skladujte v suchu a temnu a před každou konzumací nebo použitím je zkontrolujte.
 

TIP: Široký sortiment zdravých potravin najdete také na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop).

Jedna porce dýňových semínek (cca 30 g) obsahuje:

731 kJ/174 kcal
Bílkoviny: 7 g
Sacharidy: 5 g
Tuky: 14g
Vláknina: 1 g

  

Skořicová dýňová semínka

Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 3 šálky semínek, tj. cca 6 porcí

Až budete vydlabávat dýni a tvořit z ní halloweenské lampy nebo vařit dýňovou polévku, nevyhazujte z nich tento rok semínka do koše! Odložte je stranou a připravte z nich překvapivě dobrý a velmi sezónní snack ve stylu „sweet and salty“! Překvapíte s ním i přátele, kteří vyznávají veganskou nebo paleo stravu!

Ingredience:

  • 3 šálky dýňových semínek (dobře vysušených – minimálně 24 hod. od vydlabání)
  • 3 lžíce kokosového oleje nebo másla, např. Allnature Kokosového oleje panenského BIO (koupit v e-shopu)
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička soli

Postup přípravy:

  1. Odstraňte semínka z dýně a pořádně je očistěte, můžete je i několikrát propláchnout vodou. Následně je rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a nechejte vyschnout alespoň 24 hodin. Po 12 hodinách vyměňte pečicí papír a semínka protřepejte.
  2. Troubu nahřejte na cca 180 °C. Velmi lehce vymažte pečicí plech tukem.
  3. V malé misce smíchejte cukr, skořici a sůl. Kokosový tuk nebo máslo nechejte rozpustit v mikrovlnné troubě a pak promíchejte s vanilkou.
  4. V tekutém tuku namočte dýňová semínka tak, aby byla kompletně obalená tukem. Následně je obalte v sypké směsi cukru, skořice a soli. Rozprostřete semínka na plech a pečte v troubě cca 25-35 minut, dokud lehce nezhnědnou. Každých 10 minut plechem lehce zatřeste.​

Tip redakce:
Jak poznáte, že jsou semínka hotová? Vyjměte je z trouby a nechejte lehce vychladnout. Při správném upečení by měla být tvrdá a křupavá. Pokud jsou stále měkká, nejsou ještě hotová.

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít