Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Trendy v intimní hygieně: frčí udržitelnost nebo klasika?

Trendy v intimní hygieně: frčí udržitelnost nebo klasika?

Trendy v intimní hygieně: frčí udržitelnost nebo klasika?

11. ledna 2023 od Lenka Knápková

11. ledna 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Moderní doba pokročila i co se týká intimní hygieny a zvládnutí menstruace u žen. K dispozici jsou jak klasické pomůcky, tak v poslední době také ekologické hygienické pomůcky, které získávají čím dál větší oblibu i vzhledem k udržitelnosti. Jste více pro udržitelnost, nebo klasiku?
Názory na to, které menstruační hygienické pomůcky jsou nejvhodnější, se velmi liší.  Rozdílné náhledy najdete nejen mezi ženami, ale i mezi lékaři-gynekology. Současná moderní doba přináší stále nové technologie a inovace pro co nejpohodlnější menstruaci. Můžete používat ekologické znovupoužitelné pomůcky, jako jsou kalhotky, kalíšek či menstruační houba. Nebo jednorázové vložky a tampony vyrobené tak, aby byly k našemu tělu co nejšetrnější a zároveň byly 100% spolehlivé. Pokud se nemůžete rozhodnout, řiďte se svými potřebami tak, abyste své dny prožila v co největším komfortu.

1. Ekologické hygienické pomůcky

Menstruační kalhotky

Hitem poslední doby jsou bezesporu menstruační kalhotky, které jsou skvělou ekologickou alternativou k běžným hygienickým pomůckám. Tyto kalhotky mají speciální savou vrstvu pro maximální absorpci, která zajistí nejen pohodlí při užívání, ale také vás ochrání proti úniku tekutiny i zápachu. Kalhotky lze používat opakovaně, jsou pratelné v pračce a prodávají se v různých savostech dle síly vaší menstruace. Vybrat si můžete i z různých barev, střihů a velikostí. Používat je můžete jak v noci, tak přes den. Vyzkoušejte Bellinda Menstruační kalhotky pro normální menstruaci černé (koupit v e-shopu), které jsou vyrobeny z kvalitní bavlny a mají ploché švy, díky nimž jsou neviditelné.

Kalíšek

Menstruační kalíšek je jednou z hygienických pomůcek, po které ženy ve velkém v posledních letech sahají při periodě. Největší výhoda spočívá v tom, že vydrží až 2x déle než tampony (lze ho mít zaveden až 12 hodin) a poslouží opakovaně. Na celou menstruaci stačí jeden kalíšek a můžete ho používat až několik let. Na rozdíl od vložek a tamponů se do něj krev nevsakuje, ale shromažďuje. Kalíšek se zavádí podobně jako tampon, mnoho žen se kalíšku vyhýbá právě v obavách ze špatného zavedení a následného protečení. Kalíšky se vyrábějí z lékařského silikonu, latexu či termoplastu. Všechny tyto materiály zabraňují množení bakterií a vzniku zápachu. Po použití stačí kalíšek opláchnout horkou vodou a na konci menstruace vysterilizovat.

Menstruační houba

Zajímavou alternativou, kterou můžete také vyzkoušet při své periodě, je menstruační houba. Jedná se o 100% ekologickou mořskou houbu, která je vysoce absorpční, antibakteriální a antiseptická. Je upravena do praktického tvaru pro jednoduché a praktické zavádění. Při používání během menstruace se houba po vyjmutí proplachuje pod tekoucí vodou a znovu se používá. Po skončení menstruace je nutné houbu vydezinfikovat. Životnost této houby je až 6 měsíců.

2. Klasické hygienické pomůcky

Vložky

Vložka, tak jak ji známe, byla vynalezena v roce 1884. Dnešní dámské vložky jsou vyráběné šetrně a jejich savé jádro obsahuje rozličné technologie a systémy, které zvyšují komfort při nošení, brání zápachu a také nepříjemnému protečení. Jejich popularita je stále vysoká, zejména díky jednoduché manipulaci a jistotě, že zůstanou na svém místě. Můžete vybírat z nepřeberného množství druhů vložek a savostí dle vašich potřeb. Pro běžné používání při normálním krvácení jsou vhodné třeba Naturella Ultra Normal Size 1 Hygienické Vložky S Křidélky (koupit v e-shopu) s vůní měsíčku. Na noc vyzkoušejte Always Ultra Hygienické Vložky Secure Night (koupit v e-shopu), které mají super absorpční systém a okamžitě odvádí vlhkost dovnitř vložky, takže se budete cítit komfortně celou noc.
Tip redakce:
Pro každodenní komfort a svěžest požívejte
Intimky Discreet Prodyšné intimky Multiform Intimky Waterlily (koupit v e-shopu), které jsou velmi tenké a prodyšné. Díky čtyřem flexibilním zónám se přizpůsobují všem typům kalhotek.

Tampony

Velkou výhodou tamponů je fakt, že se zavádějí dovnitř pochvy, kde absorbují menstruační tekutinu. Vše ostatní zůstává čisté a bez zápachu. Správně zavedený tampon vůbec nepocítíte, takže můžete dělat vše bez obav, tak, jak jste zvyklá. Tampon si v klidu můžete vzít na hodinu cvičení nebo do bazénu. Stejně jako u vložek si můžete vybrat z mnoha druhů a velikostí. Dejte si pozor na dobu, kdy budete mít tampon zaveden, při silné menstruaci by měl být měněn v rozmezí 36 hodin. Při slabším krvácení to může být každých 68 hodin. Zkuste O.B. Normal organické tampony (koupit v e-shopu), které neobsahují plasty a jsou vyrobené z organické bavlny. Pokud raději používáte aplikátor, doporučujeme  Tampax Compak Regular Tampony S Aplikátorem (koupit v e-shopu) pro pohodlné a hygienické zavádění.

Věděli jste, že…

…v souvislosti s používáním tamponů je spojeno vzácné onemocnění tzv.TSS, syndrom toxického šoku, které se může objevit náhle. Pokud se během menstruace (i když jste úplně zdravá) dostaví silná nevolnost, vysoká horečka (39° a více), zvracení, průjem, bolest hlavy, bolest v krku, závratě a objeví-li se vyrážka podobná jako při spálení sluncem, preventivně vyjměte tampon a neprodleně kontaktujte lékaře.

Jak pečovat o své tělo při menstruaci?

Nejen při menstruaci je důležité pečovat o své intimní partie a dbát tedy na intimní hygienu. Postačí voda a správně zvolené intimní mýdlo, které by mělo být šetrné a bez parfemace, jako je Lactacyd Sensitive Intimní mycí emulze (koupit v e-shopu). Neobsahuje mýdlo a je obohaceno o přírodní kyselinu mléčnou. Pokud trpíte často na bakteriální infekce, doporučujeme Lactacyd Intimní hygiena s antibakteriálními vlastnostmi (koupit v e-shopu), který je vhodný pro použití i v těhotenství nebo pokud chodíte často plavat. Z přírodní kosmetiky doporučujeme Floré Bylinný intimní gel tea tree & šalvěj (koupit v e-shopu) s výtažky ze šalvěje a tea tree olejem. Šetrná receptura pečuje jemně o intimní partie a chrání je před podrážděním.
Tip redakce:
Pro každodenní běžnou hygienu mějte po ruce intimní ubrousky
Chilly Pocket pH 3,5 intimní ubrousky (koupit v e-shopu), které působí preventivně proti vzniku potíží v intimních partiích, a to i v rizikových situacích, jako je koupání v bazénu či nadměrné pocení při sportu.
 

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít