Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Je lepší cvičit ráno, nebo večer? 5 tipů, které vám napoví!

Je lepší cvičit ráno, nebo večer? 5 tipů, které vám napoví!

Je lepší cvičit ráno, nebo večer? 5 tipů, které vám napoví!

13. května 2022 od Petra Lamschová

13. května 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová ve spolupráci s expertem Mgr. Vít Živný

Přemýšlíte, jak zvládnout svou denní porci pohybu? Dělá vám dobře cvičení poránu, nebo spíše dáváte přednost večernímu cvičení? A je dobré cvičit nalačno, a co jíst naopak po večerním cvičení? Nejen na to nám odpověděl osobní trenér, fyzioterapeut a kondiční trenér Martiny Sáblíkové Vít Živný.

Je lepší cvičit ráno, nebo večer?

Ideální doba cvičení hodně podléhá přirozeným biorytmům každého člověka, tudíž se může napříč populací značně lišit. „Ranní hodiny jsou vhodnější pro aktivity obecně nižší intenzity – kardiovaskulární a metabolický systém není ,nastartovaný‘ na potřebné otáčky, tudíž pro nás může být těžší dosáhnout požadované intenzity. Navíc je ráno energeticky nevýhodnější z důvodu dlouhého okna bez příjmu potravy a vyčerpání zásobního cukru ve svalech a krvi. To může vést k předčasné únavě. Má to přesto jednu velikou a často využívanou výhodu – díky vyčerpání cukerných energetických zdrojů může být efektivnější spalování tukových zásob. Proto spalovací, redukční trénink v ranních hodinách může být efektivnější. Obecně nejvýhodnější dobou pro trénink, díky připravenosti systémů a energetických zásob, je v průměru dopolední čas po 10. hodině a odpolední okolo 14. hodiny, kdy dostatečně strávíme předchozí jídlo,“ vysvětluje trenér Vít Živný

Jaký druh pohybu je vhodný, když chci cvičit ráno?

Při ranním tréninku je proto vhodnější zařadit aktivity s nižší intenzitou. Vhodná jsou stabilizační cvičení, která nám dobře nastaví naše tělo. Vhodná jsou cvičení hlubokého stabilizačního systému, která napomohou prevenci poranění zad, obecně stability páteře, a navíc zefektivní i podmínky pro naše trávení a další tělesné pochody,“ říká trenér.

Jaký druh pohybu je vhodný, když chci cvičit večer?

„Ve večerních hodinách, těch opravdu pozdějších, není doporučeno volit aktivity s vysokou intenzitou díky narušení biorytmu a možnosti zhoršení spánku. Stejně tak by večerní aktivita neměla být extrémně dlouhá, aby tělo potom celou noc nehladovělo a mělo dostatek látek potřebných k regeneraci a obnovení energetických zdrojů. Vhodná jsou klidná cvičení, která naopak tělo uvolní. Protahování, jóga, pilates a dechová cvičení. Pokud se nejedná o velmi pozdní hodinu, je možné zařadit i aerobní činnosti kratšího trvání a maximálně střední intenzity,“ dodává o cvičení večer Vít Živný.

Je lepší cvičit ráno nalačno?

Zde je opět potřeba přihlédnout k individuálním zvyklostem – někomu dělá problém cvičit ráno s jakýmkoli jídlem v žaludku, jinému to nevadí. „Obecně je třeba toto vysledovat a sám doporučuji trénovat s předchozím lehčím jídlem, které zajistí potřebnou energii. Trénink nalačno může být výhodný, jak jsem zmiňoval výše, pro redukci tukové hmoty. Důležité je ale zachovat kratší čas jednotky, v průměru maximálně 60 minut, kdy zabezpečíme z vlastních tělesných zdrojů, aby nedocházelo ke katabolismu – znehodnocení a rozkladu vlastních tkání,“ upozorňuje na rizika cvičení nalačno trenér.

Co je dobré jíst večer po cvičení?

„Závisí to hodně na našich zvyklostech, kdy jsme zvyklí ulehnout ke spánku a kdy probíhá ona poslední fyzická aktivita. Stejně tak je důležité přihlédnout k našim cílům – redukce, nabírání, udržení, specifické diety. Opět v průměru je doporučeno večer lehce stravitelné jídlo, které nezatíží náš trávicí trakt a umožní útlum organismu pro spánek. Složení by mělo být určitě bohaté na bílkoviny, minerály a vitaminy. Sacharidy a saturované tuky je doporučeno omezit a mírnit se i se zdravou variantou nesaturovaných. Večeře by měla korespondovat s tím, jaké potřeby jsme pro náš organismus přes den vytvořili, ale také co nás čeká následující den. Pokud nás čeká fyzicky náročný den, je dobré nějaké sacharidy zachovat a jejich množství přizpůsobit potřebám,“ uzavírá Vít Živný.
Tip redakce:
Ráno
Ranní aktivita může tělu dodat příjemný pocit a vyplavit endorfiny, díky tomu se budete cítit skvěle po celý den. Samozřejmě, pokud to s cvičením nepřeženete. Své ranní fyzické úsilí můžete podpořit následně ve sprše s použitím třeba  
Nivea Lemongrass & Oil osvěžujícího sprchového gelu (koupit v e-shopu), který má svěží vůni, ale díky olejovým perličkám zároveň o pokožku skvěle pečuje. Po sprše podpořte svěží pocit použitím deodorantu či antiperpirantu – třeba Dove Go Fresh Cucumber & Green Tea antiperspirant sprej (koupit v e-shopu), který neobsahuje alkohol, nedráždí kůži, ale poskytne ochranu proti potu až na 48 hodin.
Večer
Ten, kdo si zasportuje navečer a po práci si chce třeba vyčistit hlavu, si naopak může dopřát večerní relax a dát si uklidňující
sprchu nebo koupel. Volte uklidňující péči třeba s vůní levandule – například Floré Bylinný sprchový gel levandule (koupit v e-shopu) nebo Levandule – tělové mléko (koupit v e-shopu). Levandule je totiž bylinka, která tělo zklidní, zbaví stresu a navodí pocit klidu a relaxace.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Petra Lamschová ve spolupráci s expertem Mgr. Vít Živný

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Vít Živný
osobní trenér a fyzioterapeut
"Důležité je zařadit pohyb do každé chvilky našeho života."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít