Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Plán na hubnutí a cvičení podle typu postavy: Víme, jak na to!

Plán na hubnutí a cvičení podle typu postavy: Víme, jak na to!

Plán na hubnutí a cvičení podle typu postavy: Víme, jak na to!

23. května 2023 od Eva Karlová

23. května 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Eva Karlová

Ať už máte chlapeckou postavu, nebo křivky do tvaru hrušky či jablka, svoje problémové partie zkrotíte s cvičebním i jídelním plánem na míru!
Ukládají se vám na břiše tukové polštářky, nebo vlastníte pozadí barokních tvarů? Snad každá z nás má ke svému typu postavy určité výhrady.
Ale pozor, správně uložený tuk a k němu vytvarované svaly mohou vypadat úžasně. Podívejte se například na zpěvačku Beyoncé, jejíž postava připomíná tvar hrušky, Michelle Williams, která má „jablkový“ typ postavy, a přitom jsou obě velmi přitažlivé. Herečka Keira Knightley  je úspěšná i se svou chlapeckou, přitom velmi sexy postavou. Abyste v životě zabodovaly s tím, co vám příroda nadělila do vínku, zkuste program utvořený přímo na míru vaší postavě. Trik ke zlepšení figury spočívá v tom, že si vytvoříte svaly, vybalancujete postavu, a tak vylepšíte své přednosti. Začněte s novým plánem klidně hned dnes a brzy uvidíte výsledky.

Postava typu hruška

Na postavě typu hruška se tuk ukládá na hýždích, bocích a stehnech. Jde sice spíš o kosmetický problém, ale i ten s sebou může přinášet nepříjemné potíže, například ve formě celulitidy. Z XL faldíků v dolní půlce postavy lze vinit hormon estrogen, který udržuje tuk jako energetickou rezervu pro případ těhotenství, ale své vykoná i sedavý životní styl. Když budete při cvičení stát vzpřímeně, zbrzdíte následky celodenního sezení. Když stojíte, zapojíte více svalů a spálíte více kalorií. Váš týdenní cvičební plán musí obsahovat spoustu kardio cvičení kvůli spálení kalorií a zároveň i cvičení na výdrž, které posiluje záda a stehna a působí i na horní polovinu těla. Posílením paží, ramen a zad vykompenzujete zdání větší spodní části těla.
Tip redakce:
Doporučujeme se zaměřit na
odvodnění a vyhlazení pokožky na stehnech, třeba pomocí Ameté Gelu při celulitidě (koupit v e-shopu), který napomáhá zmírňovat projevy pomerančové kůže, zpevňuje a vyhlazuje pokožku.
Tipy na cvičení:
1. Pro spalování tuků zařaďte rozhodně kardio trénink, a to minimálně 2–3x týdně. Ideální pro vás bude běh nebo nordic walking, při kterém zapojíte také horní polovinu těla. Případně můžete přidat také jízdu na rotopedu nebo na kole. Ideální čas na kardio je 40–45 minut.
2. V rámci posilování se pro vás hodí dřepy a výpady, ale také tricepsové kliky.
Tipy na zdravé jídlo:
Klíčem k hubnutí pro vás bude snížení příjmu „nezdravých“ tuků, mezi které patří zejména ztužené tuky nacházející se například ve smažených jídlech či sušenkách. Z nich si totiž organismus tvoří tukové zásoby velmi snadno. „Hrušky“ by se měly zaměřit na celozrnné pečivo, luštěniny a kuřecí a rybí maso. V jídelníčku samozřejmě nesmí chybět dostatečné množství ovoce a zeleniny.

Chlapecká postava aneb postava typu chilli

Kamarádky vám možná tak trochu závidí vaší štíhlost, ale ani pro vás nemusí být nakupování oblečení jednoduché. Frustrující může být to, že nemáte čím vyplnit džíny, kalhoty na vás doslova visí. Vaše postava zkrátka postrádá klasické ženské křivky, a tak se při cvičení zaměříme na ně. Ve vašem cvičebním plánu se budeme koncentrovat na silový trénink s větší zátěží a na tvarování svalů na těch správných místech. Zlepší to poměr svalů a tuku a dodá ladné křivky. Když se vrhnete do kardio cvičení, přidáte svému organismu na odolnosti. Vyběhněte třeba ven do kopců a přidejte si tvarování postavy navíc.
Tip na cvičení:
1. Alespoň 2x týdně zařaďte intenzivní kardio trénink, ať už ve fitness centru, nebo venku. Ideální pro vás bude běh nebo cvičení na cross traperu.
2. Před kardio tréninkem se nejprve 5 minut zahřejte.
3. Poté střídejte 3 minuty vysoké aktivity s minutou v mírnějším tempu, a to po dobu alespoň 20–30 minut.
4. U chlapecké postavy jde především o to, abychom vyrýsovaly ženské křivky, takže se zaměřte na formování těla a posilování těch správných partií. V rámci cvičení se zaměřte na výstupy, cvik zvaný most anebo posilování s činkami.
Tip na jídlo:
Chilli papričkám (chlapecké postavě) prospívají zdravé tuky, které snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Pokud patříte do této skupiny, pak byste měla do svého jídelníčku zařadit alespoň 2x týdně tučnější rybí maso, panenský olivový nebo řepkový olej a obden hrst ořechů nebo semínek – třeba
Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu). Sázkou na jistotu jsou pro vás složené sacharidy s vyšším obsahem vlákniny – ovoce, zelenina a luštěniny.

Postava typu jablko

Nosíte nadbytek své tělesné váhy především kolem pasu? Zmenšením středu postavy si nezvýšíte jen sebevědomí, může to zachránit vaše zdraví, a dokonce i váš život. Tuk uložený v břišních partiích je totiž nejnebezpečnější. Na spalování nechtěného břišního tuku je nejlepší kardio cvičení, ale to neznamená, že byste měly rezignovat na silový trénink. Silné břišní svaly stáhnou vše ve střední oblasti těla a zlepšují jeho držení, čímž vytvářejí iluzi menšího obvodu v pase. Nasaďte cvičení, které se zaměřuje na procvičení břišního svalstva ze všech úhlů, zatímco udržuje váš tep zvýšený natolik, abyste spálily i 100 kalorií během pouhých deseti minut. Pak se určité polštářky na břiše začnou rozpouštět.
Tip na cvičení:
1. Postava typu jablka má nejvíce tuku na břiše a ten se nejlépe spaluje při kardio cvičení.
2. Pohyb v kardio zóně či intenzivní trénink venku zařaďte do svého týdenního plánu alespoň 3–4x, a to po dobu 30–50 minut.
3. Vhodný pohyb pro vás je chůze, jízda na sedícím rotopedu či outdoorový nordic walking.
4. Pokud máte postavu typu jablko, zaměřte svůj pohyb hlavně na spalování tuků a posílení coru, tedy středu těla. Ideálním cvikem tak může být třeba plank.
Tip na jídlo:
Ženám s tímto typem figury vyhovuje mít v jídelníčku víc zdravých tuků a zároveň méně sacharidů, než to bylo u hrušek. Například  mononenasycené tuky obsažené v ořeších a semínkách v přírodní podobě, avokádu nebo panenském olivovém oleji prospívají srdci a zároveň podporují proces spalování. Klíčové pro postavy typu jablko jsou vláknina Topnatur 100 % originální psyllium indická vláknina  (koupit v e-shopu)a bílkoviny. Zkusit můžete třeba  4Slim Whey Protein s příchutí vanilka (koupit v e-shopu).

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Karlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít