Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jaké vitaminy jsou pro vaši pleť klíčové ve 20, 25 a 30 letech?

Jaké vitaminy jsou pro vaši pleť klíčové ve 20, 25 a 30 letech?

Jaké vitaminy jsou pro vaši pleť klíčové ve 20, 25 a 30 letech?

22. června 2017 od Eva Suchomelová

22. června 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Lucie Bončová

Vaše pleť potřebuje vitaminy. Možná znáte ty, které konzumujete v jídle a pití. Ale víte, jaké vitaminy obsahuje vaše kosmetika? A jaké potřebujete pro vaši krásu? Porozhlédli jsme se po regálech drogerií a přinášíme vám naši inspiraci.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Vitaminy hrají důležitou roli v organismu, a to jak zdravotně, tak i v otázce vizáže. „Nejdůležitějšími vitaminy jsou C, E, A (= retinol) a panthenol, které jsou velmi příznivé pro zdravý vzhled pleti. Jsou to vitaminy krásy,“ vyjmenovává ty nejpodstatnější kosmetička Lucie Bončová. „Důležitá je jak domácí péče, tak i nejrůznější kosmetická ošetření, která tyto vitaminy do pleti doplní. Plet je tak znovu dlouhodobě revitalizována.“ Ovšem i tady platí rčení „všeho s mírou“. „Přípravky s těmito vitaminy by ale vždy měl doporučit odborník, který vám správnou péči pro váš typ pleti nastaví. Zejména u vitaminu A může docházet k alergickým reakcím, stejně tak i u vitaminu C, pokud je ve vysoké koncentraci,“ upozorňuje expertka na krásnou pleť. Pojďme se tedy podívat, čím vám který z nich může prospět.


Vitamin A – bojovník se suchou pletí a stárnutím

Axeroftol neboli vitamin A je rozpustný v tucích a patří k důležitým antioxidantům. Nachází se přirozeně buď jako retinol (vitamin A1) nebo jako 3-dehydroretin (vitamin A3). Je nutný pro vývoj epitelové tkáně, zjednodušeně řečeno povrchu těla. Při jeho nedostatku pokožka rohovatí, přesušuje se a flekatí. Tento vitamin hraje významnou roli při regeneraci kůže. Vitamin A si tělo samo vyrábí z provitaminu A, především beta-karotenu. Jeho zdrojem ve stravě jsou červená a a oranžová barviva, a to alfa-karoten, beta-karoten a lykopen, jež jsou obsaženy například v mrkvi a rajčatech.

Vitamíny v kosmetických přípravcích

V kosmetických přípravcích se používá retinol. „Vitamin A (retinol) je velmi účinný zejména v boji s vráskami. Revitalizuje a chrání pleť proti dehydrataci, a tím zpomaluje stárnutí,“ potvrzuje zkušenosti z praxe Lucie Bončová. „Vitamin A ve spojení s vitaminem C stimuluje tvorbu kolagenu, který pomáhá udržovat pokožku vláčnou.“ Na druhou stranu je velmi nestabilní a ve vysoké koncentraci vyvolává nepříjemné reakce pokožky – zarudnutí a svědění. Proto je třeba jej do krémů či sér, v nichž se vyskytuje, stabilizovat, např. pomocí jojobového oleje, anebo transformovat, např. na ester vitaminu A a kyseliny palmitové, zvaný Retinyl palmitát. Ten se po vstřebání krému do kůže změní na retinol a kyselinu retinovou. Více o něm si můžete přečíst zde

Retinol můžete najít například v roll-onu proti vráskám UltraLift značky Garnier, denním krému proti vráskám a pro zpevnění pleti RevitaLift od L´Oréal Paris, beta-karoten zase v tělovém mléku po opalování Dermacol Beta Carotene.


Vitaminy skupiny B – komplex krásy vlasů, nehtů i kůže

Z bohaté skupiny vitaminů B má na naši vnější krásu největší vliv biotin (vitamin B7 nebo také vitamin H), dále pak thiamin (vitamin B1) a kyselina pantothenová (vitamin B5). Pokud pokrýváte jejich potřebu potravinovými doplňky, pak odborníci doporučují brát raději celý komplex vitaminů B, protože se jejich účinky vzájemně doplňují a posilují. Nedostatek vitaminů skupiny B se projevuje mastnou a aknózní pletí.

Biotin je vitamin rozpustný ve vodě a jde o sloučeninu močoviny s thiofenem. I jen mírný nedostatek tohoto vitaminu v organismu způsobuje padání vlasů, šupinatění pokožky, svědění. Biotin je přirozeně v těle obsažen. Thiamin je silně hydrofilní sloučenina, vitamin rozpustný ve vodě. Ovlivňuje hojení ran. Ovšem v kosmetice hraje roli až třetí zmíněný vitamin, a to kyselina pantothenová, tedy vlastně panthenol. Je to alkoholický analog vitaminu B5, který se uplatňuje v regeneračních krémech, přípravcích po opalování, vlasových šamponech a kondicionérech. Zlepšuje kvalitu pokožky, vlasů i nehtů. Předchází vzniku vrásek a spolu s biotinem a inositolem podporuje růst vlasů. Pozitivní účinky panthenolu na vlasy objevil v 60. letech tým švýcarských vědců spolu s tím, jak je využít v přípravcích vlasové péče.

Vitamíny v kosmetických přípravcích

Nejznámější značkou, která na pozitivních účincích panthenolu postavila celou svoji produkci, je vlasová kosmetika Pantene Pro-V. Ovšem najdete jej třeba i v nočním regeneračním krému pro zralou pleť Nivea Vital Anti-wrinkle Regenerating Night Cream, v krému pro tělo, ruce i obličej pro celou rodinu Cica Cream značky Mixa nebo v regenerační pěně po opalování Astrid s panthenolem.


Vitamin C – živná látka pro celý organismus

Nazývá se také kyselina L-askorbová a její pozitivní účinky znáte ze základních pravidel zdravé výživy. Ale široké použití má i v kosmetice. „Doplňování vitaminu C by nemělo chybět v žádné péči o pleť. Je to úžasný antioxidant a hodí se pro všechny typy pleti. Řeší problémy s pletí unavenou, zašedlou, ale i problém s pigmenty,“ uvádí Lucie Bončová. „Vitamin C zároveň chrání pleť před UV zářením a volnými radikály. Stimuluje fibroblasty k tvorbě kolagenu, elastinu a glykosaminoglykanů, a tím pleť regeneruje. Je také výborný k posílení cév a zatahuje rozšířené žilky (kuperóza).“

Ve své čisté formě je sice velmi nestabilní, protože je vysoce citlivý na světlo i teplo, ale do kosmetických přípravků se přidává ve formě askorbyl fosfátu sodného. Ten se po nanesení na pokožku teprve rozdělí na molekuly a v kůži se vytvoří čistý vitamin C. Funguje jako významný antioxidant, působí proti vráskám, redukuje pigmentové skvrny, stimuluje syntézu kolagenu a zmírňuje dopady fotoagingu (negativních účinků UV záření).

Vitamíny v kosmetických přípravcích

V regálech drogerií na vitamin C narazíte například v Intenzivní liftingové 3D masce od Dermacolu, v Bylinném denním a nočním krému s rakytníkovým a arganovým olejem značky Floré nebo v řadě vlasové kosmetiky Schauma s rakytníkem.


Vitamin E – nejznámější antioxidant v akci

Jde o celý soubor přírodních chemických látek jinak zvaných též tokoferoly. Jsou rozpustné v tucích a chrání buněčné membrány před poškozením, způsobeným volnými radikály. Tím tedy předcházejí předčasnému stárnutí, a to celého organismu, včetně pokožky, vlasů či nehtů. Regeneruje a je velmi vhodný pro péči o pokožku po opalování. V kosmetice se přidává do všech přípravků, obsahujících oleje, protože prodlužuje jejich životnost a brání žluknutí. „Vitamin E se přidává do speciálních kosmetických přípravků spolu s dalšími složkami, především již zmiňovaným vitaminem C pro zmírnění hlubokých vrásek a pigmentových skvrn,“ vysvětluje expertka.

Vitamíny v kosmetických přípravcích

Jeho široké možnosti použití způsobují, že se s ním potkáte v drogerii na každém kroku. Za všechny jsme vybrali Aviril krém na ruce bylinný + vitaminy, odličovací pleťové mléko pro normální a smíšenou pleť od Dermacolu nebo barvy na vlasy Palette Permanent Natural Colors Creme značky Schwarzkopf.


Vitaminový koktejl pro každý věk

Během života se mění potřeby pleti co do zastoupení vitaminových složek. Jak je to v jednotlivých dekádách našeho ženského života:

20+

„U mladé pleti byste se měly zaměřovat především na správnou hydrataci pleti a doplňovat např. vitamin C a kyselinu hyaluronovou. Důležité je najít si ten správný hydratační krém, který na pleti vytvoří neviditelný ochranný film, čímž zabrání ztrátě vlhkosti a ochrání mladou pleť před škodlivým UV zářením,“ radí Lucie Bončová.

25+

 „Od 25. roku už dochází u pleti k procesu stárnutí zejména u pleti suché, a tak byste péči o pleť měla pomalu zintenzivňovat. Z pleti se vytrácí zejména kyselina hyaluronová, která je klíčová,"  nabádá expertka.

30+

"Od 30. až 35. roku by péče o pleť měla být již opravdu 100% zejména v oblasti správné hydratace a doplňování všech výše uvedených vitaminů," dodává odbornice na krásu.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Lucie Bončová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucie Bončová
Expertka na péči o pleť a kosmetička
2177
"Krásná a opečovávaná pleť je klíčem k vaší sebedůvěře."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít