Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Proč je pleť na podzim nejšťastnější?

Proč je pleť na podzim nejšťastnější?

Proč je pleť na podzim nejšťastnější?

28. října 2018 od Eva Suchomelová

28. října 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Podzim je pro vaši pleť doslova požehnáním. Poradíme vám, co udělat pro to, abyste pozitivní účinky tohoto období prodloužili co nejdéle a pleť získala vše, co potřebuje, aby zvládla zimu. Na radu jsme zašli za dermatoložkou MUDr. Jitkou Kapounovou.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Podzim – dovolená pro pleť

Vy jste si možná v létě užívali zaslouženého odpočinku, ale pro kůži jde o velmi náročné období. Ovšem jakmile napravíte škody, které na vaší pleti léto napáchalo, začne si užívat dovolené právě ona. „Podzim je pro pleť takovým odpočinkovým obdobím – již na ni nepůsobí UV paprsky takovou silou a do vysušujících mrazů je ještě daleko. Pleť si tak může trošku odpočinout od neustálého slunění a působení vody a nabrat síly na další zatěžující období,“ potvrzuje MUDr. Jitka Kapounová. Odpočinek své pleti můžete podpořit hned několika způsoby:
  • Nižší UV faktor v kosmetice – se snižující se intenzitou slunečního záření postupně snižujte i faktor ochranných opalovacích krémů, ideální je postupně přejít už jen na denní krémy s nižším OF (10-15).
  • Vyhýbat se voděodolné kosmetice – jak dekorativní přípravky, tak i ochranné opalovací krémy s vysokým faktorem, které jsou voděodolné, zanášejí póry, proto je dobré nechat pleť vydechnout.
  • Zařadit pleťové peelingy – pleti prospěje regenerační peeling, později na podzim i nějaký depigmentační.

antioxidantyNadopujte se před zimou antioxidanty!

Zní to skvěle, taková dovolená pro pleť, že? Ale určitě by se vám líbilo, kdyby byla co nejdelší a trvala klidně i do zimních měsíců. Můžete pro to udělat hodně. Vhodná je regenerace za použití antioxidantů – ať už ve stravě, či kosmetice. „Např. vitaminy A, C a E jsou silné antioxidanty. Pomohou nám vyrovnat se s následky slunění a případného spálení pokožky,“ radí dermatoložka MUDr. Jitka Kapounová. Právě to jsou jedny z klíčových vitaminů pro krásnou pleť v jakémkoli věku.

„V potravě bychom měli využít zdroje stále ještě čerstvého ovoce a zeleniny. Rovněž ořechy a různá semínka jsou bohatým zdrojem stopových prvků a antioxidantů,“ připomíná další benefit podzimu pro pleť lékařka. V kosmetice vyhledávejte přípravky právě s vitaminy A, C a E. Vyzkoušejte například Floré Bylinné krémy s rakytníkem a arganovým olejem, kde najdete v bio kvalitě denní i noční krém, anebo denní, noční a oční regenerační krém proti stárnutí L’Oréal Paris Revitalift Cica s proretinolem (provitamin A) a vitaminem E.

v pohodě

A stále ta hydratace…

Bez té to nepůjde ani na podzim. Vlhké počasí sice pleti vláhu neubírá, ale vítr a škodliviny v ovzduší ano. Podzimní kosmetika by měla především hydratovat a vyživovat. Volíme ji s ohledem na svůj typ pleti,“ doporučuje dermatoložka. Osvědčenými dodavateli vlhkosti do pleti jsou kyselina hyaluronová, AHA kyseliny, retinol či koenzym Q10. Až podzim pokročí, sáhněte po hutnější konzistenci, například s obsahem bambuckého nebo kakaového másla.

Kosmetika

A co ještě?

Pleti prospěje, když budete psychicky v pohodě. To zajistí i pravidelný pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu, ideálně v přírodě. Běžte na procházku, kochejte se barevnou přírodou, cvičte venku – díky prokrvení celého organismu dostanete zdravou barvu a pleť bude skvěle zásobená vším, co potřebuje. Lépe pak přijme i láskyplnou péči, kterou ji zahrnete.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
195
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít