Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Menstruační kalíšek: Vyzkoušely jste přímo vy!

Menstruační kalíšek: Vyzkoušely jste přímo vy!

Menstruační kalíšek: Vyzkoušely jste přímo vy!

2. února 2023 od Pavla Maříková

2. února 2023 4 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

O menstruačním kalíšku jste už určitě slyšeli. Je na trhu pár let, ale již plně konkuruje vložkám a tamponům, které jsou běžnou hygienickou pomůckou žen. Přesto kolem menstruačního kalíšku panuje mnoho mýtů a pověr, které se vám pokusíme vyvrátit a ukázat vám, že má naopak mnoho výhod.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
A abychom mluvili přímo z praxe, rozdali jsme jich hned několik mezi vás - čtenářky, abyste je mohly na vlastní kůži vyzkoušet.

Období menstruace není pro většinu žen právě ten nejoblíbenější čas v měsíci. Mimo jiné i proto, že musí mnohem více než kdy jindy myslet na pravidelnou hygienu, výměnu vložek či tamponů, mít je vždy po ruce atd. Až donedávna prakticky jiný způsob ochrany při menstruačním krvácení nebyl. Naštěstí se však objevil menstruační kalíšek, který mnohé usnadňuje.


Vynález jménem menstruační kalíšek

Ač se to nemusí zdát, první kalíšek byl vynalezen již v 30. letech 20. století, ale je jasné, že od té doby prošel řadou změn a inovací, takže tak, jak nyní vypadá a jaké výhody poskytuje, je velmi vzdálen své původní podobě. Britská společnost Mooncup, kterou vedou ženy a jež si zakládá na svých etických principech, je jednou z prvních značek, která se výrobě silikonových kalíšků začala věnovat.

 

Udržitelnost v rámci menstruace


Kvalita a 100% eko přístup je zde znát. Menstruační kalíšek Mooncup neobsahuje latex ani BPA, bělidla ani toxické chemikálie. Je proto vhodný především pro ty, kteří dbají na zdravý a ekologický životní styl a není jim jedno, s čím přichází jejich tělo do styku.

Mooncap menstruační kalíšky

 

Výhody menstruačních kalíšků:

  • Jeden kalíšek vydrží několik let, je proto ekologický (průměrná žena za svůj život spotřebuje okolo 11 000 ks tamponů nebo vložek)  a přitom jeho cena se rovná zhruba nákladům, které vydáte na běžné hygienické potřeby na dobu 2-3 měsíců.
  • Je bezpečný – tekutinu, kterou sbírá, nijak neabsorbuje (na rozdíl od tamponů) a díky tomu se v pochvě udržuje stále správné ph sliznice, jež ji chrání před infekcemi a kvasinkami.
  • Menstruační kalíšek je také velmi diskrétní – není vidět ani cítit a můžete jej mít jak při sportu, tak i přes noc.
  • Asi největší benefit je v délce doby, po kterou poskytuje ochranu před protečením – podle síly vaší menstruace je možné mít kalíšek 4 až 8 hodin, po které sbírá tekutinu. Kalíšek totiž pojme 3x více tekutiny než běžný tampon.

 
Tuto výhodu potvrzuje i jedna z našich testerek Daniela: „Na kalíšek jsem slyšela mnoho pozitivních recenzí, ale nevěřila jsem, že by bylo možné se na něj plně spolehnout. Proto jsem byla ráda za příležitost tuto pomůcku vyzkoušet. Hned po prvním zavedení jsem byla příjemně překvapena, protože trvalo celé 4 hodiny, než začal kalíšek protékat a pravděpodobně by vydržel ještě déle, kdyby se mi podařilo ho napoprvé správně zavést.“  

Jaké jsou velikosti menstruačního kalíšku


Menstruační kalíšek Mooncup je k dostání ve dvou velikostech – A a B. Velikost B (before) je vhodná pro ženy mladší 30 let, které ještě neprodělaly vaginální porod a velikost A (after) pro ženy po třicítce, popř. po vaginálním porodu. Jako u všeho však platí, že vhodná velikost je individuální, a proto je možné, že se hned napoprvé netrefíte.

Mooncap menstruační kalíšky


Jak na správné zavedení menstruačního kalíšku

Kalíšek funguje na bázi lehkého podtlaku, který udrží kalíšek uvnitř a umožní menstruační krvi stékat do kalíšku bez zápachu, který je běžný při použití vložek. Kalíšek se nejprve složí a po vložení do vagíny se rozvine a tekutinu zde sbírá až 8 hodin.
  • Je hned několik možných způsobů, jak kalíšek před zasunutím do pochvy složit, a opět je velmi individuální záležitostí, který z nich bude právě vám vyhovovat.
  • „Přestože jsem si dobře prostudovala instrukce a tipy, jak kalíšek zavádět a vyjímat, vlastní praxe vyžaduje trpělivost a především cvik. Při prvních pokusech o zavedení jsem zjistila, že způsob skládání kalíšku, který mi na první pohled připadal nejpřirozenější, mi vůbec nevyhovuje a nejpohodlnější je pro mě naopak ten, který mě zpočátku vůbec nezaujal. Chvíli také trvalo, než jsem našla důvěru v to, že kalíšek není třeba zavádět nijak hluboko,“ potvrzuje Monika.
  • V porovnání s tamponem se kalíšek zavádí mnohem níže – přesto není nijak vidět ani by neměl být cítit.


Jak se vyměňuje mesnturační kalíšek

Stejně jako chce trochu cviku kalíšek správně zavést, stejné je to i s jeho vyjmutím.

Jak na to: 
  • Nejdříve je potřeba stlačit spodní stranu, a tím snížit podtlak, pak již bez problému kalíšek vyjmete.
  • Pomáhá i jemné vroubkování na dně kalíšku, takže tolik neprokluzuje.
  • Po vyjmutí je potřeba kalíšek omýt čistou neperlivou a neslazenou vodou nebo otřít a můžete ho ihned znovu použít.
  • Mezi jednotlivými cykly můžete kalíšek i vyvařit a pak uchovávat v bavlněném sáčku, který je v němu přiložen.


Tip redakce: 
Některé ženy se obávají právě komplikací a nedostatku soukromí při vymývání kalíšku na veřejných WC nebo v práci apod. „Vzhledem k tomu, že jsem načerpala opravdu dost informací ze stránky na facebooku, kde se téma kalíšku rozebírá, tak jsem věděla, co mě čeká. Kalíšek jsem vyprazdňovala na veřejném WC v nákupním středisku, ale měla jsem s sebou  již předem připraveny hygienické ubrousky a lahev s vodou. Takže jsem zvládla i dostatečnou hygienu,“ popisuje svou zkušenost s výměnou kalíšku Veronika. „Doma jsem si pak vyhradila na vyváření speciální kastrůlek, a tak nemám žádný problém. Do budoucna pouvažuji nad kelímkem do mikrovlnky a čisticími tabletami.“

 

Jaké ještě existují možnosti hygienických pomůcek během menstruace:


1. VLOŽKY: Jde o klasickou pomůcku, která vyhovuje mnoha ženám. Typ vložek pak volí dle délky a síly menstruačního krvácení. Třeba Always Ultra Hygienické vložky super (V2) s křidélky (koupit v e-shopu), které mají super absorpční jádro, které absorbuje tekutinu během několik asekund, uzamyká ji uvnitř a pomáhá předcházet protečení. Křidélka zase pomáhají udržet vložku na místě. 
2. TAMPONY: Tampony jsou vhodnou hygienickou pomůckou v případě, že jste aktivní a rády sportujete, ať už jde o jakýkoli druh sportu, tak třeba o plavání. Opět existuje mnoho variant velikosti i absorbce podle počínající či silné menstruace. Zkuste třeba O.B. ProComfort Normal tampony ​(koupit v e-shopu). 
3. MENSTRUAČNÍ KALHOTKY:  Jde o současný trend v intimní hygieně během menstruace ženy.  Navíc, jde o produkt ,tekrý má sice o něco vyšší pořizovací hodnotu, ale zhlediska udržitelnosti je asi v tuto chvíli nepřekonaný.  menstuační kalhotky jsou pohodlné jak v noci, tak během dne, ale také při sportu. Dokonce již existuje forma menstruačních plavek. Zkusit můžete  různé střihy kalhotek a také kalhotky určené na noc, den nebo si vybrat produkt podle síly krvácení. Doporučujeme třeba Bellinda Menstruační kalhotky pro normální menstuaci černé (koupit v e-shopu). 
 

Zdroj foto: archiv značky Mooncup a Fotolia

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít