Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nekonečné dilema: Vložka, nebo tampon?

Nekonečné dilema: Vložka, nebo tampon?

Nekonečné dilema: Vložka, nebo tampon?

18. ledna 2017 od MNo

18. ledna 2017 5 minut čtení
Připravil/a MNo ve spolupráci s expertem MUDr. Vilém Jelínek

Neřeší to jen mladé dívky, které menstruují poprvé, ale všechny ženy, a to průběžně celý život. O tom, jestli je lepší, zdravější, vhodnější nebo pohodlnější vložka, nebo tampon, už toho bylo napsáno mnoho. Přinášíme vám přehled různých intimních dámských pomůcek se všemi jejich výhodami a zápory.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Mladé ženy a slečny dnes tíhnou především k používání tamponů. Při troše cviku nebo u tamponu s aplikátorem je jejich použití diskrétní a snadné. „Dámy si je vybírají hlavně kvůli tomu, že je neomezují téměř při žádné z jejich činností. Ani pro vnitřní poševní prostředí není tampon škodlivý,“ vylučuje gynekolog spekulace, o tom, že by produkt způsoboval vážnější zdravotní problémy, a dodává: „Stafylokokový toxický syndrom, kterého jsme se dříve obávali, je při použití tamponů extrémně vzácný a já sám jsem se s ním během své praxe nesetkal. Bakterie by musela  proniknout do dělohy, způsobit její zánět a dostat se do krevního oběhu.“

I tak by ale ženy měly dbát hlavně na to, aby tampony měnily pravidelně. Doba, po kterou jej mohou nosit, se mění dle toho, jak silné mají zrovna krvácení. Při silném krvácení by výměna měla proběhnout maximálně po čtyřech hodinách. „Při slabším by to mělo být po 6 hodinách a rozhodně nenechávat déle než  8 až 9 hodin,“ říká gynekolog s tím, že výhodné je používat tampony s vyšší savou schopností. Důležité je si vybrat vhodný výrobek právě podle intenzity krvácení. To znázorňuje většinou počet kapek na obalech.


Probiotické tampony

Na trhu se teď objevují i probiotické tampony, napuštěné lactobacily, které jsou pro vnitřní prostředí pochvy důležité. Jakmile klesá jejich počet, ženy jsou mnohem náchylnější k různým onemocněním. Právě tomu by měly probiotické tampony zabránit. „Při každé menstruaci ubývá lactobacilů, zvyšuje se pH uvnitř pochvy, riziko infekce během menstruace je mnohem vyšší než jindy,“ dodává Vilém Janeček důvod, proč by ženy tyto tampony měly používat. Nutno podotknout, že jsou o něco dražší než ty klasické.

Správná vložka pro každou situaci

I když to možná vypadá, že jsou trochu na okraji zájmu, není to pravda. I vložky mají velkou základnu svých fanynek. Ženy si je vybírají převážně proto, že se s nimi velmi snadno manipuluje. Někdy je také používají ve chvílích, kdy dopředu vědí, že se při menstruaci budou pohybovat ve zhoršených hygienických podmínkách. Zkrátka si nebudou mít kde umýt ruce. Podle gynekologa Viléma Jelínka z kliniky Gynprofi ale některé dámy obtěžují další vlastnosti produktu. „Někomu může vadit jejich viditelnost přes oblečení. Nevýhodou vložek může být také podráždění pokožky zevních genitálií,“ doplňuje. Má na mysli, že se vložky při chůzi „šoupou“ po pokožce.

Dnes už jsou ale vložky z dobrého materiálu, takže málokdy může kvalitní vložka protéct. I z toho důvodu se doporučuje užívat je třeba při silnějším krvácení.  „Osobně se domnívám, že jsou vhodné především přes noc, kdy se interval výměny výrazně prodlužuje,“ říká gynekolog.
To, jestli si vybere vložky spíše s křidélky, nebo bez, zda extra dlouhé (hlavně na noc), nebo naopak nenápadné tenké, je už čistě na výběru každé jedné ženy.


Slipové vložky

Kategorie sama pro sebe. Některé ženy je nosí i v období, kdy nemenstruují. Často proto, aby jim třeba slabý výtok nešpinil spodní prádlo. Takzvané „intimky“ by ale neměly být příliš parfemované. Hojně užívané pak jsou při slabém krvácení hlavně na konci menstruačního období. Nebo naopak v období silné menstruace jako doplněk použití tamponů.
Všechny dámy by ale měly vědět, že tento souboj nemá podle lékařů vítěze – je čistě tedy na nich, co jim je pohodlnější a co si zvolí.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás MNo ve spolupráci s expertem MUDr. Vilém Jelínek

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

2 komentářů k článku
Jana Posoltová 1.února 2017
Toto jsou všechny hygienické pomůcky, které nabízíte ženám? Tak to vážně není nic moc. A co chemicky barvená bavlna na tamponech a vložkách a spoustu dalších problémů? Já osobně volím jiné pomůcky, takové které jsou zdravotně naprosto nezávadné, ekologické a zároveň i ekonomické. Menstruační kalíšky, houbičky, popřípadě látkové vložky. Tamponům a vložkám pomalu, ale jistě odzvonilo a stejně jako ubývá množství používané hormonální antikoncepce, pomalu přestanou ženy používat i tyto neekologické pomůcky. Ženy začínají zase více uvažovat jako ženy. Přeji všem krásný den:-)
Tereza Gregorová 31.ledna 2017
Nekonečné dilema jsem vyřešila používáním menstruačního kalíšku - super vynález pro ženy.

Expert z článku

MUDr. Vilém Jelínek
Vedoucí lékař na klinice Gynprofi
42
"Zdravá žena, zdravý plod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít